Σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΝΑΤΟ: Έγινε το πρώτο βήμα προς τον πόλεμο

Οι πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κατέληξαν σε τίποτα, αν και είχαν ένα καταπληκτικό ξεκίνημα. Η Μόσχα ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Alexander Shtorm - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν από τις διαπραγματεύσεις φαινόταν ότι θα πραγματοποιούνταν ως συνομιλία μεταξύ δύο κωφών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι πρόθυμοι να ακούσουν τι προσπαθεί να τους πει η Ρωσία.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti πριν μιλήσει στη Γενεύη ότι ήταν δύσκολο για τους Αμερικανούς να διεξαγάγουν διάλογο με τη Ρωσία επειδή το ΗΒ, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και άλλοι «νεότεροι αδελφοί» τους παρακολουθούσαν.

Η σύνοδος κορυφής της Γενεύης δεν στέφθηκε με επιτυχία, αλλά η Ρωσία την εκμεταλλεύτηκε για να εκφράσει τις σκέψεις της ξεκάθαρα σε όλους.

Σε ένα σημείο της ιστορίας, η Ρωσία απέτυχε να σταματήσει το ΝΑΤΟ από την επέκταση. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η Μόσχα δε θέλει να επεκταθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ και μια τέτοια στάση ενόχλησε ακόμη και ουδέτερα κράτη, όπως η Φινλανδία, για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, η απαίτηση της Μόσχας να μην ενσωματώσει κανένα νέο μέλος της συμμαχίας ακούγεται εξωπραγματική και απαράδεκτη για το ΝΑΤΟ.

Κάποιοι υπέθεσαν ότι για να σταματήσει το ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει μέρος του. Αν δε συμβεί αυτό, η Ρωσία θα πέσει θύμα της επέκτασης της Κίνας μια μέρ . Ωστόσο, η Ρωσία συνήθιζε να προτείνει μια τέτοια πρωτοβουλία στο παρελθόν.

Η ιδέα εκφράστηκε για πρώτη φορά το 1954, όταν η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στη συμμαχία με ουδέτερο καθεστώς. Η πρωτοβουλία απορρίφθηκε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο επόμενος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Το ΝΑΤΟ προτίμησε να αλλάξει θέμα.

Είναι ανοιχτό μυστικό ότι είναι αδύνατο να ανακαταταχθεί κανένας ρόλος στο ευρωατλαντικό γεωπολιτικό θέαμα. Όπως είπε ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χάστινγκς Ισμέι, η συμμαχία δημιουργήθηκε για να κρατήσει τη Σοβιετική Ένωση έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω. Η Ρωσία, όπως μπορούμε να δούμε, συνεχίζει να παίζει το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης σε αυτήν τη διαμόρφωση, και κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτό το σημείο.

Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πολύ ευρεία άποψη για τους συμμάχους τους. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι «σύμμαχοι» είναι μικρά, αδύναμα και στρατιωτικά άχρηστα εξαρτημένα κράτη, έγραψε το National Interest .

Μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αδιέξοδο.

Όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα καθεστώτα που είχε δημιουργήσει η Ουάσιγκτον μέσω στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ήταν επίσης σύμμαχοι, έγινε σαφές ότι οι Αμερικανοί είχαν χάσει ακόμη και την παραμικρή κατανόηση της έννοιας . Αυτή η πτυχή έγινε τόσο ξεκάθαρη όσο την ημέρα που ο Αφγανός πελάτης τους κατέρρευσε μέσα σε μια νύχτα μπροστά στη στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν.

Σε αυτή την κατάσταση, μέλη του ΝΑΤΟ όπως π.χ:
  • Αλβανία,
  • Σλοβενία,
  • Μαυροβούνιο
  • και Σκόπια

είναι απλώς άσχετα από την άποψη της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι δυνητικά επικίνδυνα μονοπάτια που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει κουραστεί με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Πραγματικά. Η ενσωμάτωση των δημοκρατιών της Βαλτικής το 2004 ήταν το πιο επικίνδυνο βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Η συνεχής βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία εδώ και χρόνια φέρνει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολύ επικίνδυνη θέση. Το Κίεβο έχει αυτή την αχτίδα ελπίδας για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία ξανά. Η συμπεριφορά της Ουκρανίας έχει γίνει ανησυχητικά πολεμική. Η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε έναν επικίνδυνο πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν είναι πραγματικά σαφές ποιος στη Δύση θέλει πραγματικά να συμβεί αυτό. Εάν κάποιος απόκληρος μπορεί να παρασύρει τον προστάτη του σε έναν καταστροφικό πόλεμο, τότε αυτή η οργάνωση είναι επικίνδυνη για όλους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail