Μια σιωπηλή τουρκο-ρωσική αντιπαράθεση στο Καζακστάν

Η πρόσφατη αναταραχή στο Καζακστάν ανέδειξε ένα ακόμη ρωσοτουρκικό ρήγμα στην Κεντρική Ασία Φωτογραφία: The Cradle
Το Καζακστάν, που θεωρείται από καιρό ως ο πόλος σταθερότητας στην Κεντρική Ασία, αντιμετώπισε πρόσφατα τη σοβαρότερη πολιτική του κρίση. Αυτό που ξεκίνησε ως μια δημόσια αντίδραση στην άνοδο των τιμών των καυσίμων στις δυτικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα με άνευ προηγουμένου εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις, προτού κλιμακωθεί σε βία στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι.
 
The Cradle.co - Yeghia Tashjian / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κίνημα διαμαρτυρίας στο Καζακστάν έγινε γρήγορα βίαιο καθώς οι διαδηλωτές κατέλαβαν και έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια. Αφού απέτυχε να καταπνίξει την αναταραχή, ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev ξεκίνησε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και απηύθυνε έκκληση στον υπό τη Ρωσία Οργάνωση Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για στρατιωτική βοήθεια.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο CSTO συμφώνησε να στείλει τις ειρηνευτικές του δυνάμεις. Σε ανάρτησή του στο Facebook , ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO, επιβεβαίωσε ότι ο CSTO θα στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος της χώρας.

Όμως παραμένουν ερωτήματα: Γιατί το Καζακστάν ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας και επέλεξε τη Ρωσία έναντι των Τουρκικών Κρατών; Πώς είδαν τα γεγονότα η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν; Ποια ήταν η θέση της Τουρκίας και είχε ρόλο η Τουρκία σε αυτή την κρίση;

Κρίση στο Καζακστάν

Το Καζακστάν κατέχει στρατηγική θέση στην Ευρασία, όχι μόνο λόγω των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και των κοιτασμάτων ουρανίου του, αλλά και λόγω της γειτνίασής του με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη νότια ασιατική υποήπειρο. Η ασφάλεια και η σταθερότητα του Καζακστάν είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πρώην προεδρίας του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, η Αστάνα είχε επιδιώξει να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρασία που θα απέτρεπε την εμφάνιση μιας ενιαίας κυρίαρχης δύναμης.

Η «πολυδιανυσματική» εξωτερική πολιτική του Καζακστάν μπόρεσε να ισορροπήσει και να συνεχίσει σχέσεις συνεργασίας με όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Ακόμη και ως μέλος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), το Καζακστάν έχει επιδιώξει να διαφοροποιήσει τις σχέσεις ασφαλείας του και να διατηρήσει την ελευθερία του να δημιουργεί και να διατηρεί διεθνείς συνεργασίες.

Ωστόσο, μια πρόσφατη αλλαγή στην τιμολόγηση του υγραερίου και η μείωση των εθνικών επιδοτήσεων των καυσίμων οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών μέσα σε λίγες μέρες, οδηγώντας τον κόσμο σε διαμαρτυρίες.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε βίαιη αναρχία μέσα σε λίγες ώρες, καθώς διαδηλωτές και ένοπλες ομάδες εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια, πυροδοτώντας συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η θέα από τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Τεχεράνη

Σε αντίθεση με τη συριακή κρίση, στην οποία η Μόσχα απάντησε με έντονη στρατιωτική επέμβαση τέσσερα χρόνια μετά την έναρξή της, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρειάστηκε μόνο δύο ημέρες για να στείλει στρατεύματα του CSTO υπό τη Ρωσία για να περιορίσουν την κρίση στο Καζακστάν.

Η Μόσχα είδε την κρίση στο πλαίσιο του αγώνα της ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία και τις «εξωτερικές δυνάμεις» που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν χώρες στα σύνορά της και να απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια.

Η γρήγορη αντίδραση της Ρωσίας και η στρατιωτική ανάπτυξή της υπό την ομπρέλα του CSTO ήταν άνευ προηγουμένου, αιφνιδιάζοντας πολλούς ξένους αναλυτές. Τα μέτρα της Μόσχας έδειξαν ποιος είχε δύναμη στην Κεντρική Ασία και πως ένα παρόμοιο γεγονός στον Νότιο Καύκασο δεν μπορεί να επαναληφθεί στο Καζακστάν ή να μοιραστεί μια συμφωνία με μια νέα «ανερχόμενη δύναμη», δηλαδή την Τουρκία.

Ο Michael Tanchum, Ανώτερος Συνεργάτης στο Αυστριακό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (AIES), είπε στο Nikkei Asia ότι η επέμβαση του CSTO υπό τη Ρωσία στο Καζακστάν ήταν «ένα σημαντικό προειδοποιητικό μήνυμα» για την Τουρκία και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και « ότι οι φιλοδοξίες τους δεν πρέπει να ξεπερνούν τις δυνατότητές τους».

Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα πως τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν μπορούν να αναπαραχθούν στην Κεντρική Ασία, δηλαδή η Ρωσία δεν θα μοιραστεί ούτε προσωρινή ισοτιμία με την Τουρκία στην Κεντρική Ασία.

Ωστόσο, ο Ιβάν Μποχάροφ, ερευνητής στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC), πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Τουρκία εμπλέκεται στην κατάσταση στο Καζακστάν. Ο Μποτσάροφ υποστηρίζει πως είναι απίθανο η Τουρκία να ξεκινήσει την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καζακστάν.

«Η Τουρκία και το Καζακστάν δεν έχουν τέτοια στρατιωτικοπολιτικά μνημόνια όπως, για παράδειγμα, η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Δηλαδή, δεν υπάρχουν νομικές βάσεις για τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Καζακστάν. Αυτό ισχύει τόσο για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Καζακστάν, όσο και για πολυμερείς μορφές, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», εξήγησε ο Μποτσάροφ.

Ξεχωριστά, το Καζακστάν είναι σημαντικό μέλος της Κινεζικής Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI). Ως εκ τούτου, το Πεκίνο ανησυχεί πως η αστάθεια σε μια γειτονική χώρα θα μπορούσε να απειλήσει τις εισαγωγές ενέργειας και τα έργα BRI, καθώς και την ασφάλεια στη δυτική περιοχή Xinjiang των Ουιγούρων, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.770 χιλιομέτρων με το Καζακστάν.

Για το λόγο αυτό, η Κίνα χαιρέτισε την στρατιωτική επέμβαση του CSTO, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της δήλωσε ότι η χώρα του ήταν πρόθυμη «να αντιταχθεί από κοινού στην παρέμβαση και διείσδυση οποιωνδήποτε εξωτερικών δυνάμεων» και να βοηθήσει στην αντίθεση στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είπε στον Καζάκο πρόεδρο ότι η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ξένη δύναμη που αποσταθεροποιεί το Καζακστάν και δημιουργεί μια «έγχρωμη επανάσταση».

Το Ιράν, επίσης, ήταν επιφυλακτικό ότι οποιαδήποτε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Κεντρικής Ασίας θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή οικονομικής και εθνικής ασφάλειας. Από την άνοδό του στην πλήρη ένταξη στην SCO το 2021, το Ιράν βλέπει το Καζακστάν ως έναν ολοένα και πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο στην Κεντρική Ασία.

Στις 6 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh αναφέρθηκε στη βία στο Καζακστάν, επιβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη παρακολουθούσε στενά τις συνεχιζόμενες αναταραχές και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Η Τεχεράνη επαγρυπνεί απέναντι στον αντιληπτό ρόλο των ΗΠΑ στην αποσταθεροποίηση της Κεντρικής Ασίας, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν αναγνωρίζουν επίσης τα βίαια γεγονότα στο Καζακστάν ως μια αλυσίδα «έγχρωμων επαναστάσεων» που υποκινήθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις για να επιτύχουν την αλλαγή καθεστώτος και να αποσταθεροποιήσουν την Ευρασία.

Είτε δικαιολογούνται είτε όχι, αυτές οι τρεις χώρες μαζί τείνουν να περιορίσουν την επέκταση των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία. Η πρόσφατη πτώση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν έχει ανησυχήσει τους περιφερειακούς παράγοντες, στο βαθμό που το ριζοσπαστικό Ισλάμ σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια των νέων προς τους μετασοβιετικούς ηγέτες μπορεί να υπονομεύσει την εσωτερική κοινωνική συνοχή.

«Μικτές αντιδράσεις» στην Τουρκία

Η φιλοδοξία της Τουρκίας να ηγηθεί του ευρύτερου τουρκικού κόσμου και να γίνει ευρασιατική δύναμη αντιμετωπίστηκε με έλεγχο πραγματικότητας . Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν ικανοποιημένα που ένα τουρκικό κράτος θα ζητούσε βοήθεια για την ασφάλεια από έναν CSTO που κυριαρχείται από τη Ρωσία και όχι από την Τουρκία.

Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι κράτησαν ουδέτερη και διπλωματική στάση, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, στελέχη των μέσων ενημέρωσης και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είχαν διαφορετικές απόψεις.

Στις 6 Ιανουαρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με τους ηγέτες των μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία στάθηκε αλληλέγγυα με το Καζακστάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία για την κατάσταση στο Καζακστάν, αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ , ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ και ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν όλοι επιβεβαίωσαν την επίσημη θέση πως η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Καζακστάν και ελπίζει η χώρα να επιτύχει γρήγορα ειρήνη και σταθερότητα.

Ωστόσο, οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την παθητική στάση της Τουρκίας. Η επικεφαλής του τουρκικού εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος İYİ, Meral Aksener, προειδοποίησε πως το κόμμα της «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων στο αδελφό Καζακστάν», υπονοώντας έμμεσα την παρέμβαση του CSTO όταν δήλωσε ότι «η κύρια επιθυμία της είναι να διατηρήσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα του Καζακστάν».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου , επί του παρόντος ο ιδρυτής-πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος, έγραψε στο Twitter «...είναι επίσης ανησυχητικό πως λόγω αυτών των εξελίξεων [η ηγεσία του Καζακστάν] χρειάστηκε να ζητήσουν βοήθεια από τον CSTO του οποίου προεδρεύει η Αρμενία».

Το φάντασμα ενός Τουράν/Παντουρκικού στρατού

Αυτό το περιστατικό άνοιξε το δρόμο για μια σοβαρή συζήτηση εντός του τουρκικού στρατού σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Τουράν / Παντουρκικού στρατού στο μέλλον για να βοηθήσει τις τουρκικές χώρες στην ασφάλεια ή τις στρατιωτικές τους ανάγκες.

Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν λάβει μια προσεκτική και ουδέτερη στάση σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή και τη συμμετοχή του CSTO στο Καζακστάν, Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είχαν διαφορετική άποψη.

Ο απόστρατος υποναύαρχος Cihat Yayci, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός του επιτελείου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων μέχρι το 2020, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πως «πρέπει να δημιουργηθεί ένας στρατός του Τουράν».

Ο Yayci είπε ότι ήταν απαράδεκτο για τις αρμενικές δυνάμεις να εισέλθουν στο Καζακστάν στο όνομα των ειρηνευτικών δυνάμεων. Ο απόστρατος Ταξίαρχος και πρώην Τούρκος ακόλουθος στο Αζερμπαϊτζάν Yudzhel Karauz εξέφρασε επίσης παρόμοια άποψη, λέγοντας πως ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών πρέπει να λάβει μέτρα για τη δημιουργία μιας κοινής ένοπλης δύναμης.

«Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του οργανισμού θα πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα για τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης και να γίνουν πραγματικά βήματα. Αν αργήσουμε, μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Καζακστάν μπορεί να συμβεί και σε άλλες αδελφικές δημοκρατίες», είπε ο απόστρατος στρατηγός.

Αυτές οι δηλώσεις τράβηξαν την προσοχή του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ρώτησε για το ενδεχόμενο μελλοντικής εντολής ειρηνευτικής αποστολής για τον οργανισμό.

Ο Ακάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτές είναι όλες οι πιθανότητες και όλες οι πιθανότητες βρίσκονται στο τραπέζι. Καθώς τρέχουν οι εξελίξεις, οποιαδήποτε τέτοια μέτρα μπορούν να ληφθούν».

Τέτοια σχόλια σίγουρα θα παρακολουθούνται στενά στη Μόσχα και στο Πεκίνο.

Επιπλέον, τα τουρκικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για την παρέμβαση του CSTO. Η συντηρητική ισλαμιστική εφημερίδα Yeni Akit έβαλε τίτλο: «Μόνο η Τουρκία ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό Καζακστάν».

Η εφημερίδα Yeni Akit κάλεσε την Άγκυρα να αναλάβει τον ίδιο ενεργό ρόλο στην επίλυση της κλιμάκωσης στο Καζακστάν όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Συρία και τη Λιβύη. Ζήτησε επίσης τη δημιουργία τουρκο-ισλαμικού στρατού για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Karar παρήγαγε μια συνέντευξη με τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Mustafa Dzhemilev, με τίτλο « Ποιος θα οδηγήσει τώρα τους Ρώσους έξω από το Καζακστάν;».

Σύμφωνα με τον Dzhemilev, ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή θα αυξάνεται σταθερά. Κατηγορώντας τον πρόεδρο του Καζακστάν για «προδοσία», δήλωσε πως «διακυβεύεται η ανεξαρτησία του Καζακστάν».

Τέλος, ο Yusuf Erim , ο γενικός συντάκτης του TRT World, έγραψε στο Twitter: «Η μόνη αποδεκτή ειρηνευτική δύναμη που βοηθά στη σταθερότητα στο Καζακστάν είναι μια ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί μόνο κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους Καζακστάν. Οι αναφορές για ρωσικά PMCs/συνασπισμό υπό τη Ρωσία δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια εισβολή».

Φαίνεται ότι ο Ερίμ ξέχασε πως ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία που έχει επιφορτιστεί να διεξάγει τέτοιες αποστολές.

Ωστόσο, τέτοιες αντιδράσεις δείχνουν ότι, παρά την παθητική προσέγγιση της Τουρκίας, τουλάχιστον δημόσια, η τουρκική κοινωνία και η γενικότερη πολιτική και στρατιωτική διάθεση δεν ήταν υπέρ της δράσης του CSTO και προτιμούσαν να δουν έναν μεγαλύτερο τουρκικό ρόλο στο Καζακστάν.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε για τη Ρωσία

Για τον Ivan Bocharov, τα γεγονότα στο Καζακστάν έδειξαν πως η Τουρκία δεν είναι ακόμη στρατιωτική ή πολιτική υπερδύναμη στην Κεντρική Ασία. Παρόλα αυτά, έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ισχυρές διπλωματικές και πολιτικές θέσεις της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία, παράλληλα με την ιστορική και πολιτιστική συγγένειά της με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Οι περιφερειακές δυνάμεις, επομένως, δεν πρέπει να μειώνουν την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Bocharov, τα πρόσφατα γεγονότα στο Καζακστάν δεν θα αποκαλύψουν απλώς τους περιορισμούς των φιλοδοξιών της Τουρκίας, θα γίνουν επίσης μοχλός για τη μελλοντική δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η επείγουσα συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τους επικεφαλής των χωρών-μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, μετά την είσοδο των ειρηνευτικών δυνάμεων του CSTO στο Καζακστάν.

Μπορεί να ληφθούν περαιτέρω βήματα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της στρατιωτικής-τεχνικής και στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας της Τουρκίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά το πόσο επιτυχημένη θα είναι αυτή η στρατηγική δεν έχει φανεί ακόμη.

Ο Μποτσάροφ πιστεύει ότι η αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής συνεργασίας θα αυξηθεί, αλλά το επίπεδο της στρατιωτικοπολιτικής τους ολοκλήρωσης δεν θα φτάσει στο επίπεδο του CSTO.

Ωστόσο, η επιχείρηση υπό την ηγεσία της Ρωσίας υπολογίστηκε προσεκτικά. Σε αντίθεση με τις υποθέσεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του CSTO θα συμμετάσχουν στη «συντριβή των αμάχων», η Ρωσία και η CSTO περιόρισαν τους ρόλους τους στην εξασφάλιση βασικών περιουσιακών στοιχείων (assets) για να επιτρέψουν στις δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν να αντιμετωπίσουν τη βία.

Στις 12 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τα στρατεύματα του CSTO να εγκαταλείψουν το Καζακστάν, καθώς η χώρα είχε πλέον σταθεροποιηθεί.

«Η κύρια αποστολή», είπε ο Τοκάγιεφ, «των ειρηνευτικών δυνάμεων του CSTO έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία», είπε, ευχαριστώντας τους συμμάχους του.

Την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος Πούτιν συνάντησε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και δήλωσε : «Είναι ώρα να επιστρέψουμε στο σπίτι. Έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας».

Χωρίς ούτε μια σταγόνα ρωσικού αίματος, η Ρωσία είχε εμπλακεί σε στρατιωτική επέμβαση και εμπόδισε ένα μέλος του CSTO να πέσει σε αναρχία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail