Το ρωσικό ναυτικό κατασκευάζει περισσότερα παγοθραυστικά

Το παγοθραυστικό «Ilya Muromets» θα ακολουθηθεί σύντομα από περισσότερα παγοθραυστικά του Ναυτικού. Φωτογραφία: mil.ru
Τόσο ο Βόρειος Στόλος όσο και ο Στόλος του Ειρηνικού θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια νέα ισχυρά παγοθραυστικά σκάφη. Χρειάζονται για την «ενεργό ανάπτυξη της Αρκτικής», υποστηρίζει το Ναυτικό.

Atle Staalesen - thebarentsobserver.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα στρατιωτικά παγοθραυστικά θα έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της αρκτικής ζώνης, την εξερεύνηση των υδάτων της Αρκτικής και την προστασία της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Η ναυπήγηση των πλοίων θα είναι «υψηλής προτεραιότητας το 2022 και με βραχυπρόθεσμη προοπτική», υπογραμμίζουν στρατιωτικοί εκπρόσωποι

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Yevpaty Kolovrat θα αποπλεύσει από το ναυπηγείο Almaz στην Αγία Πετρούπολη και θα χαράξει πορεία προς τα βόρεια παγωμένα νερά. Το σκάφος μήκους 85 μέτρων, το πρώτο του έργου 21180M, θα ανήκει στο ρωσικό στόλο του Ειρηνικού και θα σπάσει τον πάγο για πολεμικά πλοία κατά μήκος των μακρινών ανατολικών ακτών της χώρας.

Το πλοίο είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του Ilya Muramets, του παγοθραυστικού που συμπεριλήφθηκε στον Βόρειο Στόλο το 2017.

Τα παγοθραυστικά κατασκευάζονται καθώς το ρωσικό ναυτικό ενισχύει την παρουσία του στα ύδατα της Αρκτικής. Τα τελευταία χρόνια, ο Βόρειος Στόλος έχει πραγματοποιήσει αρκετές σημαντικές ασκήσεις και αποστολές στα μακρινά βόρεια ύδατα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών γύρω από τα αρχιπελάγη του Franz Josef Land, Novaya Zemlya, Severnaya Zemlya και των Νήσων της Νέας Σιβηρίας.

Το Ilya Muromets συμμετείχε σε πολλά από τα ταξίδια και το Πολεμικό Ναυτικό είναι ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα. Το Ilya Muromets «ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις απόδοσης που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά του έργου», λένε στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

Το Ilya Muromets είναι το πρώτο ναυτικό παγοθραυστικό που κατασκευάστηκε στη Ρωσία εδώ και 45 χρόνια. Είναι μέρος του Project 21180, του προκατόχου του 21180M.

Ένα άλλο σκάφος 21180Μ είναι τώρα υπό σχεδιασμό. Μόλις το Yevpaty Kolovrat βγει από το ναυπηγείο κατασκευής στην Αγία Πετρούπολη, πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου παρόμοιου σκάφους. Αυτό το πλοίο αναμένεται να είναι έτοιμο να πλεύσει για το Βόρειο Στόλο το 2027, ενημερώνει το πρακτορείο ειδήσεων Topwar.

Τα πλοία είναι κατασκευασμένα με ρωσική τεχνολογία, δήλωσε τότε ο Ανώτατος Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Κορολιόφ, το 2017.

«Η χρήση των πιο πρόσφατων ρωσικών τεχνολογιών στην κατασκευή πλοίων κατηγορίας πάγου για το Πολεμικό Ναυτικό επιτρέπει σε κάποιον να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εγχώρια στρατιωτική ναυπηγική μπόρεσε να διατηρήσει και να αναπτύξει τις δυνατότητές της σε αυτόν τον τομέα», είπε σε ένα σχόλιο.

Εκτός από τα Project 21180 και 21180M, το Ρωσικό Ναυτικό κατασκευάζει δύο παγοθραυστικά περιπολικά σκάφη της κλάσης 23550. Τα Ivan Papanin και Nikolay Zubov σχεδιάζονται να τεθούν σε λειτουργία το 2023 και το 2024. Επίσης, η FSB κατασκευάζει ένα παρόμοιο σκάφος για τις μονάδες της βόρειας ακτοφυλακής, που θα είναι έτοιμο για απόπλου το 2024.  

Η κατασκευή παγοθραυστικών για το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έρχεται επιπλέον του μεγάλου αριθμού νέων πολιτικών παγοθραυστικών που παραγγέλθηκαν από τις κρατικές εταιρείες Rosatom και Rosmorport.  Μέσα σε λίγα χρόνια, η Rosatom θα έχει ένα στόλο τεσσάρων, και πιθανώς έξι, πυρηνικών παγοθραυστικών LK60 ενώ επιπλέον έρχεται το υπερ-δυνατό "Lider".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail