Πύραυλοι στο κατώφλι και επικείμενος πυρηνικός χειμώνας

Phοtο: Ρublic dοmain
Ο «πυρηνικός χειμώνας» ορίζεται στη Μπριτάνικα ως «η περιβαλλοντική καταστροφή που ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι πιθανότατα θα προκληθεί από τις εκατοντάδες πυρηνικές εκρήξεις σε έναν πυρηνικό πόλεμο». Ένα άμεσα άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύγκρουσης θα ήταν να μπλοκάρει τις ακτίνες του ήλιου, κάτι που θα οδηγούσε σε «ένα τεράστιο αριθμό θανάτων από την πείνα, την έκθεση και τις ασθένειες. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε έτσι να μειώσει τον ανθρώπινο πληθυσμό της Γης σε ένα κλάσμα των προηγούμενων αριθμών του». 

Brian Cloughley - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχουν υπάρξει αναρίθμητες απεικονίσεις για το τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο που θαέχει καταστραφεί από πυρηνικά. Η πιο υποβλητική είναι η ταινία Threads , που γυρίστηκε το 1984 κι απεικονίζει τα φρικτά επακόλουθα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η τηλεοπτική ταινία του αμερικανικού ABC, The Day After, της προηγούμενης χρονιάς, που ήταν ακόμη πιο τρομακτική, παρόλο που υπήρχε μεγάλη λογοκρισία πριν επιτραπεί η προβολή της.

Είναι προφανές ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός - και επίσης πως μια πυρηνική ανταλλαγή θα ενθαρρυνόταν και πράγματι, θα ξεκινούσε, από τη χώρα που εκτόξευσε για πρώτη φορά ή με άλλο τρόπο απέστειλε ένα από αυτά τα συστήματα. Καμία χώρα με πυρηνικά όπλα δε θα μπορούσε να δεχτεί πυρηνικές καταστροφές στα εδάφη της χωρίς αντίποινα με ισχύ. Το συμπέρασμα είναι ότι κανείς που βρίσκεται στα καλά του δε θα υποστήριζε αυτό που ονομάζεται «πρώτη χρήση» πυρηνικών όπλων.

Προχώρησε λοιπόν ο Αμερικανός νομοθέτης, γερουσιαστής Roger Wicker, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως εάν υπήρχε σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τότε οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εμπλακούν στο βαθμό που αυτό «θα μπορούσε να σημαίνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος». Και κάνοντας ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω για την ανθρωπότητα, ο γερουσιαστής δήλωσε στο Fox News στις 8 Δεκεμβρίου ότι σε περίπτωση εμπλοκής εναντίον της Ρωσίας «δεν αποκλείουμε την πρώτη χρήση πυρηνικής ενέργειας».

Τα κύρια μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των New York Times και της Washington Post δε δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις του γερουσιαστή, ούτε έκαναν την παραμικρή αναφορά σε αυτά, κάτι που ήταν ατυχές επειδή η δήλωσή του «χωρίς πρώτη χρήση» είναι τεράστιας σημασίας, ειδικά επειδή χρησιμοποίησε το λέξη «εμείς» στη δημόσια διακήρυξη εθνικής πολιτικής. Ο γερουσιαστής είναι μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της έχει δικαιοδοσία στις «Αεροναυτικές και διαστημικές δραστηριότητες που είναι ιδιαίτερες ή συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ή στρατιωτικών επιχειρήσεων… Κοινή Άμυνα… Υπουργείο Άμυνας, το Τμήμα Στρατού, το Τμήμα Ναυτικού και το Τμήμα Πολεμικής Αεροπορίας, γενικά". Αυτές είναι οι πιο σημαντικές ευθύνες, και ως εκ τούτου θεωρείται ότι η διακήρυξή του έχει βάση στην πολιτική την οποία γνωρίζει.

Η μόνη (δίκαια) εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα της Αμερικής που επέκρινε τον γερουσιαστή ήταν το πρώην μέλος του Κογκρέσου Tulsi Gabbard που δήλωσε ότι η δήλωση του Wicker «εκθέτει ακριβώς πόσο ανόητος, παράφρων και σαδιστής είναι αυτός και άλλοι ομοϊδεάτες του πολεμοκάπηλοι», το οποίο, αν και αναμφισβήτητα εύστοχο, δεν έτυχε ευρείας αποδοχής. Και ενώ γίνεται αντιληπτό πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει αυτήν την στιγμή, είναι κατακριτέο ότι δεν είπε ούτε λέξη για να αντικρούσει την τρελή διακήρυξη του Wicker σχετικά με την εθνική πυρηνική πολιτική.

Φαίνεται πως ο γερουσιαστής Wicker δεν έχει διαβάσει τι είπε ο Πρόεδρός του για τον ανεπιθύμητο πυρηνικό πόλεμο, όπως καταγράφεται στην «Προεδρική δήλωση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα» της 16ης Ιουνίου, η οποία περιελάμβανε τη συμφωνία ότι «Σήμερα, επιβεβαιώνουμε εκ νέου την αρχή πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Συνεπείς με αυτούς τους στόχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα ξεκινήσουν μαζί έναν ολοκληρωμένο διμερή Στρατηγικό Διάλογο για την Σταθερότητα στο εγγύς μέλλον, ο οποίος θα είναι σκόπιμος και ισχυρός. Μέσω αυτού του Διαλόγου, επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για μελλοντικά μέτρα ελέγχου των όπλων και μείωσης του κινδύνου».

Η άμεση αντίφαση του Προέδρου των ΗΠΑ από έναν Αμερικανό γερουσιαστή σχετικά με την εθνική πολιτική για τον πυρηνικό πόλεμο είναι πέρα ​​από ανησυχητική: είναι ανησυχητική σε σημείο που απαιτείται επειγόντως διευκρίνιση. Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου κατέγραψε ότι «Στην ενημέρωση τύπου του μετά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε πως αυτός ο διάλογος θα επιτρέψει στους διπλωμάτες «να εργαστούν σε ένα μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο νέων και επικίνδυνων και εξελιγμένων όπλων που έρχονται στη σκηνή τώρα που μειώνουν τους χρόνους απόκρισης κι αυξάνουν τις προοπτικές ενός τυχαίου πολέμου». Πιθανώς μετά από τις οδηγίες του Προέδρου, η «Επισκόπηση πυρηνικής στάσης» του 2021 που ανατέθηκε από το Πεντάγωνο καθιστά σαφές ότι uα εξεταστεί «πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν το ρόλο των πυρηνικών όπλων στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η στρατηγική αποτροπή παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική και πως οι εκτεταμένες δεσμεύσεις αποτροπής προς τους συμμάχους τους εξακολουθούν να είναι ισχυρές και αξιόπιστες».

Αυτό θα μπορούσε να είχε ληφθεί ως ένα μικρό βήμα προς την αρχή μιας άλλης προσέγγισης για τη μείωση των όπλων, αν δεν ήταν ο Colin H. Kahl, ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για την πολιτική, poy απέκλεισε τη διαδρομή όταν δήλωσε ότι «Βλέπουμε επίσης ότι o ρόλος που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στο δόγμα της Ρωσίας είναι αρκετά αυξημένος με την έννοια ότι, νομίζω, πως η Ρωσία βλέπει πολύ μεγαλύτερη χρησιμότητα για τα πυρηνικά όπλα από οποιοδήποτε άλλο κράτος». Η οποία είναι μια περίεργη δήλωση από ένα έθνος που, όπως σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, «αναπτύσσει έναν εντελώς νέο πύραυλο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως Επίγεια Στρατηγική Αποτροπή».

Ο Kahl δεν αμφισβήτησε την προσέγγιση του Πενταγώνου στην πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ όταν εξήγησε ότι «ιδιαίτερα σημαντικές για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023» θα είναι «οι αποφάσεις που θα λάβει το υπουργείο σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων της πυρηνικής τριάδας, η οποία περιλαμβάνει την εκτόξευση πυρηνικών από έδαφος, αέρα και υποβρύχια. Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει επίσης νέα υποβρύχια, όπως τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Columbia, νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ως μέρος του προγράμματος Στρατηγικής Αποτροπής Επίγειας και νέα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, όπως το B-21 Raider».

Παρά το γεγονός πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Πούτιν συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», είναι προφανές πως το Πεντάγωνο στην καλύτερη περίπτωση ανταποκρίνεται στην κοινή τους διακήρυξη. Και αυτό προκάλεσε την παρατήρηση του Προέδρου Πούτιν στις 23 Δεκεμβρίου ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται με πυραύλους στο κατώφλι μας. Είναι υπερβολική απαίτηση να μην εγκαταστήσουν συστήματα κραδασμών στο σπίτι μας; Πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί αν τοποθετούνταν πύραυλοι στα σύνορα με τον Καναδά ή το Μεξικό;».

Μπορούμε να φανταστούμε τι  θα υποστηρίξει ο γερουσιαστής Wicker σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιες ενήλικες φωνές στην αρένα του πολιτικού παιχνιδιού των ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή Ed Markey, για παράδειγμα, φέρνοντας ένα σημείωμα της λογικής του λέγοντας στην μια ομιλία ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηθική ευθύνη να κάνουν τον κόσμο ασφαλή από τα πυρηνικά όπλα. Καθώς το Κογκρέσο συζητά τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, οι προϋπολογισμοί μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας. Είναι καιρός να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση για το κλίμα, όχι το πυρηνικό μας οπλοστάσιο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να εμμείνει στο δικό του ένστικτο για τη μείωση των κινδύνων για τα πυρηνικά όπλα, όχι να ακολουθεί την απερισκεψία του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος που ήταν μαζορέτα της κούρσας εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου και των ατελείωτων πολέμων στη Μέση Ανατολή».

Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι να αφαιρέσει τα πυρηνικά όπλα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και την υποδομή υποστήριξής τους από τις βάσεις στο κατώφλι της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα οφείλει να υποδείξει δημόσια στο γερουσιαστή Wicker ότι μια τέτοια ενέργεια συνάδει με την εθνική αμυντική πολιτική. Το Πεντάγωνο πρέπει να κατανοήσει πως η επιθυμητή αναβάθμιση της πυρηνικής τριάδας είναι ένας δείκτης της πρόθεσης να επεκτείνει την υπάρχουσα πυρηνική απειλή των ΗΠΑ στη Ρωσία και την Κίνα και ότι αυτό είναι μαζικά αντιπαραγωγικό. Αφαιρέστε τους πυραύλους και η απειλή του πυρηνικού χειμώνα θα εξαλειφθεί. Αυτό θα ήταν ένα καλό δώρο Πρωτοχρονιάς για την ανθρωπότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail