Οι Αμερικανοί δεν έχουν συμμάχους αλλά χώρες που επιβουλεύονται όπως η Ελλάδα

Mega27 / pixabay
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EAST MED - Ο μόνος που είχε καταλάβει καλά τους Αμερικανούς γιατί τους γνώριζε από μέσα και βαθιά, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι Αμερικανοί δεν έχουν συμμάχους. Έχουν χώρες και λαούς που τους εκμεταλλεύονται (όπως η Ελλάδα διότι είναι άβουλη και αναποφάσιστη). Και άλλες που τις σέβονται (όπως η Τουρκία διότι είναι αποφασισμένη να μπει σε περιπέτειες όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί).

Παντελής Σαββίδης

Τους Αμερικανούς εμπιστοσύνη δεν μπορείς να τους έχεις αλλά και χωρίς αυτούς δεν μπορείς να διαμορφώσεις ένα σύστημα ασφαλείας. Όσοι βλέπουν Ανατολικά ας μην νομίζουν πως εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις αναγκαστικές δεσμεύσεις που ανέλαβε (δε μιλάω για Συμμαχίες ούτε και για Ενώσεις). Θα πρέπει να αναπτύξει αυτονομία δράσης, στο ελάχιστο, έστω, επίπεδο μέσα στα συστήματα που κινείται. Αλλά αυτήν την στρατηγική δεν την έχει στο πρόγραμμά του κανένα κόμμα και δεν την σκέφτεται κανένας πολιτικός.

Μήπως να αποτελέσει προβληματισμό του ρηχού-βαθέως κράτους; Των θεσμών, δηλαδή, που απρόσωπα ενεργοποιούν αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης; Διότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ δύσκολα.

Οι στήλες αυτές είχαν προβλέψει πως η επιλογή που θα κάνουν οι Αμερικανοί δεν είναι να εξωθήσουν εκτός Δύσης την Τουρκία. Θα την εντάξουν σε ένα περιφερειακό σύστημα που οικοδόμησαν ως αντιστάθμισμα απέναντί της (τριμερείς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ή τετραμερείς, ή πολυμερείς στην περιοχή).

Το ερώτημα είναι αν θα την εντάξουν με κυρίαρχο ρόλο ή με μια λογική εξισορρόπησης.

Αν την εντάξουν με κυρίαρχο ρόλο το παιχνίδι για Ελλάδα-Κύπρο χάθηκε.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα της αναθέσουν κυρίαρχο περιφερειακό ρόλο. Η Τουρκία προσήλθε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ με όρους αδυναμίας λόγω της νομισματικής κρίσης που διέρχεται και, κυρίως, λόγω της πτώσης της δημοτικότητας του Ερντογάν.

Το τι συμφώνησε στις ΗΠΑ ο Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες, είναι άγνωστο. Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να εξοπλισθεί (πέραν των φρεγατών το θέμα είναι τι εξοπλισμούς για τις φρεγάτες και τα Ραφάλ θα επιτρέψουν), για να μην αλλάξει η υπάρχουσα ισορροπία που δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά.

Και η Ελλάδα παρέδωσε τα πάντα στις ΗΠΑ. Υπάρχει στην Ελλάδα πολιτική πρόταση επιβίωσης;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail