Ινδός διπλωμάτης: Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Freepen.gr - Η Τουρκία πιστεύει ότι είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος της Δύσης, αλλά το να έχει σε καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τους αντιπάλους της μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για την Άγκυρα, είπε ο MK Bhadrakumar, πρώην Ινδός διπλωμάτης, το Σάββατο σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τους Asian Times.

Η θέση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει πιο κρίσιμη από ποτέ, δήλωσε ο Bhadrakumar.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία το 2019, ωθώντας την Ουάσιγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τις κυρώσεις κατά της αμυντικής της βιομηχανίας.

Η Άγκυρα έχει φτάσει να πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα είναι πρόθυμη να εκτονώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ το 2022, έγραψε ο πρώην διπλωμάτης.

Η Άγκυρα έγινε πρόσφατα πιο αισιόδοξη για την αναμόρφωση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον, όταν η Ουάσιγκτον εξέφρασε επιφυλάξεις για το έργο του αγωγού EastMed, ένα έργο αγωγού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να καλύψει το 10% της συνολικής ανάγκης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είχε αντιταχθεί σθεναρά στο έργο, λέγοντας ότι το σχέδιο δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την έγκρισή της.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του έργου και η Τουρκία τείνει να διαβάσει το πολιτικό νόημα στην αναστροφή της Ουάσιγκτον», είπε ο διπλωμάτης.

Τον Ιανουάριο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να δημιουργήσει έναν κοινό μηχανισμό για την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Τουρκία διερευνά οδούς για θετικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Άγκυρα εκτιμά ότι παρόλο που η Τουρκία είναι ένα τοξικό θέμα στη ζώνη της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρήξη», έγραψε ο Bhadrakumar.

Ωστόσο, η αξιοπιστία του Ερντογάν μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με τον Bhadrakumar. 

Επιπλέον, η κυβέρνησή του αναβίωσε τον νεο-οθωμανικό αλυτρωτισμό που οδήγησε τη χώρα να παρέμβει σε έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία.

«Ο Ερντογάν φαντασιώνεται ότι είναι απαραίτητος για τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η αλήθεια είναι ότι η Δύση μπορεί να δεχτεί την Τουρκία πίσω, αλλά θα δεχθεί τον Ερντογάν;», ρωτά ο Bhadrakumar.

Ο Bhadrakumar περιέγραψε την Τουρκία ως ένα «κράτος ταλάντευσης» όπου οι ανάμεικτοι πολιτικοί προσανατολισμοί στην εξωτερική πολιτική θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες.

«Το τρέξιμο με τον λαγό και το κυνήγι με το κυνηγόσκυλο είναι συναρπαστικό και μπορεί να φαίνεται το πιο έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Αλλά πριν από εκατό χρόνια, η Οθωμανική Τουρκία πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα», είπε ο Bhadrakumar.

«Η απόφασή της να διευκολύνει την επίθεση της Γερμανίας στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα θα οδηγούσε τελικά στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Οθωμανών πολιτών, στη γενοκτονία των Αρμενίων, στη διάλυση της αυτοκρατορίας και στην κατάργηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου», έγραψε.

* πληροφορίες Ahval

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail