Τίτλους ιδιοκτησίας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δώσει το δημόσιο

Στην τακτοποίηση των κατεχόμενων και ανταλλάξιμων κτημάτων (καταπατημένα) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση εντός του πρώτου διμήνου του έτους σχέδιο νόμου στη Βουλή, παρέχοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας στα ακίνητα που κατέχουν αυθαίρετα έναντι εύλογου τιμήματος.  

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου Ακινήτων αλλά και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με φορείς και πανεπιστήμια μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν τα ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και δεν είναι καταγεγραμμένα αλλά και να τακτοποιήσουν εδώ και δεκαετίες καταπατημένα ακίνητα. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να αποδοθούν στους αυθαίρετα κατόχους δημόσιες εκτάσεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις και φυσικά με την καταβολή τους αναλογούντος τιμήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται πως τα καταπατημένα ξεπερνούν τα 70.000-100.000, ενώ εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για έσοδα που μπορούν να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ δηλαδή κάθε καταπατητής εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που θα ορίζει το σχέδιο νόμου θα πρέπει να καταβάλλει κατά μέσο όρο περί τα 14.500 ευρώ.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων στοχεύει στην εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της, στην εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, στην αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του δημοσίου και στην απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ένα από τα σχέδια το οποίο είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από χρόνια προέβλεπε πως οι αυθαίρετοι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα αποκτήσουν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις,  το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.

Το τίμημα θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι  χαμηλό  για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία ξεκινούν την ψηφιακή καταγραφή, ταξινόμηση και επεξεργασία όλης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) με στόχο την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνηση το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ο εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων σχεδιάζεται ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας, τα οποία δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα (π.χ. Καλντέρα νήσου Θήρας). Ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός τέτοιων ακινήτων αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail