Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν μαζικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – ΜΜΕ

ΑFΡ / ΤΟΒΙΑS SCHWΑRΖ
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Freepen.gr - Αναφέρεται ότι εξετάζονται σαρωτικές κυρώσεις που θα έπλητταν το ρωσικό ενεργειακό τομέα εάν η Μόσχα διατάξει εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, με την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να λέγεται ότι καταρτίζουν σχέδια για τιμωρητικά μέτρα με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Την Πέμπτη, οι Financial Times ανέφεραν πως πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις είχαν αποκαλύψει σχέδια που θα περιόριζαν τη χρηματοδότηση και τις μεταφορές τεχνολογίας για μελλοντικά έργα φυσικού αερίου. Η νέα στόχευση θεωρείται ένας τρόπος για να τιμωρηθεί η Ρωσία, ενώ δυνητικά θα γλιτώσει τα ευρωπαϊκά έθνη από τις αυξανόμενες τιμές και τις ελλείψεις ενέργειας που θα αντιμετώπιζαν εάν διακοπούν οι τρέχουσες παραδόσεις φυσικού αερίου.

«Η Ευρώπη που θέλει να χτυπήσει τη μακροπρόθεσμη ικανότητα παραγωγής ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν πιθανότατα ένα βήμα παραπάνω από οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν» , δήλωσε στους FT ο Τζέιμς Γουάντελ, της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects του Λονδίνου. «Θα έβλαπτε τη Ρωσία με το να κυνηγήσει έναν τομέα για τον οποίο ενδιαφέρεται πραγματικά» σχολιάζει.

Σύμφωνα με την Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ εισάγει το 41,1% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται πολύ λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ο περιορισμός των αποστολών στην Ευρώπη πιθανότατα θα ανέβαζε τις τιμές παντού, ακόμη και σε μέρη που δεν αγοράζουν πολλά από τη Ρωσία.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν έχουν δημοσιεύσει κατάλογο πιθανών κυρώσεων. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν στον αγωγό Nord Stream 2, ένα έργο που προορίζεται να φέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η Ουάσιγκτον και το Κίεβο αντιτάχθηκαν εδώ και καιρό στο έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε προηγουμένως ζητήσει να μείνει ο αγωγός εκτός διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ουκρανία και να μην χρησιμοποιηθεί ως πολιτικός μοχλός κατά της Ρωσίας. Την Τετάρτη, ωστόσο, η Annalena Baerbock, υπουργός Εξωτερικών του Βερολίνου, δήλωσε πως η υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση ήταν στο τραπέζι ως πιθανός στόχος για περιοριστικά μέτρα. «Έχουμε ένα ολόκληρο φάσμα απαντήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2», δήλωσε. «Ναι, επιχειρούμε πάντα διάλογο, αλλά υπό το πρίσμα της σημερινής κατάστασης, πρέπει να είμαστε σκληροί».

Αμερικανοί και Ουκρανοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι φοβούνται πως η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια επικείμενη εισβολή στη γείτονά της και έχουν επισημάνει αναφορές για κινήσεις στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι έχει επιθετικές προθέσεις, λέγοντας πως απλώς τοποθετεί στρατιώτες εντός της δικής της επικράτειας ζητώντας γραπτές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί στην Ουκρανία, μια συμφωνία που οι Αμερικανοί διαπραγματευτές είπαν πως δεν είναι προς συζήτηση.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με την απάντηση της Ουάσιγκτον στις πρόσφατες προτάσεις ασφάλειας της Μόσχας, λέγοντας πως αρνήθηκε να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με την επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ υπό τις ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη. «Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας σχετικά με το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη εξαιρετικά καταστροφικών όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», εξήγησε ο διπλωμάτης.

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail