Το Καζακστάν μετά τον υβριδικό πόλεμο θα διατηρήσει την πολιτική πολλαπλής ευθυγράμμισης

Η επιτυχία της περιορισμένης ειρηνευτικής αποστολής του CSTO υπό τη Ρωσία στο Καζακστάν οδήγησε σε εκτεταμένες εικασίες σχετικά με την εξωτερική πολιτική αυτής της χώρας υποδοχής στο προσεχές μέλλον. Κάποιοι φύλακες της κοινότητας των Alt-Media, όπως ο The Saker, ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία άφησε σκόπιμα τον υβριδικό πόλεμο του τρόμου για τον οποίο υποτίθεται ότι γνώριζε εκ των προτέρων να επιδεινωθεί, ώστε στη συνέχεια να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την έναρξη μιας στρατιωτικής επέμβασης με στόχο την εκκαθάριση της ελίτ του Καζακστάν και στη συνέχεια αναλαμβάνει τον έλεγχο της εξωτερικής της πολιτικής. Αυτή ήταν μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση στην οποία απάντησε ο συγγραφέας στην πρόσφατη ανάλυσή του σχετικά με το πώς « ο Εκπρόσωπος του Πούτιν κατέρριψε την 5D Σκακιστική Θεωρία της Alt-Media για τη Ρωσία και το Καζακστάν».

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως υποστηρίχθηκε, η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι απειλείται από την πολυδεσμευτική πολιτική του Καζακστάν, καθώς η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη επιδιώκει τη δική της «εξισορροπητική» πράξη μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, μια πράξη την οποία σκέφτεται ακόμη και να επεκτείνει σε ένα νέο αδέσμευτο από κοινού ημισφαίριο ("Neo-NAM") δίπλα στην Ινδία. Οι μόνες αντιρρήσεις του Κρεμλίνου είναι κάθε φορά που η πολιτική πολλαπλών δεσμεύσεων οποιασδήποτε χώρας απειλεί αξιόπιστα τα συμφέροντά της. Προφανώς, η Μόσχα δεν ένιωσε ποτέ σοβαρή ανησυχία για τις ετήσιες ασκήσεις Steppe Eagle του Καζακστάν ότι οι σημειώσεις της αμερικανικής πρεσβείας αυτής της χώρας είναι πάντα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ενώ μπορεί να είχαν φέρει τη Ρωσία σε άβολη θέση, δε διακινδύνευσαν να απειλήσουν τα συμφέροντά της για την ασφάλεια.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις σχέσεις του Καζακστάν με τον υπό την ηγεσία της Τουρκίας Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS, παλαιότερα γνωστό ως Τουρκικό Συμβούλιο). Ο συγγραφέας υπενθύμισε σε όλους το Νοέμβριο του 2020 ότι «ο παντουρκισμός δεν είναι γεωπολιτική απειλή», θέση με την οποία συμφώνησε πρόσφατα ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Πεσκόφ, όταν απέφυγε σοφά τη χειραγωγική παντουρκική πρόκληση των μέσων ενημέρωσης στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας πως το Αλτάι της Ρωσίας είναι το ιστορικό κέντρο του τουρκικού κόσμου ως απάντηση σε έναν χάρτη αυτής της έννοιας που δημοσιεύτηκε εκείνη την εποχή με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ενώ αντικειμενικά υπάρχουν λανθάνουσες ανησυχίες για τις μελλοντικές εκδηλώσεις της τουρκικής επιρροής, προς το παρόν δεν αποτελούν κανενός είδους απειλή.

Η τελική διάσταση της πολυσχιδούς πολιτικής του Καζακστάν είναι οι στρατηγικές σχέσεις του με την Κίνα. Αυτά συμπληρώνουν τέλεια τη Ρωσία με το Καζακστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία επίσης. Και οι τρεις συνεργάζονται στην Eurasian Land Bridge, η οποία είναι ένα από τα κύρια έργα της Πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI). Επιπλέον, τα σχέδια για το συγχρονισμό της υπό τη Ρωσία Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) με το BRI της Κίνας θα ωφελήσουν πάρα πολύ το Καζακστάν αφού συμμετέχει και στις δύο δομές. Όσοι υπέθεσαν πως η περιορισμένη ειρηνευτική αποστολή του CSTO είχε κατά κάποιο τρόπο ή τον άλλο σκοπό να πιέσει το Καζακστάν να υποχωρήσει σταδιακά λίγο από την Κίνα, είναι επομένως εντελώς λάθος.

Κοιτάζοντας το μέλλον, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα συνεχιστεί ο αμερικανικός φορέας της εξεταζόμενης πολιτικής του Καζακστάν, τουλάχιστον στην στρατιωτική του διάσταση. Αυτή η πρόβλεψη οφείλεται στις αξιόπιστες ανησυχίες ότι η ανατρεπτική αντιρωσική φατρία της χώρας αυτής προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει το Καζακστάν ως μια απελπισμένη ύστατη προσπάθεια να σαμποτάρει τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αυτής της εβδομάδας για την αποκλιμάκωση της αδήλωτης πυραυλικής κρίσης που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ. στην Ευρώπη. Οι οικονομικοί, χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί δεσμοί μπορεί να παραμείνουν ισχυροί, αλλά το μέλλον της στρατιωτικής τους συνεργασίας παραμένει αμφίβολο.

Οι δεσμοί με το OTS, αντίθετα, αναμένεται να ενισχυθούν συνολικά, όπως αποδεικνύεται από τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Τρίτης  Όλοι οι κορυφαίοι διπλωμάτες αυτών των χωρών και οι συμμετέχοντες παρατηρητές υποστήριξαν ολόψυχα τον Καζάκο συνάδελφό τους. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης την εντατικοποίηση των κοινών εργασιών για την εφαρμογή του σχεδίου «Τουρκικό Κόσμος - Όραμα 2040» που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό υποδηλώνει πως η τουρκική διάσταση της πολυευθυγραμμισμένης πολιτικής του Καζακστάν μπορεί να γίνει εξίσου σημαντική για αυτό με τη ρωσική και την κινεζική.

Αυτές οι παρατηρήσεις, ειδικά η τελευταία σχετικά με τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του OTS της Τρίτης, επιβεβαιώνουν ότι το Καζακστάν μετά τον Υβριδικό Πόλεμο θα διατηρήσει την πολιτική πολλαπλών ευθυγραμμίσεων σε αντίθεση με τις οπλισμένες προβλέψεις ψευδών ειδήσεων που εκτοξεύθηκαν από ορισμένες φωνές των Συστημικών και των Εναλλακτικών Μέσων, αλλά περιέργως προς το ίδιο σκοπό της κακής απεικόνισης της Ρωσίας ως νεοϊμπεριαλιστικής. Η Μόσχα αναμένεται να παραμείνει η «πρώτη μεταξύ ίσων» στον πίνακα πολλαπλών ευθυγραμμίσεων του Νουρ-Σουλτάν, αν και θα κάνει καλά να παρακολουθεί τα συνολικά κέρδη της Άγκυρας κατά την επόμενη δεκαετία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail