Η ναυπήγηση πυρηνικών υποβρυχίων της Ρωσίας φτάνει τα μετασοβιετικά υψηλά

A Borei-A class before launching on water. Photo: Sevmash.ru
Υπάρχουν επί του παρόντος 13 πυρηνικά υποβρύχια υπό κατασκευή στο Severodvinsk, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του μεγάλου καταδρομικού μάχης Admiral Nakhimov.

Το 2021 κατέστη έτος ρεκόρ για το μοναδικό ναυπηγείο της Ρωσίας που κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια. Τρία υποβρύχια παραδόθηκαν στο ναυτικό, δύο έπεσαν στο νερό και άλλα δύο ξεκίνησαν να ναυπηγούνται.

Thomas Nilsen - thebarentsobserver.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης οι εργαζόμενοι στα δύο ναυπηγεία του Σεβεροντβίνσκ δεν ήταν πιο απασχολημένοι από ότι σήμερα. Ενώ το Sevmash κατασκευάζει νέα υποβρύχια, το Zvezdochka επισκευάζει και αναβαθμίζει παλαιότερα υποβρύχια.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Μόσχας για το ναυτικό την τελευταία δεκαετία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη σημαντική παραμέληση κατά τα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 2022 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που το πρώτο υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων 4ης γενιάς του ρωσικού ναυτικού, το Severodvinsk, εκτόξευσε επιτυχώς έναν πύραυλο κρουζ Kalibr από βυθισμένη θέση στη Λευκή Θάλασσα. Ενώ χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Severodvinsk, τα ακόλουθα σκάφη κατηγορίας Yasen-M κατασκευάζονται με σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η κατασκευή του Novosibirsk, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία με ναυτικό στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, διήρκεσε οκτώ χρόνια.

Παρόμοια ταχύτητα παρατηρείται επίσης για τα νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της κλάσης Borei-A μετά το Yury Dolgorukiy που χρειάστηκε 16 χρόνια από την καθέλκυσή του το 1996 έως την έναρξη λειτουργίας με το Βόρειο Στόλο το 2012. Το Knyaz Oleg, παραδόθηκε στον Στόλο του Ειρηνικού λίγο πριν τα περσινά Χριστούγεννα χρειάστηκαν επτά χρόνια για να κατασκευαστεί.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, τα ακόλουθα 13 πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κατασκευής στο ναυπηγείο Sevmash και όλα αναμένεται να παραδοθούν στο ναυτικό πριν από το 2027.

Borei-A class (SSBN)
Generalissimo Suvorov
Imperator Aleksandr III
Knyaz Pozharskiy
Dmitry Donskoy
Knyaz Potyomkin

Yasen-M class (SSGN)
Krasnoyarsk
Arkhangelsk
Perm
Voronezh
Vladivostok

Special-purpose submarines
Belgorod
Khabarovsk
Ulyanovsk

Ενώ δίνεται υψηλού επιπέδου δημοσιότητα για την καθιέρωση τελετών, την εκτόξευση και την έναρξη λειτουργίας των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και των υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων, πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τα υποβρύχια ειδικού σκοπού. Το Barents Observer έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις στο Belogord , το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο που κατασκευάστηκε σε τροποποιημένο κύτος κλάσης Oscar-II. Το υποβρύχιο θα είναι φορέας του νέου πυρηνοκίνητου Poseidon, με πυρηνικά όπλα, drones και πιθανότατα θα ενταχθεί στον Στόλο του Ειρηνικού αργότερα φέτος.

Δύο άλλοι υποβρύχιοι μεταφορείς του Poseidon βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Sevmash, το Khabarovsk και το Ulyanovsk. Αυτά τα δύο υποβρύχια αναφέρονται πολύ σπάνια στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ή άλλες στρατιωτικές πηγές στη Ρωσία.

Ωστόσο, ένας ιστότοπος που παρακολουθεί νέα και υπάρχοντα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, υποστηρίζει ότι το Khabarovsk θα τεθεί σε λειτουργία το 2024 και θα ακολουθήσει το Ulyanovsk το 2025. Όταν ναυπηγήθηκε το Ulyanovsk το 2017, το Barents Observer ανέφερε ότι το σκάφος ήταν κλάσης Yasen-Μ .

Άλλα, μη επιβεβαιωμένα υποβρύχια που ενδέχεται να είναι στο στάδιο της κατασκευής τα επόμενα χρόνια είναι δύο ακόμη σκάφη κλάσης Borei-A, δύο ακόμη μεταφορείς Poseidon και ένα ή δύο μίνι υποβρύχια ειδικού σκοπού για να υπηρετήσουν την GUGI, δηλαδή την Κύρια Διεύθυνση Έρευνας Βαθέων Θαλασσών του το Υπουργείου Άμυνας..

Οι εργασίες σχεδιασμού για τα πυρηνικά υποβρύχια 5ης γενιάς, που αναφέρονται ως κατηγορία Husky, λέγεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια για την κατασκευή.

Εκτός από τα νέα υποβρύχια, το ναυπηγείο Sevmash είναι απασχολημένο με την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του μεγάλου πυρηνικού καταδρομικού μάχης Admiral Nakhimov. Αρχικά τέθηκε σε υπηρεσία μετο Σοβιετικό Ναυτικό το 1988. Το πολεμικό πλοίο σπάνια αναπτύχθηκε στη θάλασσα και βρισκόταν στο Severodvinsk τα τελευταία 23 χρόνια. Εάν δεν ανακοινωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις, το πολεμικό καταδρομικό θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία για τον Βόρειο Στόλο το 2023.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail