Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία: Πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι κυρώσεις;

Πώς σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να βλάψουν τη Ρωσία εάν τα πράγματα πάνε λοξά στην Ουκρανία; Μια λέξη: κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ προφανώς ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων για να προκαλέσουν κόστος στη Ρωσία. Μπορεί να προσθέσουν περαιτέρω εμπορικές κυρώσεις και να πιέσουν τους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας (Γερμανία, Ινδία) να περιορίσουν ή να διακόψουν το εμπόριο. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ως όπλο, αποκλείοντας την πώληση ρωσικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί εξαρτήματα αμερικανικής σχεδίασης. Θα μπορούσαν να εξάγουν μια ποικιλία όπλων επιθετικής και αμυντικής φύσης στον ουκρανικό στρατό. Αν και φαίνεται απίθανο η Ρωσία να καταλάβει ολόκληρη ή το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ουκρανική εξέγερση και να διευκολύνουν τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Dr. Robert Farley - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το καλύτερο «εργαλείο» του Joe Biden κατά της Ρωσίας: Έρχονται οι κυρώσεις

Αλλά οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Οι χρηματοοικονομικές (σε αντίθεση με τις οικονομικές) κυρώσεις έχουν γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο στρατηγικό κουτί της Αμερικής. Η χρήση των κυρώσεων έχει εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υποκινούμενη από την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που δίνουν στις ΗΠΑ απαράμιλλη προβολή στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές και τη δυνατότητα χειραγώγησης του τρόπου με τον οποίο άλλες χώρες χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ.

Παρόλο που η ρωσική οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, εξαρτάται από τις εξαγωγές και το εμπόριο, ιδιαίτερα με τα πλούσια έθνη της Δυτικής Ευρώπης. Όπως κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κάθε άλλης χώρας, οι μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας εξαρτώνται από την πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη στην παγκόσμια αγορά. Η αποκοπή της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT θα δυσκόλευε τις ρωσικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις ανταλλαγές νομισμάτων που είναι απαραίτητες για τη λίπανση του εξωτερικού εμπορίου.

Τα χρηματοοικονομικά ήταν φυσικά πάντα σημαντικά στη διεθνή πολιτική, ή τουλάχιστον από την εφεύρεση της νομισματοκοπίας. Ένας Σπαρτιάτης διοικητής είπε περίφημα ότι οι Πέρσες «τοξότες», δηλαδή νομίσματα με το αποτύπωμα ενός τοξότη, είχαν σπάσει την πολιορκία μιας πόλης. Η δυναστεία των Σονγκ της Κίνας πρωτοστάτησε στη χρήση χαρτονομίσματος για να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις κατά των εχθρών κατά μήκος των βόρειων συνόρων της. Τα πρώτα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη δημιούργησαν κεντρικές τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν την ικανότητα των μοναρχών να χρηματοδοτούν τους πολέμους που ήθελαν να πολεμήσουν. Πιο πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αξιοποίησε την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ για να προσφέρει ανταμοιβές και τιμωρίες για τη συμμόρφωση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Το τελευταίο σύνολο κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν στόχευε το ιρανικό τραπεζικό σύστημα, καθιστώντας παράνομο για τις αμερικανικές τράπεζες να διευκολύνουν τη δραστηριότητα των Ιρανών ομολόγων τους.

Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι κυρώσεις ως τιμωρία στη γεωπολιτική;

Υπάρχουν όμως όρια. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες με τις μηδενικές εκμεταλλεύσεις στον κυβερνοχώρο, εργαλεία που μπορούν να έχουν αντίκτυπο μόνο μία φορά. Αλλά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική συμφωνία με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα σχετικά με το είδος της επιρροής που επιτρέπεται να έχει ο ηγεμόνας σε αντάλλαγμα για την παροχή του αποθεματικού νομίσματος. Η χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων μπορεί επίσης να ωθήσει τους στόχους να υιοθετήσουν λύσεις. 

Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία έχει υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, παρόλα αυτά κράτησε με τη μετατόπιση όσο το δυνατόν περισσότερου εμπορίου από τις συναλλαγές σε δολάρια και με την εφαρμογή μιας στρατηγικής υποκατάστασης εισαγωγών. Η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ έχει εκνευρίσει ακόμη και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Τα ευρωπαϊκά μέρη του JCPOA, για παράδειγμα, έχουν εξερευνήσει τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουν τα αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν δει μόνο περιορισμένη επιτυχία λόγω της διαρκούς ισχύος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της απειλής ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες θα μπορούσαν να αποκοπούν από πηγές ρευστότητας εάν παραβιάσουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η περαιτέρω χρήση οικονομικών κυρώσεων θα μπορούσε να προσφέρει στη Ρωσία ακόμη περισσότερους λόγους για να οικοδομήσει ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σημαντικά αποθέματα χρυσού και δολαρίων που θα μονώσουν την οικονομία της για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι τράπεζές της έχουν αναπτύξει σχέσεις με τις κινεζικές τράπεζες που μπορεί να επιτρέψουν την πρόσβαση στις πολύ απαραίτητες βραχυπρόθεσμες εγχύσεις κεφαλαίων. Η Ρωσία θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενεργήσει ως ιδεολογικός και γεωπολιτικός ηγέτης άλλων θυμάτων των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Και είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι ενώ οι υπάρχουσες οικονομικές κυρώσεις έχουν βλάψει τη ρωσική οικονομία, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Πούτιν. Η προφανής κρίση στην Ουκρανία καταδεικνύει πως η σκληρή δύναμη εξακολουθεί να έχει σημασία. Η Ρωσία έχει ένα πλεονέκτημα και η Μόσχα μπορεί κάλλιστα να το αξιοποιήσει. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι μια Ρωσία που δεν αποθαρρύνεται να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά που τραυματίζεται σοβαρά από τα επακόλουθα. Βραχυπρόθεσμα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ωφελούσε πιθανώς την κυβέρνηση Πούτιν, αλλά μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να δούμε πώς θα βγει η Ρωσία μπροστά.

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σίγουρα καταλαβαίνει ότι μακροπρόθεσμα, ούτως ή άλλως όλοι είναι νεκροί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail