Πολιτική ή πόλεμος: Η Μόσχα κάνει τη Δύση να αντιμετωπίσει την απλή, αλλά σκληρή επιλογή

Οι δύο γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία μπορούν να χαρακτηριστούν ανεπιτυχείς, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταδίδει το RIA Novosti.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, τα δύο μέρη δεν κατέληξαν σε συμφωνία για συγκεκριμένα θέματα.

"Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν για να ληφθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα θεμελιώδη ερωτήματα που τέθηκαν. Σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα είχαμε διαφωνίες. Αυτό είναι κακό", εκτίμησε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στις πρόσφατες συνομιλίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είναι εξαιρετικά αρνητική σε μια τέτοια εξέλιξη. Το θέμα των κυρώσεων δε συμβάλλει στη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας στις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες. Η ρωσική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Grushko και τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Fomin. Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και εκπρόσωποι 30 χωρών της συμμαχίας.

Στις 10 Ιανουαρίου, ρωσικές και αμερικανικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Γενεύη για εγγυήσεις ασφάλειας και στρατηγικής σταθερότητας. Διήρκεσαν περίπου 7,5 ώρες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Μόνιμη Αποστολή των ΗΠΑ στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη χωρίς τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι πλήρως έτοιμη να απαντήσει στο ΝΑΤΟ, εάν χρειαστεί

Εάν όλα τα πολιτικά μέσα για την αντιμετώπιση των απειλών του ΝΑΤΟ καταλήξουν σε αποτυχία, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Grushko σε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου.

"Η Ρωσία έχει σκιαγραφήσει: έχουμε ένα πακέτο νόμιμων στρατιωτικών μέτρων που θα εφαρμόσουμε αν δούμε να έρχονται πραγματικές απειλές για την ασφάλεια. Μπορούμε ήδη να τις δούμε: βλέπουν την επικράτειά μας ως αντικείμενο για να στοχεύσουν τα όπλα κρούσης τους και, φυσικά, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», είπε.

"Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκρούσουμε αυτές τις απειλές με στρατιωτικά μέσα, εάν τα πολιτικά μέσα αποτύχουν", δεσμεύτηκε ο Γκρούσκο, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο . Πρέπει να προχωρήσουμε προς τις κατευθύνσεις που έχει η Ρωσία περιέγραψε, είπε.

"Σήμερα, η Ρωσία και η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχουν κοινή ατζέντα . Δεν υπάρχει καθόλου τέτοιο πράγμα", δήλωσε ο Γκρούσκο.

Ρώσος Πρέσβης: Οι ΗΠΑ πάσχουν από ψυχική διαταραχή

Εν τω μεταξύ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πως οι ισχυρισμοί για τις προθέσεις της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία δεν ήταν παρά καρπός αρρωστημένης φαντασίας και ψυχικής διαταραχής των αμερικανικών ρωσοφοβικών κύκλων.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο Facebook, ο Αντόνοφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει επιθετικές προθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Φαίνεται πως οι Αμερικανοί πολιτικοί ξεκίνησαν έναν μύθο στον Τύπο σχετικά με την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα ξεπερνούν τις δικές τους φοβίες, έγραψε ο πρέσβης.

Είπε επίσης για τις απαιτήσεις από τους αμερικανούς νομοθέτες να τιμωρήσουν σκληρότερα τη Μόσχα πως προέκυψαν ως απόπειρα επιρροής στις συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σε αυτή την πίεση, βλέπουμε την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν εύλογα την άποψή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Ο Αντόνοφ απάντησε επίσης στις απειλές Αμερικανών γερουσιαστών για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκκλήσεις για εισαγωγή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών κυρώσεων κατά της ανώτατης ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν προκλητικές και απρόβλεπτες. Η Μόσχα δεν μπορεί να τρομοκρατηθεί από περιορισμούς, είπε ο διπλωμάτης.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Κογκρέσο παρουσίασε προσχέδιο νόμου για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αμερικανοί βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εργασιών με το πρωτογενές και δευτερογενές δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Προτείνουν επίσης κυρώσεις κατά του ρωσικού τραπεζικού τομέα και του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Επιπλέον, οι ΗΠΑ ενδέχεται να απαιτήσουν την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκτός από τους παραπάνω περιορισμούς, οι νομοθέτες των ΗΠΑ εξετάζουν τις προσωπικές κυρώσεις κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Προτείνουν επίσης περιορισμούς κατά των κάτωθι:

  • πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν,
  • υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,
  • υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου,
  • Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Valery Gerasimov,
καθώς και διοικητές διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφερόμενων και ναυτικών δυνάμεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail