Η ΕΕ αποκλείστηκε από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω της αδύναμης εξωτερικής της πολιτικής

Η ευρωπαϊκή κατάσταση στο ΝΑΤΟ φαίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Η σταδιακή αποστασιοποίηση των συμφερόντων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ είναι εμφανής, που πλέον υλοποιείται με τον αποκλεισμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, που έχει προγραμματιστεί για αυτόν το μήνα. Προφανώς, η Ουάσιγκτον τηρεί μια άκαμπτη στάση για το ρόλο της ΕΕ στο ΝΑΤΟ και αποκλείει τους Ευρωπαίους από εξέχουσα θέση στις τρέχουσες διεθνείς διαπραγματεύσεις - πιθανώς λόγω της απουσίας μιας σταθερής και ενοποιημένης εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για την κατάσταση στην Ουκρανία δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες σε όλο τον κόσμο. Σημαντικές αλλαγές μπορούν να προέλθουν από αυτό το γεγονός, το οποίο υπόσχεται να είναι ένα αρχικό βήμα για την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα ώστε να ξεκινήσουν μια πορεία ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, ένα περίεργο γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη είναι η απουσία της ΕΕ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή σημασία στη σύνθεση του στρατιωτικού προσωπικού του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της συμμαχίας βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα ήταν ελάχιστα λογικό να συμπεριληφθούν Ευρωπαίοι ηγέτες σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Όμως, στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε την ευρωπαϊκή παρουσία και αποφάσισε να διαπραγματευτεί μόνη της με τη Ρωσία, κάτι που αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Σε όλο τον κόσμο, αρκετοί αναλυτές αγωνίζονται να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται Ευρωπαίοι σε αυτές τις συνομιλίες. Η πιο ευρέως αποδεκτή θέση μέχρι στιγμής είναι ότι οι ΗΠΑ έλαβαν μια τέτοια απόφαση επειδή η ΕΕ υποτίθεται πως έχει μικρή επιρροή στη διεθνή πολιτική. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των Financial Times, όπου επικαλούνται ανώνυμες πηγές, το ευρωπαϊκό μπλοκ τείνει να περιθωριοποιείται από τις ΗΠΑ όσον αφορά το θέμα ΝΑΤΟ-Ρωσίας επειδή δεν έχει ισχυρή και ενοποιημένη εσωτερική πολιτική, όντας αδύναμο στη διεθνή προβολή του κι ευάλωτος σε διάφορες εσωτερικές πολώσεις και διαιρέσεις.

Σε αυτό το άρθρο, υποστηρίζεται πως η ΕΕ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να θεσπίσει ένα σύνολο αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κατάστασης, αποτυγχάνοντας να βρει κοινές απαντήσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην υποτιθέμενη «ρωσική απειλή». Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει για μια τέτοια «απειλή» εδώ και μήνες, αλλά οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για να την αντιμετωπίσουν ήταν ελάχιστες, δημιουργώντας μεγάλες τριβές στο δυτικό κόσμο.

Πράγματι, αυτού του είδους η στάση της ΕΕ είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει λόγος να ενταχθεί το μπλοκ στην αντιρωσική παράνοια που διαδίδουν οι ΗΠΑ για την υπόθεση της Ουκρανίας. Η αφήγηση για το «σχέδιο ρωσικής εισβολής» είναι τόσο αδύναμη και αβάσιμη που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση - εκτός από την ίδια την Ουκρανία - το παίρνει πραγματικά στα σοβαρά. Οι Ευρωπαίοι, όταν ασχολούνται με αυτό το είδος λόγου, ενεργούν ορθολογικά: η αφήγηση επιδοκιμάζεται, αλλά δεν υπάρχει απελπισία ή επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αντιμέτρων, καθώς είναι προφανές ότι μια τέτοια εισβολή δε θα συμβεί. Η αντιρωσική παράνοια και η βιασύνη για τη δημιουργία αμυντικών σχεδίων ενδιαφέρουν μόνο τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Ο ρόλος της Ευρώπης σε αυτό το σενάριο είναι μόνο να συζητά για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά δεν υπάρχουν λογικές δικαιολογίες για την ένταξη της ΕΕ σε οποιαδήποτε παράνοια.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός έγινε δεκτός με απογοήτευση από τους Ευρωπαίους. Το μπλοκ θα ήθελε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και να συζητήσει με Ρώσους και Αμερικανούς για το μέλλον της ασφάλειας στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, κάτι που δε θα είναι δυνατό λόγω της αδιάλλακτης θέσης της Ουάσιγκτον. Η ΕΕ ζήτησε επανειλημμένα από τις ΗΠΑ την άδεια να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά απορρίφθηκε χωρίς δυνατότητα διαλόγου, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία. Για την ΕΕ, το χειρότερο σενάριο θα ήταν να γίνει ένας απλός θεατής των αλλαγών που συντελούνται στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο - και αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί.

Αυτό που η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μη φαίνεται να κατανοεί είναι ότι αυτού του είδους η στάση απλώς τείνει να απομακρύνει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους από το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας εσωτερική διχόνοια, τριβές και πόλωση στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Αντιδρώντας στο αμερικανικό μποϊκοτάζ, ορισμένα μέλη της ΕΕ επέλεξαν να επικοινωνήσουν απευθείας με τη Μόσχα για να σχηματίσουν διμερή διάλογο. Ο Γενς Πλότνερ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, και ο Εμμανουέλ Μπον, ο διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, θα φτάσουν στη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συναντηθούν με ορισμένους Ρώσους αξιωματούχους. Στη συνέχεια και οι δύο θα ταξιδέψουν στην Ουκρανία. Σαφώς, αναπτύσσεται μια εσωτερική παράλληλη διπλωματία εντός του ΝΑΤΟ, με τις δύο κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τη Ρωσία, χωρίς την άδεια των ΗΠΑ.

Οι συνέπειες αυτού του σεναρίου παραμένουν γνωστές. Είναι πιθανό οι όροι που διαπραγματεύτηκαν με τους Ρώσους να διαφέρουν μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, δεδομένου πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν διαβόητα διαφορετικά διεθνή σχέδια. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει γενική συναίνεση μεταξύ των δυτικών χωρών για την υπόθεση της Ουκρανίας. Ωστόσο, ένα αποτέλεσμα είναι προφανές και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: το ΝΑΤΟ πολώνεται όλο και περισσότερο και δεν είναι πλέον δυνατό να μιλάμε για μια αληθινή συμμαχία ΗΠΑ-ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail