Ο Μπάιντεν είπε να τρομάξει τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

FILE PHOTO: A sniper during a military exercise in the Rostov Region, Russia, December 2021. - Sergey Pivovarov/Sputnik
Τα γεράκια της Ρωσίας ζητούν από το Λευκό Οίκο των ΗΠΑ να εξαπολύσουν «διπλωματική αντεπίθεση» κατά της Μόσχας


Μια ομάδα Αμερικανικών ομάδων συμφερόντων, ακαδημαϊκών και πρώην αξιωματούχων ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλώντας τη Μόσχα με «μεγάλες και επώδυνες» κυρώσεις.
 
Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι 24, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και διπλωμάτες, και είναι όλοι γνωστό πως έχουν εχθρικές απόψεις προς τη Ρωσία ενώ προέτρεψαν τη Δύση να «διευρύνει την πολιτική της αντεπίθεση» κατά της Μόσχας.

«Πιστεύουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, σε στενή συνεννόηση με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και με την Ουκρανία, να λάβουν άμεσα μέτρα για να επηρεάσουν τους υπολογισμούς κόστους - οφέλους του Κρεμλίνου προτού η ρωσική ηγεσία επιλέξει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση», έγραψαν σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο, μια ομάδα λόμπι υπέρ του ΝΑΤΟ, η οποία είναι απαγορευμένη στη Ρωσία.

«Μια τέτοια απάντηση θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μεγάλων και επώδυνων κυρώσεων που θα εφαρμόζονταν αμέσως εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ιδανικά, το περίγραμμα αυτών των κυρώσεων θα κοινοποιούνταν τώρα στη Μόσχα, έτσι ώστε το Κρεμλίνο να έχει σαφή κατανόηση του μεγέθους του οικονομικού πλήγματος που θα αντιμετωπίσει».

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι οι πρώην Αμερικανοί απεσταλμένοι στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ και Αλεξάντερ Βέρσμποου, και οι πρώην πρεσβευτές στην Ουκρανία Στίβεν Πάιφερ και Τζον Χέρσμπτ. Οι βετεράνοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ Strobe Talbott και Kurt Volker υπέγραψαν επίσης τη δήλωση, όπως και ο συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας Francis Fukuyama.

Η δήλωση δημοσιεύτηκε λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ την Πέμπτη. Ήταν η δεύτερη συνομιλία τους μετά τη συνάντηση των ηγετών μέσω βιντεοσυνδέσμου στις 7 Δεκεμβρίου, όταν προσπάθησαν να εκτονώσουν την ένταση για την Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, δυτικοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τη Μόσχα πως συγκεντρώνει στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό με πιθανή πρόθεση να εισβάλει στη γείτονά της. Οι συντάκτες της δήλωσης επανέλαβαν αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία πιθανότατα «έθεσε το σκηνικό για την έναρξη μιας μεγάλης συμβατικής επίθεσης» κατά της Ουκρανίας. Προέτρεψαν το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Κιέβου με προμήθειες αντιαρματικών πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, καθώς και εξοπλισμό ραντάρ. Πολλοί από αυτούς εργάζονται για ομάδες προβληματισμού που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία όπλων, οι οποίες χρηματοδοτούνται οικονομικά από τους κατασκευαστές των όπλων που υποστηρίζουν.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως σχεδιάζει οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι βλέπει τη συνεχιζόμενη επέκταση του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ προς τα ανατολικά ως απειλή. Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία πρότεινε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΝΑΤΟ συνθήκες που θα απαγόρευαν τη μετακίνηση της δυτικής στρατιωτικής υποδομής πιο κοντά στα σύνορά της και θα εμπόδιζαν ουσιαστικά την ένταξη της Ουκρανίας στον οργανισμό.

Το ΝΑΤΟ έχει λάβει σκληρή στάση, αλλά τόνισε τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου με τη Μόσχα και δήλωσε δημόσια ότι επιδιώκει αποκλιμάκωση. Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχουν προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail