Ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας στην στρατηγική ασφάλειας του Καζακστάν

Η τρομοκρατική επίθεση του Υβριδικού Πολέμου της περασμένης εβδομάδας στο Καζακστάν έληξε επιτέλους μετά την περιορισμένη ειρηνευτική αποστολή υπό την ηγεσία της Ρωσίας από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Η υποστήριξη της συμμαχίας ζητήθηκε από τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ηγέτη αυτής της χώρας, Πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev, και πέτυχε αμέσως την αποστολή της να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Τα στρατεύματά τους φρουρούσαν στρατηγικές εγκαταστάσεις και έτσι επέτρεψαν στις δυνάμεις του Καζακστάν να επικεντρωθούν πλήρως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην επιβολή του νόμου.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επικείμενη απόσυρσή τους, την οποία ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει την Πέμπτη και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών μετά, ώθησε τους παρατηρητές να αναρωτηθούν τι θα συμβεί στη συνέχεια σε αυτήν τη χώρα. Σε τελική ανάλυση, αυτό που μέχρι τώρα θεωρούνταν μεταξύ των πιο σταθερών χωρών της περιοχής συγκλονίστηκε από προσχεδιασμένες οπλισμένες διαδηλώσεις (Έγχρωμη Επανάσταση) που μετατράπηκαν σε αντικρατική τρομοκρατική εκστρατεία (Μη συμβατικός πόλεμος) σύμφωνα με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της CSTO τη Δευτέρα.

Ως εκ τούτου, το Καζακστάν πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει προληπτικά τέτοια επικίνδυνα σενάρια στο μέλλον, κάτι που απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των τακτικών και στρατηγικών του Υβριδικού Πολέμου μπορούν να αναφέρονται ως «δημοκρατική ασφάλεια», καθώς στοχεύουν στη διασφάλιση του εθνικού μοντέλου δημοκρατίας σε όποια χώρα κι αν εφαρμόζονται. Το Καζακστάν, όπως όλες οι χώρες, έχει τη δική του μορφή δημοκρατίας που βελτιώνεται πάντα μέσω εποικοδομητικών αυτοκριτικών και προληπτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εφαρμόσει αποφασιστικά μια φιλόδοξη δημοκρατική στρατηγική ασφάλειας. Ανακοίνωσε την Τρίτη πως το Καζακστάν «θα συνεχίσει την πορεία του προς τον πολιτικό εκσυγχρονισμό. Συνολικά, ο μετασχηματισμός των σχέσεων μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας έχει καθυστερήσει. Χρειαζόμαστε μια νέα μορφή κοινωνικού συμβολαίου». Επιπλέον, πάγωσε τους μισθούς των ανώτατων γραφειοκρατών και καταδίκασε τα μονοπώλια της χώρας του που κατηγόρησε για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν το αίτημα του Προέδρου Τοκάγιεφ για τις μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν τακτικές συνεισφορές σε ένα νέο ταμείο κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό μοιάζει πολύ με αυτό που ζήτησε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping πέρυσι όταν διατύπωσε την οραματική του πολιτική κοινής ευημερίας. Ένα από τα βασικά σημεία είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις να συνεισφέρουν περισσότερο στην κοινωνία. Αυτή δεν είναι μόνο μια ρεαλιστική πολιτική, αλλά και η πιο ανθρώπινη γιατί τέτοιοι οικονομικοί φορείς έχουν κοινωνική ευθύνη απέναντι στους συμπατριώτες τους.

Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ μιμείται στενά αυτήν την πολιτική ως μέρος της δημοκρατικής ασφάλειας της χώρας του με στόχο τη σφυρηλάτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Ο Καζάκος ηγέτης είναι Σινολόγος που σπούδασε Μανδαρινικά στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (γνωστό ως MGIMO με τη ρωσική συντομογραφία του). Διοικείται από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και είναι παγκοσμίως γνωστό για την εκπαίδευση διπλωματών παγκόσμιας κλάσης αυτής της μεγάλης χώρας. Υπηρέτησε ακόμη και στην Κίνα στο παρελθόν.

Οι προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες του Προέδρου Τοκάγιεφ στην εκμάθηση του σοσιαλισμού με τα κινεζικά χαρακτηριστικά από πρώτο χέρι μπορεί να τον ενέπνευσαν να επαναλάβει ορισμένες από τις κοινές πολιτικές ευημερίας του Προέδρου Σι. Το Καζακστάν είναι πολύ κοντά στην Κίνα, ακόμη και ως η χώρα όπου ο Πρόεδρος Xi ανακοίνωσε την Πρωτοβουλία Belt & Road (BRI) το 2013. Διαδραματίζει αναντικατάστατο διαμετακομιστικό ρόλο στην Eurasian Land Bridge για τη σύνδεση του ανατολικού και δυτικού μισού της Ευρασίας μέσω της γεωπολιτικής Heartland της της Κεντρικής Ασίας.

Η εφαρμογή της δικής του κοινής πολιτικής ευημερίας από το Καζακστάν θα συμβάλει σίγουρα σε μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της δημοκρατικής ασφάλειας της χώρας. Στην πραγματικότητα, είναι αναμφισβήτητα η βάση πάνω στην οποία χτίζεται ολόκληρη αυτή η στρατηγική σε κάθε κράτος που την εφαρμόζει. Χωρίς μια δίκαιη κατανομή του πλούτου από τις μεγάλες επιχειρήσεις στους απλούς ανθρώπους, η δυσαρέσκεια κατά της ελίτ μπορεί να αναπτυχθεί και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί εξωτερικές δυνάμεις μέσω του πολέμου πληροφοριών που διαδίδουν δημαγωγικές αντικρατικές αφηγήσεις.

Ο πιο σημαντικός στόχος της δημοκρατικής ασφάλειας είναι να ματαιώσει τις Έγχρωμες Επαναστάσεις, ή τα ενόπλα κινήματα διαμαρτυρίας που οργανώνονται από ξένες δυνάμεις. Αυτό το πρώτο μισό της κινητικής φάσης του Υβριδικού Πολέμου (το δεύτερο είναι ο Αντισυμβατικός Πόλεμος ή η τρομοκρατία) αξιοποιεί κοινωνικοπολιτικά παράπονα που τις περισσότερες φορές συνδέονται στενά με τις οικονομικές προκλήσεις ή την αντίληψή τους. Ζητώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις να συμβάλουν στην κοινή ευημερία, οι κυβερνήσεις μπορούν να μετριάσουν σε μεγάλο βαθμό αυτήν την απειλή.

Υπό αυτή την έννοια, η αντίστοιχη πολιτική της Κίνας μπορεί να θεωρηθεί πως επηρεάζει την πολιτική του Καζακστάν. Επιπλέον, η συνολική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ αυτών των γειτονικών χωρών θα ενισχύσει την κοινή ευημερία των λαών και των εθνών τους. Τα συνεχιζόμενα σχέδια για τη συνέργεια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) της οποίας το Καζακστάν αποτελεί μέρος με το BRI της Κίνας θα ενισχύσουν όλη την κοινή ευημερία της Ευρασίας, ειδικά με την πλήρη ολοκλήρωση της Ευρασιατικής Χερσαίας Γέφυρας και άλλων έργων.

Τα διαπιστευτήρια του Σινολόγου του Προέδρου Τοκάγιεφ και οι πολλές εμπειρίες που απέκτησε ενώ εργαζόταν στην Κίνα τον καθιστούν τον τέλειο ηγέτη για την εφαρμογή της νέας κοινής πολιτικής ευημερίας της χώρας του και κατά συνέπεια την ενίσχυση της δημοκρατικής της ασφάλειας μέσω του σχηματισμού νέου κοινωνικού συμβολαίου. Το Καζακστάν μπορεί πάντα να βασίζεται στην Κίνα για βοήθεια για να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες της, όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Xi την περασμένη εβδομάδα. Η αδελφική βοήθεια της Κίνας θα βοηθήσει το Καζακστάν να γίνει πιο σταθερό, ευημερούν και ασφαλές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail