Έρχεται “εβδομάδα των Γάλλων”… θα επηρεαστεί άραγε το πρόγραμμα των κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Κι ενώ η φημολογία που συνοδεύει την εξέλιξη των διαδικασιών για την επιλογή κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε έξαρση, η εβδομάδα που μας έρχεται έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να επηρεάσει καθοριστικά το πρόγραμμα. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων αξιωματούχων, πολιτικών και στρατιωτικών θα βρεθεί στη Γαλλία. Με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Βρέστη της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας θα μεταβούν στην περιοχή. Έλα όμως που τα ναυπηγεία της Λοριάν απέχουν μόλις μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από τη Βρέστη και οι Γάλλοι δεν θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Από: defence-point.gr - Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η μετάβαση Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων είχε προαναγγελθεί και κατά την πρόσφατη δημοσιογραφική αποστολή που οργανώθηκε στα ναυπηγεία της Group Naval στην Λοριάν στις ακτές του Ατλαντικού, με αφορμή τελετή για την έναρξη -επισήμως- της ναυπήγησης της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI Belh@rra. Το παρόν είχε δώσει ο Δρ. Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχε σημειωθεί τότες από το DP ότι η παρουσία του ήταν μια κίνηση (γεω)πολιτικής σημασίας και συμβολισμού, ένα μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στη γαλλική ότι η αμυντική διάσταση του ελληνογαλλικού συμφώνου έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα.

Το μέγα ερώτημα που κυριαρχεί αυτή την εποχή, είναι εάν η συνεργασία στον εξοπλιστικό τομέα θα επεκταθεί και θα περιλάβει και τις κορβέτες Gowind. Ουδείς γνωρίζει. Όμως οι Γάλλοι με το επιχείρημα της ομοιοτυπίας που εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακος, είναι το λογικό φαβορί. Μέχρι όμως να κριθεί δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού! Σύμφωνα με πληροφορίες του DP, στη Γαλλία δεν θα βρεθούν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας… Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στις 12 Ιανουαρίου αναχωρούν για τη γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών, επίσης αντιναύαρχος, αλλά εν αποστρατεία, Αριστείδης Αλεξόπουλος!

Η πληροφορία, όπως ήταν φυσικό, σήμανε συναγερμό! Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε διευκρινιστεί εάν αμφότεροι θα συνεχίσουν για την Λοριάν, για να παραβρεθούν και αυτοί στην τελετή για τις Belh@rra. “Όλο το ΥΠΕΘΑ θα μετακομίσει;“! Αυτό ήταν το σχόλιο μιας εκ των πηγών που επικοινώνησε το DP! Το Παρίσι έχει ένα… χαρακτηριστικό! Αφενός αποτελεί αεροπορικό ενδιάμεσο σταθμό στο δρομολόγιο για την Λοριάν. Αφετέρου, φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Naval Group και της “γαλλικής ΓΔΑΕΕ, της DGA (Direction générale de l’armement).

Κατά συνέπεια, το μεγάλο ερώτημα που δεν βρήκε μέχρι στιγμής απάντηση είναι εάν Α/ΓΕΝ και ΓΔΑΕΕ έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις στην “Πόλη του Φωτός”! Οι οποίες θα μπορούσαν να αφορούν στις φρεγάτες, θα μπορούσαν να αφορούν και στις κορβέτες! Άρα, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο να διαπιστωθεί πόσο σύντομα… και πόσοι θα ταξιδέψουν στην Λοριάν! Η τελετή για τις φρεγάτες είναι προγραμματισμένη για τις 13 Ιανουαρίου. Η απόσταση Παρίσι-Λοριάν είναι περί τις τέσσερις ώρες με το τρένο, αρκετές και με αυτοκίνητο. Θα διανυκτερεύσουν στο Παρίσι και θα φύγουν το πρωί της επόμενης ή θα μεταβούν το βράδυ στη Λοριάν; Πόσο θα παραμείνουν; Αν πάνε και οι δύο, κάτι λογικό.

Ένα απλό λογικό ερώτημα που ανακύπτει, είναι για ποιον λόγο να μην συναντηθούν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι στην Λοριάν! Εξάλλου, υπήρξαν και πηγές που ανέφεραν ότι συνάντηση εργασίας θα υπάρξει. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν Γάλλοι στην Αθήνα. Η τελετή στην Λοριάν όμως φέρεται να έριξε την λογική ιδέα να ταξιδέψουν Έλληνες στο Παρίσι! Τόσο “κουτσομπολιό” που έπεσε χθες όμως, δεν μπορεί, θα μας λυπηθούν και θα μας λύσουν τις απορίες.

Επί της ουσίας της γαλλικής υποψηφιότητας με τις Gowind, σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ που συμπεριλάμβανε το “παιχνίδι” που εξελίσσεται με τους Ολλανδούς, φαίνεται πως οι Γάλλοι έχουν ήδη κάνει ρελάνς, δικαιώνοντας το χθεσινό συμπέρασμα ότι δεν θα πέσουν αμαχητί. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ρίξει στο τραπέζι νέα πρόταση που αυξάνει σε πέντε τις κορβέτες Gowind, ενώ προτείνουν συμπληρωματικά την αναβάθμιση τριών φρεγατών MEKO 200HN. Καθόλου άσχημα…

Είναι πρόταση που θα προβληματίσει σοβαρά την Αθήνα, αλλά κυρίως τους Ολλανδούς, που θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο εντυπωσιακοί για να αποσπάσουν το σημαντικό συμβόλαιο. Οι Γάλλοι στην πρότασή τους ανεβάζουν το κόστος για πέντε Gowind σε 1,8 δισ. ευρώ περίπου και καλύπτουν με περίπου 400 εκατ. ευρώ σημαντική αναβάθμιση και διαλειτουργικότητα των MEKO 200HN με τον υπόλοιπο “γαλλικό στόλο” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Προφανώς, τα επιπρόσθετα κονδύλια εξασφαλίζονται εκτός από αυτά της αναβάθμισης των φρεγατών MEKO και με αυτά που έχουν δεσμευθεί για αγορά μεταχειρισμένων μονάδων επιφανείας (“M” από τους Ολλανδούς). Όπως και στην περίπτωση του ολλανδικού “πακέτου”.

Η Ελλάδα δηλαδή, εάν επιλέξει τη γαλλική πρόταση, θα εγκαταλείψει -προς το παρόν- τα σχέδια απόκτησης των “M”. Αν και αυτές δεν πρόκειται να μείνουν απούλητες. Ας μη ξεχνάμε ότι η Χιλή που έχει χτίσει το Ναυτικό της με τα καλύτερα μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία που κυκλοφορούσαν στην αγορά σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον από το 2019 για την απόκτησή δύο “M” τύπου “Karel Doorman”.

Θα περισσεύουν πάλι άλλες δύο του βελγικού Ναυτικού, οι οποίες έχουν επίσης ζητηθεί από την Ελλάδα. Όμως θα αποδεσμευθούν αργότερα, το 2028 το νωρίτερο. Άρα και η ηλικία τους θα είναι μεγαλύτερη και θα έχει ωριμάσει το πρόγραμμα της ευρωκορβέτας (EPC) δημιουργώντας νέα διλήμματα στην Αθήνα, που και να μην έχει να αντιμετωπίσει τους Χιλιάνους… θα εξετάσει τα πάντα από την οπτική γωνία του “δημοσιονομικού χώρου” που αφήνει η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail