Η Οικονομία της Φούσκας της Αμερικής βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια (που τώρα ανεβαίνουν)

Τα επιτόκια ανεβαίνουν. Τι συμβαίνει με τις διάφορες «φυσαλίδες» της οικονομίας των ΗΠΑ;  Αφού πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους διαβεβαιώνοντάς μας ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν παρά ένα παροδικό φαινόμενο που ελάχιστα είχε να κάνει με την εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell φαίνεται τώρα να είχε μια απότομη αλλαγή γνώμης. Πρέπει να χαιρετίσουμε την καθυστερημένη αναγνώρισή του πως η χώρα έχει πράγματι πρόβλημα πληθωρισμού . Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν ο Powell κάνει πολύ λίγα πολύ αργά για να αποφύγει η χώρα να έχει μια δύσκολη οικονομική προσγείωση αργότερα φέτος.

Dr. Desmond Lachman - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Θα ήταν χονδροειδής υποτίμηση να πούμε πως η περσινή άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλό σαράντα ετών έπιασε τη Fed εντελώς απροετοίμαστη. Ενώ στην αρχή του έτους η Fed προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 1,8%, μέχρι το τέλος του έτους ο πληθωρισμός έτρεχε σχεδόν στο τριπλάσιο του ρυθμού, ακόμη και σε σύγκριση με τον αγαπημένο δείκτη πληθωρισμού της Fed. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε σε περισσότερο από 7 τοις εκατό ή σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ρήγκαν.

Καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, αποτυγχάνοντας να κατανοήσει τον πληθωριστικό κίνδυνο της επιδίωξης της πιο εύκολης νομισματικής πολιτικής σε μια εποχή που η χώρα λάμβανε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κίνητρο σε καιρό ειρήνης που έχει καταγραφεί, η Fed κράτησε το πεντάλ της νομισματικής της πολιτικής στο μέταλλο.

Όχι μόνο διατήρησε τα επιτόκια στο μηδενικό όριο σε μια περίοδο ανόδου του πληθωρισμού και μιας ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας. Συνέχισε επίσης να αγοράζει 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια σε μια εποχή που οι αμερικανικές αγορές μετοχών και κατοικιών έπαιρναν φωτιά. Ως αποτέλεσμα, έχουμε τώρα μια κατάσταση όπου οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι σε επίπεδα ρινικής αιμορραγίας που παρατηρήθηκαν μόνο μία φορά στο παρελθόν τα τελευταία εκατό χρόνια και όπου οι τιμές των κατοικιών είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2006, ακόμη και σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό.

Προς τιμήν του, ο κ. Πάουελ φαίνεται τώρα να αναγνωρίζει τα λάθη πολιτικής του παρελθόντος της Fed και να αναγνωρίζει ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, ο κ. Πάουελ παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τον στόχο για τον πληθωρισμό της Fed, η πίεση στους μισθούς ήταν ισχυρή και η αγορά εργασίας ήταν αρκετά εύρωστη ώστε να αντέξει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων. Σε αυτή τη βάση, ανέφερε πως η Fed θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της το Μάρτιο, οπότε γνωστοποίησε ότι πιθανότατα θα ξεκινούσε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, ωστόσο, η Fed θα εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια πολύ κάτω από το ποσοστό πληθωρισμού για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτό πρέπει να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Fed θα φτάσει κάπου κοντά στην επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2% φέτος, ακόμη κι αν λάβουμε κάποια ανακούφιση από τον πληθωρισμό από την χαλάρωση των οξέων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που πλήττουν τώρα την οικονομία.

Ένα μεγαλύτερο ερώτημα που κρέμεται πάνω από την οικονομία είναι αν η Fed μπορεί να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική χωρίς να σκάσει τις φούσκες της αγοράς περιουσιακών στοιχείων και πιστώσεων που έχει δημιουργήσει με τα χρόνια εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι αυτές οι φούσκες βασίστηκαν στο ότι τα επιτόκια παραμένουν για πάντα στα σημερινά εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. 

Αν υπάρχει ένας λόγος αισιοδοξίας, αυτός είναι η νέα έμφαση που έδωσε ο κ. Πάουελ στην ανάγκη για ταπεινότητα και ευκινησία στην πολιτική απάντηση της Fed σε μια πολύ αβέβαιη οικονομική προοπτική. Αν ποτέ η Fed χρειαζόταν αυτές τις ιδιότητες, πρέπει να είναι σήμερα, αφού επέτρεψε στο τζίνι του πληθωρισμού να βγει από το μπουκάλι και έχοντας δημιουργήσει φούσκες στην αγορά περιουσιακών στοιχείων και πιστώσεων. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Fed δεν επέδειξε αυτές τις ιδιότητες πέρυσι, όταν θα μπορούσε να ήταν ακόμη δυνατό γι' αυτήν να σχεδιάσει μια ήπια οικονομική προσγείωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail