Πανάκριβες οι σερβιέτες στην Τουρκία, μέχρι και φύλλα χρησιμοποιούν οι Τουρκάλες

Freepen.gr - Το ογδόντα δύο τοις εκατό των γυναικών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Τουρκία δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής για την έμμηνο ρύση, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας υποστήριξης Deep Poverty Network (DYA).

«Άλλες γυναίκες μας είπαν πως η πρόσβασή τους σε σερβιέτες ήταν σποραδική», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anka την Κυριακή η Συντονίστρια Επικοινωνιών της DYA, Şeyma Duman.

Η DYA μίλησε με 103 οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Οι σερβιέτες, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προϊόν στη χώρα, σημείωσαν αύξηση της τιμής κατά 51 τοις εκατό μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021. Η τιμή μονάδας των σερβιετών ανέρχεται σήμερα περίπου στις 2 λίρες, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, από 0,66 λίρες το προηγούμενο έτος, γράφει το Anka.

Οι γυναίκες που κάνουν εποχικές αγροτικές εργασίες χρησιμοποιούν φύλλα και βρωμιά για απορρόφηση, είπε στο Anka ο γυναικολόγος Δρ Irmak Saraç από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο (TTB).

«Κοιτάζοντας την αγορά στο σύνολό της, βλέπουμε ότι τα προϊόντα για την έμμηνο ρύση είναι πολύ ακριβά. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτά θα πρέπει να παρέχονται από το κράτος», είπε ο Saraç.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τα προϊόντα περιόδου είναι 18 τοις εκατό στην Τουρκία, στο ίδιο επίπεδο με τα είδη πολυτελείας. Άλλα βασικά αγαθά είτε απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ είτε φορολογούνται με 8 τοις εκατό.

«Τα προϊόντα πολυτελείας είναι αυτά που καταναλώνονται εκτός ανάγκης. Οι σερβιέτες είναι θεμελιώδες δικαίωμα και ανάγκη για τις γυναίκες, παρόμοια με την τροφή, τη στέγη και τα προς το ζην», δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Ισότητα των Φύλων Seda Bozdağ Güzelkaya, διαμοιράζοντας φωτογραφίες από σούπερ μάρκετ που δείχνουν πρόσφατες αυξήσεις τιμών.

Μια οικογένεια με μητέρα και δύο κόρες θα έπρεπε να ξοδεύει τουλάχιστον 170 λίρες το μήνα σε προϊόντα για την περίοδο, σύμφωνα με το Women and Children First Association.

«Φανταστείτε αν η οικογένεια έχει έναν κατώτατο μισθό στο εισόδημα», είπε η ομάδα υπεράσπισης.

Ο κατώτατος μισθός της Τουρκίας ανήλθε πρόσφατα στις 4.253,4 λίρες από 2.825,9 λίρες, ενώ η αγοραστική δύναμη βρίσκεται σε πτώση λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της κατακόρυφης πτώσης της λίρας έναντι του δολαρίου.

Το όριο της φτώχειας στη χώρα για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται στις 10.119,8 λίρες (729,3 δολάρια), υπερδιπλάσιο από τον αυξημένο κατώτατο μισθό, σύμφωνα με έκθεση της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (MEMUR-SEN).

«Το κόστος των σερβετών συνεχίζει να αυξάνεται κάθε μήνα, αλλά τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω παραμένουν τα ίδια», είπε η φοιτήτρια Leylanur Mavili. «Πρέπει να χρησιμοποιήσω τα φθηνότερα. Έχουμε σταματήσει εντελώς να νοιαζόμαστε αν είναι υγιείς. Χρησιμοποιώ ό,τι μπορώ να αντέξω οικονομικά».

Οι γυναίκες στα πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει ομάδες υποστήριξης περιόδου, είπε η Mavili.

«Λαμβάνω 800 λίρες (60 δολάρια) ως υποτροφία από το κράτος και ξοδεύω 50 λίρες σε σερβιέτες κάθε μήνα», είπε η φοιτήτρια νομικής Zeynep Kurt.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail