Η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Τουρκίας έλαβε χώρα - Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση

godil / pixabay
Freepen.gr -
Ο Kemal Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας έλαβε χώρα μέσω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών τον Δεκέμβριο που πυροδοτήθηκαν από το νέο σχέδιο οικονομίας της κυβέρνησης, γράφει το turkishminute.com.

«Άνθρωποι που αύξησαν [την αξία της λίρας έναντι] του δολαρίου στα 18 και την πούλησαν [ξένο νόμισμα] και μετά την αγόρασαν ξανά όταν [η λίρα] ήταν 13 [στο δολάριο]. Έκαναν πολλά λεφτά. … Τώρα, θέλουμε να αποκαλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της ληστείας», είπε ο Kılıçdaroğlu την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης του CHP δήλωσε πως υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του και ότι τα κόμματα που απορρίπτουν την πρόταση θα αποκαλυφθούν ως οι παράγοντες πίσω από τη ληστεία, υπονοώντας το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το δεξιό σύμμαχο του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε στις 20 Δεκεμβρίου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει το τουρκικό νόμισμα να περιορίσει τις απώλειες, το οποίο ορίζει ότι το δημόσιο ταμείο της χώρας θα αναπληρώσει τις ζημίες των κατόχων καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα τραπεζικά επιτόκια.

Το μέτρο θα ισχύει για άτομα που διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων σε λίρες με διάρκεια μεταξύ τριών και 12 μηνών. Το ελάχιστο επιτόκιο θα είναι το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας και δε θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.

Η λίρα σημείωσε ένα απότομο ράλι 50% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν προτού βυθιστεί ξανά την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στις 13,1875 την Παρασκευή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail