Ο υβριδικός πόλεμος στο Καζακστάν είχε αντίκτυπο στη ρωσική ψυχή

Ο Υβριδικός Πόλεμος στο Καζακστάν, που θα μπορούσε να είχε διαταχθεί από την ανατρεπτική αντιρωσική φατρία του deep state («βαθύ κράτος») των ΗΠΑ  σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εκτροχιάσει τις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας με τη Ρωσία, είχε αντίκτυπο στη ρωσική ψυχή. Αυτή η πρόκληση ήταν ένα σοκ για όλους τους παρατηρητές σε εκείνη τη χώρα που μέχρι τώρα υπέθεταν ότι το Καζακστάν ήταν το άθραυστο ουδέτερο κράτος κατά μήκος του λεγόμενου «μαλακού υπογάστριού» τους με την Κεντρική Ασία. Αυτή η αντίληψη έχει πλέον καταρρεύσει, μαζί με πολλά άλλα που αυτό το άρθρο θα θίξει εν συντομία.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Για αρχή, οι Ρώσοι συνειδητοποιούν τώρα ότι οι υβριδικοί πόλεμοι του τρόμου μπορούν να ξεσπάσουν οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στις φαινομενικά πιο σταθερές πολιτείες που περιβάλλουν τη χώρα τους. Το Καζακστάν θεωρήθηκε ότι αποτελεί εξαίρεση στον υποτιθέμενο κανόνα πως οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι όλες εγγενώς ασταθείς. Αυτή η χώρα ήταν μια ιστορία επιτυχίας ως επί το πλείστον από το τέλος του Παλαιού Ψυχρού Πολέμου, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακά επίπεδα διαβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του λαού της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής οικονομικής διαφοροποίησης της ηγεσίας της.

Όπως και να 'χει, η επιτυχία του ήταν σαφώς ατελής εκ των υστέρων, καθώς τα προβλήματα μαζεύονταν κάτω από την επιφάνεια εδώ και αρκετό καιρό, όπως αποδείχθηκε από τις τελευταίες αναταραχές. Αυτό οδηγεί στο δεύτερο ψυχολογικό σημείο πως ακόμη και οι πιο επιφανειακά σταθερές πρώην σοβιετικές κοινωνίες μπορούν κρυφά να αποσταθεροποιηθούν μέσω της παρατεταμένης ενσωμάτωσης εκτεταμένων δικτύων επιρροής μέσα τους. Στο Καζακστάν διείσδυσαν από δυτικές «ΜΚΟ» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, κάτι που είχε συμβεί και στη Ρωσία έως ότου οι αρχές δημοσίευσαν και εφάρμοσαν τη νομοθεσία τους για ξένους πράκτορες.

Ενώ η Μόσχα εξέθεσε με επιτυχία αυτά τα δίκτυα και ως εκ τούτου εξουδετέρωσε πολιτικά το δυναμικό αποσταθεροποίησής τους, η Νουρ-Σουλτάν εξακολουθεί να αγωνίζεται με αυτό, καθώς μέρος της διεθνούς έκκλησής της είναι πως αποτελεί μια σχετικά «ανοιχτή» κοινωνία που περιβάλλεται από αυτό που πολλοί νέοι δυτικοί εταίροι της θεωρούν «κλειστό». Ως εκ τούτου, το Καζακστάν μπορούσε να φτάσει τόσο μακριά στην αποκάλυψη αυτών των ίδιων δικτύων, γεγονός που εξηγεί γιατί απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να τα εξουδετερώσει ενώ η Ρωσία πέτυχε εκπληκτικά τα τελευταία χρόνια. Η ηγεσία της προφανώς φοβόταν ότι θα πέσουν με πίσσα και πούπουλα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης όπως η Ρωσία.

Ο τρίτος ψυχολογικός αντίκτυπος που είχε ο υβριδικός πόλεμος στο Καζακστάν στη ρωσική ψυχή είναι ότι συνέβη απροσδόκητα κατά τις συνεχιζόμενες διακοπές της Πρωτοχρονιάς από 1-10 Ιανουαρίου. Αυτή είναι μια περίοδος που ολόκληρη η χώρα χαλαρώνει με την οικογένεια και τους φίλους. Ακόμη και οι περισσότεροι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι εκτός υπηρεσίας αυτή την εορταστική περίοδο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό σημαίνει πως η τελευταία πρόκληση τους έπιασε εντελώς απροετοίμαστους. Ο μέσος Ρώσος περίμενε να απολαύσει αυτή την ιδιαίτερη στιγμή μόνο για να δει τη φρίκη να εκτυλίσσεται γρήγορα μπροστά στα μάτια του σε αυτό το αδελφικό γειτονικό έθνος στο οποίο ζουν επίσης πολλοί Ρώσοι.

Αυτό οδηγεί στην τέταρτη ψυχολογική συνέπεια του να φοβούνται για την ασφάλεια των εθνικών συμπατριωτών τους μετά την πλήρη αποσταθεροποίηση του Καζακστάν από υπερεθνικιστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι Ρώσοι υπήκοοι θα μπορούσαν να είχαν πέσει θύματα ελεγχόμενων πογκρόμ αν ο CSTO υπό την ηγεσία της Ρωσίας δεν είχε συμφωνήσει με το επείγον αίτημα του Καζακστάν για περιορισμένη ειρηνευτική αποστολή εκεί. Αυτοί οι φόβοι ευτυχώς αμβλύνθηκαν μετά την αποφασιστική επιλογή του μπλοκ να παρέμβει υπέρ της αποκατάστασης του νόμου και της τάξης εκεί, αλλά οι περισσότεροι Ρώσοι εξακολουθούσαν να φοβούνται πολύ τη χαοτική ημέρα πριν από αυτήν την απόφαση.

Και τέλος, ο τελευταίος ψυχολογικός αντίκτυπος είναι ακούσιος, αλλά αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός και είναι πως οι Ρώσοι έχουν τώρα μια βαθύτερη εκτίμηση για τις προληπτικές προσπάθειες της κυβέρνησής τους να αποτρέψει αυτές τις απειλές προτού πραγματοποιηθούν ποτέ στην πατρίδα τους. Η νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες της χώρας και η διεισδυτική έρευνα των μέσων ενημέρωσης για τα δίκτυα δυτικής επιρροής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εντός της Ρωσίας εξουδετέρωσαν πολιτικά τις ανατρεπτικές δυνάμεις που διεξήγαγαν τον υβριδικό πόλεμο του τρόμου αυτής της εβδομάδας στο Καζακστάν. Αυτό το συμπέρασμα θα ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία του κράτους στα μάτια των πολιτών του και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποστήριξη για τις πολιτικές του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail