Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για να μην είμαστε ουραγοί στην ΕΕ στην ελευθερία του λόγου;

Alexas_Fotos / pixabay
Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου βρισκόμαστε στην 70η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021, μία καθόλου τιμητική θέση για μία Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα. (το 2020 ήμασταν στην 65η θέση).

Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α. - πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Από τις Ευρωπαϊκές χώρες πίσω μας είναι μόνο η Αλβανία (83η), η Μολδαβία (89η), η Βόρεια Μακεδονία (90η), η Ουγγαρία (92η), η Σερβία (93η), η Ουκρανία (97η), το Μαυροβούνιο (104ο), η Βουλγαρία (112η), η Τουρκία (153η), η Λευκορωσία (158η).

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου αντικατοπτρίζει το βαθμό ελευθερίας που έχουν οι δημοσιογράφοι, τα πρακτορεία ειδήσεων, και χρήστες του Διαδικτύου σε κάθε χώρα, και τις προσπάθειες που γίνονται από τις αρχές για τη διασφάλιση του σεβασμού και της ελευθερίας του λόγου.

Η καθιερωμένη αυτή πλέον και έγκυρη ετήσια έρευνα δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2002 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), και αξιολογεί την ελευθερία που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι σε 180 χώρες, με βαθμολογία και συγκριτική κατάταξη σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε ερωτηματολόγιο είναι ο πλουραλισμός, η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, το περιβάλλον των μέσων και η αυτολογοκρισία, το νομοθετικό πλαίσιο, η διαφάνεια και η ποιότητα της υποδομής που υποστηρίζει την παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών. Τα τελευταία χρόνια, καθώς η επιρροή πολλών κυβερνήσεων επί των ΜΜΕ, επηρεάζει την ποιότητα της ενημέρωσης, η εν λόγω έρευνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Κόστα Ρίκα, η Τζαμάικα, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία και η Ελβετία να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα χωρών, όπου η δημοσιογραφία λειτουργεί συγκριτικά πιο ελεύθερα.

Θα περίμενα από τους Δημοσιογράφους να εκφράσουν την επιθυμία τους για μεγαλύτερη ελευθεροτυπία και οπωσδήποτε από τους πολιτικούς για μέτρα προς διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου.

Όμως ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση ακούσθηκαν από δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Η "Κοινωνία αξιών" αντιδρά και ρωτάει την κυβέρνηση για το ποια μέτρα πρόκειται να λάβει αυτήν την χρονιά, ώστε να πάψουμε να είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά την ελευθεροτυπία στην έγκυρη αυτή ετήσια λίστα, προς όφελος του πλουραλισμού της ενημέρωσης των πολιτών της ελευθερίας λόγου, και τελικά της καλής λειτουργίας της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail