Μαίνεται ο «πόλεμος» της τσιπούρας στα Ίμια

Την εποχή αυτή τσιπούρες και κωλοχτύπες αυξάνονται στα ανοιχτά των Ιμίων, προκαλώντας «πόλεμο» Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, με την τουρκική ακτοφυλακή να υποστηρίζει τις παράνομες ενέργειες εντός των ελληνικών θαλάσσιων χωρικών υδάτων - Δυο περιστατικά μέσα σε μία εβδομάδα

Από: protothema.gr / Παναγιώτης Σαββίδης

Ο πόλεμος της τσιπούρας είναι σε εξέλιξη και φέτος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Καλύμνου, κοντά στις βραχονησίδες Ίμια, με τους Τούρκους ψαράδες να αλιεύουν παράνομα σε ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα και την τουρκική ακτοφυλακή να εκδιώκει ελληνικά αλιευτικά, επιχειρώντας να «γκριζάρει» την θαλάσσια περιοχή, θεωρώντας την αυθαίρετα και προκλητικά … επικράτειά της.

Παραμονή της πρωτοχρονιάς σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό ανοιχτά των Ιμίων, όταν τουρκική ακταιωρός προσέγγισε ελληνικά αλιευτικά -που είχαν απλώσει τα παραγάδια τους- προκειμένου να τα απομακρύνει από την περιοχή. Η επέμβαση σκαφών του ελληνικού λιμενικού στη συνέχεια, είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί το τουρκικό πλοίο.

Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδα Sozcu, υποστήριξε το Σάββατο πως: «Η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία περιπολούσε την περιοχή, απομάκρυνε έξι ελληνικά αλιευτικά και ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που ήθελαν να έρθουν στα Ίμια, στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού στα Μούγλα» δημοσιοποιώντας μάλιστα και σχετικό βίντεο.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Δημιούργησαν ένταση στο Kardak (Ίμια) την τελευταία μέρα του χρόνου», κατέληγε : «Ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που περιπολούσε την περιοχή, παρεμπόδισε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμπόδισε τους Έλληνες ψαράδες και το σκάφος της ακτοφυλακής να πλησιάσουν για περισσότερο από ένα μίλι. Οι ψαράδες που παρέμειναν στην περιοχή για περίπου τρεις ώρες, στη συνέχεια επέστρεψαν στα νησιά από τα οποία είχαν έρθει» ανέφερε η Sozcu.

To ρεπορτάζ της εφημερίδας υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιασάρ Αντέρ, ο οποίος έκανε λόγο για παρόμοιο περιστατικό στα Ίμια, πριν από μία εβδομάδα ακριβώς. Έγραψε τότε: «Το ελληνικό Λιμενικό και οι Έλληνες ψαράδες ήθελαν να πλησιάσουν τα Ίμια. Οι Έλληνες εμπόδισαν να πλησιάσει στην περιοχή σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Τουρκικά και ελληνικά σκάφη πλησίασαν το ένα το άλλο» αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως το περιστατικό συνέβη μεταξύ 15.00 και 16.00 το απόγευμα, όταν τα ελληνικά αλιευτικά πλησίασαν σε απόσταση 20 μέτρων τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής».

Ωστόσο όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος είχε «δει» ελληνοτουρκικό επεισόδιο ανοιχτά των Ιμίων, τον είχε διαψεύσει τότε κατηγορηματικά τόσο το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η τουρκική Ακτοφυλακή.

Περιζήτητες οι τσιπούρες και κωλοχτύπες

Η τουρκική ακτοφυλακή εμποδίζει ελληνικά αλιευτικά σκάφη να προσεγγίσουν σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου τις βραχονησίδες Ίμια, με τις τουρκικές ακταιωρούς να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες δίπλα τους, προκειμένου να τους εκφοβίσουν. Σύμφωνα με τους αλιείς της Καλύμνου στις ακτές των βραχονησίδων, οι πληθυσμοί των ψαριών είναι ακόμα μεγαλύτεροι, για αυτό και η μεγάλη ζήτηση και από τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Να σημειβθεί, πως τόσο οι πελαγίσιες τσιπούρες όσο και οι κωλοχτύπες, είναι περιζήτητες αυτήν την εποχή, αφού βρίσκονται στη φάση της αναπαραγωγής τους και βγαίνουν κοντά στις παραλίες για να γεννήσουν. Για Έλληνες και Τούρκους ψαράδες είναι ιδανική εποχή, αφού η τσιπούρα είναι αφενός μεγαλύτερη και αφετέρου γεμάτη αυγά, γεγονός που την καθιστά και πιο περιζήτητη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail