Ο Τζόκοβιτς έχει γίνει πιόνι σε έναν πολιτισμικό πόλεμο εμβολιασμών

NurPhoto
Η μεταχείριση του Σέρβου σπουδαίου αθλητή Νόβακ Τζόκοβιτς στα χέρια των αυστραλιανών αρχών τον οδήγησε σε ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου για το αντι-εμβολιαστικό κίνημα κατά του covid 19.

John Balfe - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Φεβρουάριο του 2021, όταν ο Τζόκοβιτς ξεπέρασε τον Ρώσο Ντανιίλ Μεντβέντεφ σε σετ για να διεκδικήσει τον τρίτο διαδοχικό τίτλο του Αυστραλιανού Όπεν, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν τα στεφάνια που θα περίμενε να πηδήξει για να υπερασπιστεί το στέμμα του.

Πολλά έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που πέρασαν. Τα διάφορα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του Covid-19, τα οποία ανακοινώθηκαν τις εβδομάδες πριν από το τουρνουά, έχουν κυκλοφορήσει σε εκατομμύρια, αλλά αντί να είναι μια μαγική σφαίρα για να νικήσουμε ηρωικά την πανδημία, έχουν γίνει κεντρικά θέματα σε μια συζήτηση που φέρνει αντιμέτωπες τις ιδεολογίες ατομικής επιλογής και συλλογικότητας.

Η εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απλώς το ενίσχυσε αυτό. Η ατομική επιλογή ενός ατόμου για το τι βάζει στο σώμα του είναι ιερή, λέει το ένα πλήθος, ενώ το άλλο θα κηρύξει πως η μαζική πρόσληψη των εμβολίων είναι η πιο ξεκάθαρη οδός για να περάσουμε μέσα από μια πανδημία που έχει καθορίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Για να είμαι ειλικρινής, και οι δύο πλευρές αυτής της συζήτησης έχουν τα πλεονεκτήματά τους, αλλά μεγάλο μέρος της συζήτησης που την περιβάλλει έχει αφήσει πολύ λίγα περιθώρια για αποχρώσεις. Ένα άτομο με ισχυρές απόψεις είτε μπαίνει στη μαύρη λίστα ως ζηλωτής κατά της επιστήμης είτε ως κυβερνητικός, ανάλογα με το σε ποια πλευρά κατατάσσεται.

Περιστασιακά, όμως, ο αθλητισμός μπορεί να βάλει αυτές τις δύο αντικρουόμενες απόψεις σε τροχιά σύγκρουσης – και αυτό συνέβη με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα ο πιο επιτυχημένος παίκτης της γενιάς του, έχει αναφερθεί συχνά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ως ουσιαστικά αντίθετος με τους εμβολιασμούς, παρόλο που παραμένει σχετικά κλειστός σχετικά με το θέμα.

Μεγάλο μέρος της φήμης του κατά του εμβολίου μπορεί να αναχθεί στην εκδήλωση τένις Adria Tour που οργάνωσε το καλοκαίρι του 2020, ένα γεγονός που προκάλεσε ευρεία κριτική από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλων μέτρων που αποσκοπούσαν στην αναστολή της εξάπλωσης αυτού που τότε ήταν ακόμα ένας σχετικά νέος και άγνωστος ιός.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν πως τα μέσα ενημέρωσης είδαν την επιθυμία τους να υλοποιείται όταν επιβεβαιώθηκε ένα ξέσπασμα Covid εντός του τουρνουά, με αποτέλεσμα να τερματιστεί πρόωρα πριν από την ολοκλήρωσή του.

Comeuppance. Αυτό παίρνεις όταν προσπαθείς να προσποιηθείς ότι ο Covid δεν υπάρχει, έκλαψαν.

Έκτοτε, ο Τζόκοβιτς που δεν μπόρεσε να ταρακουνήσει το ταμπελάκι ενός παρία κατά των φαινομένων – έρχεται αργά το βράδυ της Τρίτης στη Μελβούρνη.

Οι τακτικοί αναγνώστες των αθλητικών μέσων θα γνωρίζουν ότι η συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Australian Open αυτού του μήνα ήταν μια κυρίαρχη αφήγηση του αθλήματος εδώ και αρκετούς μήνες.

Η ηγεσία της χώρας επέβαλε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σε όλη την πανδημία, με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας το πολύκροτο πρωτόκολλο «Zero Covid» – το οποίο απαιτεί σκληρούς συνοριακούς ελέγχους, καραντίνες και άμεσο lockdown όταν ανακαλύπτονται κρούσματα.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος φημολογήθηκε τότε και από τότε που επιβεβαιώθηκε πως δεν ήταν εμβολιασμένος, ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια για να εγγυηθεί η είσοδός του στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να υποβάλουν αίτηση μόνο άτομα που έχουν υποβληθεί σε διπλή δόση εμβολιασμού. Έκανε αίτηση, και του χορηγήθηκε, ιατρική εξαίρεση από το Tennis Australia – αλλά αυτή ανακλήθηκε γρήγορα σε ένα σκάνδαλο που έφτασε μέχρι τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης και μάλιστα προκάλεσε διεθνή  διαφωνία με τον Σέρβο Πρόεδρο.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Τζόκοβιτς παραμένει υπό κράτηση σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Melbourne Park, το οποίο έχει καταγραφεί από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης για τις σκληρές συνθήκες, τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από σκουλήκια και ακόμη και τα κρούσματα του Covid-19 – ένα λιγότερο από ιδανικό σενάριο για μη εμβολιασμένο άτομο.

Αλλά περισσότερο από αυτό, η μεταχείριση του Πρωθυπουργού Scott Morrison προς τον σπουδαίο αθλητή του τένις μπορεί να θεωρηθεί υπό ένα ορισμένο πρίσμα ως λαϊκιστική επιδοκιμασία – υποκλινόμενος στην αιματηρή επιθυμία ενός αυστραλιανού κοινού, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου είναι υπέρ του εμβολιασμού.

Σερβικά στοιχεία, εν τω μεταξύ, λένε ότι λιγότερο από το 47 τοις εκατό του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο προφανής αποδιοπομπαίος τράγος του Τζόκοβιτς για τις απόψεις του αποκαλύφθηκε περαιτέρω την Παρασκευή, όταν Αυστραλοί αξιωματούχοι μετανάστευσης συνέλαβαν βιαστικά την Τσέχα παίκτρια Ρενάτα Βοράκοβα, αφού είχε ήδη βρεθεί στη χώρα για αρκετές ημέρες, και μάλιστα συμμετείχε σε ένα τουρνουά προθέρμανσης. Οι αναφορές αναφέρουν πως είχε λάβει παρόμοια ιατρική εξαίρεση με τον Τζόκοβιτς.

Πού είναι τα υβριστικά σχόλια του πρωθυπουργού για αυτήν; Ή μήπως η 80η παίκτρια της κατάταξης γυναικών στον κόσμο είναι πολύ ασήμαντη για να τα δικαιολογήσει;

Ανεξάρτητα από τις απόψεις κάποιου για τον εμβολιασμό, η αντιμετώπιση του Τζόκοβιτς δεν πρέπει να ταιριάζει σε κανέναν. Ένας ρεπόρτερ από το Down Under είπε στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα πως ο Σέρβος είναι «δημόσιος εχθρός νούμερο ένα» στην Αυστραλία και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς όλο αυτό το περιστατικό δεν είναι απλώς ένα παράδειγμα ρίψης του στους λύκους από την αυστραλιανή ηγεσία.

Είναι μια θυσία στο βωμό μιας αποτυχημένης στρατηγικής Zero Covid – και όσο και να προσπαθήσουν, καμία πολιτική επιδοκιμασία δεν πρόκειται να αποσπάσει την προσοχή από αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail