Ψυχρός πόλεμος επικρατεί στις συνομιλίες ασφαλείας ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη

Freepen.gr -
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ασφάλεια που ξεκινούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία στη Γενεύη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου δεν θα προχωρήσουν όσο η Ρωσία έχει «το όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας». Η Ρωσία απάντησε με «απογοήτευση» για τα «σήματα από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ επέμεναν σε μονομερείς ρωσικές παραχωρήσεις».

Όπως σημειώνει η ισραηλινή debka.com, ελπίζοντας να αμβλύνουν κάποιες από τις τριβές, οι δύο ηγέτες των αντιπροσωπειών η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προχώρησαν σε ένα απρογραμμάτιστο «δείπνο εργασίας» το βράδυ της Κυριακής σε αναζήτηση ενός μικρού τμήματος κοινού εδάφους πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. την Δευτέρα.

Υπονοώντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις, ο Blinken παρατήρησε: «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προειδοποίησε πως σε περίπτωση «άλλης εισβολής» στην Ουκρανία, τέσσερις ομάδες μάχης από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τον Καναδά και τη Γαλλία ήταν έτοιμες «κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία» εάν έρθει η διαταγή για κίνηση.

Εν τω μεταξύ, ρωσικοί σχηματισμοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία. Και χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο στο Καζακστάν για να στηρίξουν έναν σύμμαχο στα χέρια μιας λαϊκής εξέγερσης. Με λιγότερες φανφάρες, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επίσης απόβαση στο Τιμπουκτού, στο Μάλι, στη Δυτική Αφρική, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κινδύνου της Αλ Κάιντα μετά τη μερική αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων.

Οι στρατιωτικές πηγές της DEBKAfile σημειώνουν πως η τελευταία φορά που η Ρωσία πραγματοποίησε αεροπορική μεταφορά στρατευμάτων στην κλίμακα της επέμβασής της στο Καζακστάν ήταν το 2015-2016 όταν οι ρωσικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Συρία για να σώσουν το καθεστώς Άσαντ. Είναι ακόμα εκεί. Το Σάββατο, μετά από χιλιάδες νεκρούς και καταστροφές κυβερνητικών κτιρίων, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ ισχυρίστηκε ότι η εξέγερση από περίπου 20.000 «τρομοκράτες» είχε ξεπεραστεί. Ανέφερε 3.000 συλλήψεις, αλλά, υπονοώντας πως η αναταραχή συνεχίζεται, διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν χωρίς προειδοποίηση.

Το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ο οποίος έστειλε επίσης «ειρηνευτικά» στρατεύματα για να βοηθήσουν στην καταστολή της βίας που ξέσπασε στο Καζακστάν. Δίπλα στη Ρωσία βρίσκονται η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο μέλος.

Για να προετοιμάσει το σκηνικό για τις συνομιλίες της Γενεύης, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δύο τηλεφωνήματα προειδοποίησε τον Βλάντιμιρ Πούτιν για σοβαρές συνέπειες εάν οι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία πραγματοποιήσουν χερσαία εισβολή. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον στενό κύκλο του Πούτιν, την ακύρωση του ενεργειακού αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία ή ακόμη και τη διακοπή των δεσμών της Μόσχας με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων. «Όποια και αν είναι η λύση, η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, όλοι οι δυτικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απορρίπτουν συλλογικά το προτεινόμενο σχέδιο συνθήκης της Μόσχας με τις ΗΠΑ που προτείνει την απομάκρυνση των δυνάμεων της δυτικής συμμαχίας από οποιαδήποτε χώρα στην οποία δεν ήταν παρούσες πριν από το 1997, παγώνοντας ουσιαστικά τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. Η Μόσχα επιμένει ότι η Δύση αρνήθηκε να συνεννοηθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πως το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί στα πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Σε αυτό το σημείο, το Κρεμλίνο απαιτεί συγκεκριμένη πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης.

Ο Μπλίνκεν, ωστόσο, πιστεύει ελάχιστα στη διπλωματία στην οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Μπάιντεν. Σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική αερομεταφορά στο Καζακστάν, σχολίασε: «Ένα μάθημα της πρόσφατης ιστορίας είναι ότι όταν οι Ρώσοι είναι στο σπίτι σας, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να τους πείσετε να φύγουν».
 
Ο ρωσικός στρατός εν τω μεταξύ προσγειώθηκε σε τέσσερα «σπίτια» και τα κατάφερε: Ουκρανία, Καζακστάν, Συρία και Μάλι. Ο Πούτιν δεν αποκαλύπτει την αποφασιστικότητά του να επεκτείνει την επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο μέσω στρατιωτικής επέμβασης και κερδίζοντας συμμάχους υποστηρίζοντας τα προβληματικά καθεστώτα τους. Οι απειλές του Μπάιντεν, η οξύτητα του Μπλίνκεν και οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση δύσκολα θα αποτρέψουν τον Πούτιν από την στρατηγική του να εδραιώσει τη Ρωσία και να προωθήσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζον Χέρμπστ σχολίασε ότι η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων είναι μια «γιγαντιαία μπλόφα» στην αρχή του Τσέχοφ. «Βάζεις ένα γεμάτο όπλο στη σκηνή στην Πράξη Ένα και πρέπει να πυροδοτηθεί από την Πράξη Τρία».

Ως εκ τούτου, η πρόοδος είναι πιθανό να είναι ελάχιστη στις συνομιλίες της Γενεύης. Και παρόλο που η Ουάσιγκτον μπορεί να είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το όπλο των κυρώσεων κατά του Πούτιν, η Ευρώπη θα πρέπει να διαβεβαιωθεί ότι δεν θα της υποβληθεί το νομοσχέδιο για τυχόν συνέπειες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail