Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για χιλιάδες συνταξιούχους - Ποια αναδρομικά θα αποδοθούν


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των αναδρομικών που θα καταβληθούν εμβόλιμα έως τις 31 Δεκεμβρίου

Από: sofokleousin.gr

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς περιμένει πάνω από 10.000 συνταξιούχους, στους οποίους θα αποδοθούν εμβόλιμα, έως την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, αναδρομικά που σχετίζονται με τους αυξημένους-βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που θέσπισε  ο νόμος Βρούτση (ν.4670/2020).

Τα εν λόγω αναδρομικά άνω των δύο ετών, αφορούν αποκλειστικά όσους αποχώρησαν την εργασία με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο κύριος «κορμός» των δικαιούχων είναι οι λεγόμενοι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή κατέθεσαν αίτηση σύνταξης από τις 13 Μαΐου 2016 και εντεύθεν, ωστόσο υπάρχει και ένα «κομμάτι παλαιών (συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016).

Πώς όμως προέκυψαν τώρα αυτά τα αναδρομικά; Επί της ουσίας, μετά το νόμο Βρούτση που θέσπισε τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης (είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του ΣτΕ), η σύνταξη των εν λόγω συνταξιούχων επανυπολογίστηκε, ωστόσο, η διαδικασία κράτησε επί μακρόν. Με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση, ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός και ως εκ τούτου προέκυψαν και τα αναδρομικά που αφορούν 26 μήνες.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις επανυπολογισμού είχαν χαρακτηριστεί ως «σύνθετες» από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ, θέλοντας έτσι να αιτιολογήσουν την πολύμηνη καθυστέρηση. Οι πλέον «δύσκολες» περιπτώσεις αφορούν συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το Μάιο του 2016. Πρόκειται για δικαιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, συνταξιούχους που έχουν να λάβουν σύνταξη χηρείας και συνταξιούχους που απεβίωσαν μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα όποια αναδρομικά πρέπει να δοθούν στους κληρονόμους τους.

Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπάρχουν και περιπτώσεις με πολύ μικρή «προσωπική διαφορά», όπου προέκυψαν μικρές αυξήσεις (κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 8 ευρώ), οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί στις συντάξεις, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα αποδοθούν αναδρομικά 26 μηνών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail