Όταν το Σαρλ ντε Γκωλ ξανάρθει στο Αιγαίο

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα μείνει αρκετό καιρό στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την Πολεμική Αεροπορία.

Από: tovima.gr - Βηματοδότης

Όσοι πέρασαν την Παρασκευή από το Σύνταγμα σίγουρα θα πρόσεξαν τις γαλλικές σημαίες. Δεν ήταν βεβαίως προς τιμή των Rafale (που ήρθαν την προηγούμενη ημέρα), αλλά ήταν προς τιμή του αρχηγού των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Thierry Burkhard, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ένα μόλις 24ωρο μετά την άφιξη των πρώτων έξι Rafale στο σπίτι τους. Φορώντας το γαλλικό στρατιωτικό κεπί, όμοιο με αυτό που φορούσε και καθιέρωσε ο στρατηγός Ντε Γκωλ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τον εντυπωσίασε τον Γάλλο στρατηγό το Μνημείο, τόσο που έμεινε αρκετή ώρα μπροστά του. Η έκπληξή του όμως ήταν μεγάλη όταν ο Α/ΓΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος του δώρισε ένα αντίγραφο του Μνημείου σε μικρογραφία.

***
Και γαλλικά Rafale την 25η Μαρτίου

Είπα στρατηγός Ντε Γκωλ και ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί με τον Ντε Γκωλ στην Ελλάδα; Όχι βεβαίως με τον στρατηγό (τον οποίο κάποτε φιλοξένησε δόξη και τιμή στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής), αλλά με τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε ε Γκωλ. Σας πληροφορώ ότι οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ώστε το αεροπλανοφόρο με όλα τα αεροσκάφη του να βρίσκεται στην Ελλάδα τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στην παρέλαση, συνεπώς θα δούμε πολλά Rafale να «σκίζουν» τον αττικό ουρανό. Θα είναι τα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, θα είναι και ένα σμήνος γαλλικών Rafale της Armee de l’Air. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα μείνει αρκετό καιρό στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την Πολεμική Αεροπορία. Και κάτι ακόμα, πέραν της συνεργασίας που θα έχουν πλέον οι δύο χώρες στο διάστημα (με τους στρατιωτικούς δορυφόρους), τα γαλλικά Rafale, θα συναντήσουν τα ελληνικά Rafale σε δύο ασκήσεις, στον Ηνίοχο και στη Μέδουσα. Για να καταλάβετε πόση σημασία έχει αυτή η ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία ακόμα και στο διάστημα, που υπέγραψε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του θα σας πάω μερικούς μήνες πίσω όταν οι γαλλικοί στρατιωτικοί δορυφόροι αποκρυπτογράφησαν τις θέσεις των τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη. Το τι ακολούθησε όλοι το γνωρίζουν.

***
Έβγαλαν ξανά το  Reis

Η έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, το τελευταίο διάστημα, έχει εγείρει ανησυχίες στην Αθήνα, καθώς οι κινήσεις της γείτονος δείχνουν σαφέστατη διάθεση επιβουλής στο Αιγαίο. Αλλά πέραν των ρητορικών επιθέσεων οι Τούρκοι προχώρησαν και σε μια άλλη ενέργεια. Έβγαλαν ξανά του Oruc Reis. Το θυμάστε αυτό το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που το καλοκαίρι του 2020 είχε επιχειρήσει έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βγήκε αντιμέτωπος όλος ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο; Τώρα το Oruc Reis ήταν πάλι στο Αιγαίο, πλέει (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) δυτικά της Καλύμνου και συνοδεύεται από δύο τουρκικά πλοία, το Αταμάν και το Τζένκινς Χαν. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται. Πάντως όσον αφορά την φραστική επιθετικότητα της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «αυτή η τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε το μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του casus belli.

Για την πορεία όμως του Oruc Reis σας έχω φρέσκα νέα, πιο φρέσκα δεν γίνεται. Πρώτα απ΄όλα το ΓΕΕΘΑ έστειλε μια κανονιοφόρο να το παρακολουθεί με το ραντάρ της. Το τουρκικό ερευνητικό και τα πλοία που το συνοδεύουν άλλαξε πορεία την Παρασκευή απόγευμα χωρίς να προχωρήσει σε καμία παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων (ή της ΑΟΖ) και κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν το άφησαν από τα μάτια τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail