Η Τουρκία στοχεύει σε πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία: Ερντογάν

τουρκική προεδρία
Freepen.gr - Ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να καταστεί πλήρως ανεξάρτητη στην αμυντική βιομηχανία και να παράγει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής τεχνολογίας και της κυβερνοάμυνας με εθνικά μέσα, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή παράδοσης του πρώτου πλοίου πληροφοριών της Τουρκίας, TCG Ufuk.

«Στόχος μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία», είπε ο Ερντογάν στην τελετή με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων στην περιοχή Τούζλα της Κωνσταντινούπολης στις 14 Ιανουαρίου.

Το TCG Ufuk (A-591) που έχει ταξινομηθεί ως το δοκιμαστικό και εκπαιδευτικό πλοίο, έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους και δυνατότητες, είπε ο Ερντογάν, ενημερώνοντας ότι το πλοίο πληροφοριών θα συμβάλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) στη θάλασσα.

Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία παράγει αυτήν την στιγμή περίπου το 70% των αναγκών της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και στοχεύει να φτάσει το 100%, τονίζοντας ότι «δεν επιδιώκουμε πλέον την άμεση απόκτηση των συστημάτων από το εξωτερικό».

Οι πρόσφατες εξελίξεις τα τελευταία 10 χρόνια στην περιοχή της Τουρκίας έδειξαν ότι οι χώρες με ανεξαρτησία στην αμυντική βιομηχανία μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα που θέτει τους κανόνες και σπάει τις συμφωνίες της περιοχής. Παρά όλα τα εμπάργκο - ανοιχτά ή κρυφά - η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τα εθνικά της συμφέροντα χάρη στην πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία».

Οι εξαγωγές της Τουρκίας φτάνουν τα 4 δισ. δολάρια

Η Τουρκία είναι πολύ ενεργή στην ανάπτυξη νέων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, μέσω εθνικών πόρων, είπε ο Ερντογάν, ενημερώνοντας ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας σε αμυντική βιομηχανία και αεροδιαστημικά προϊόντα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολάρια στο τέλος του τρέχοντος έτους.

«Στα ναυπηγεία της χώρας μας, εκτός από τις δικές μας ανάγκες, κατασκευάζονται πλοία και σκάφη για όλο τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε νέα καλά νέα σχετικά με αυτό το θέμα στο εγγύς μέλλον. Τώρα ας πάμε ένα βήμα παραπέρα. Μέχρι τώρα, εισάγαμε συστήματα κάθετης εκτόξευσης, που είναι η κύρια οπλική ομάδα των φρεγατών μας και πλέον τα παράγουμε σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πλέον συγκεντρωμένη σε πολύπλοκα συστήματα, λέγοντας: «Από την άλλη πλευρά, τα μάτια μας είναι στο διάστημα. Το έργο μας για εκτοξεύσεις και δορυφορικά συστήματα συνεχίζεται στον τομέα του διαστήματος».

Από την πλευρά του, ο Ακάρ χαρακτήρισε την Τουρκία ως μια από τις σημαντικότερες χώρες στην αγορά της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Στόχος μας, υπό την ηγεσία σας [Ερντογάν] και με την υποστήριξή σας, είναι να αυξήσουμε περαιτέρω το επίπεδο της ανεξαρτησίας μας από το σημερινό 80% (σημ: Ο Ερντογάν είπε περίπου 70%) και να γίνουμε ένα από τα ισχυρότερα έθνη στην αμυντική βιομηχανία», είπε.

* πληροφορίες hurriyetdailynews.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail