Αύξηση 82% και 225.000 νέες συντάξεις το 2021

janeb13 / pixabay
Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ το 2021 συγκριτικά με το 2019. Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000 καθώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000. Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις, ενώ το 2019 μόλις 123.324. Πρόκειται για την καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές συντάξεων που έχει καταγραφεί ποτέ στον Οργανισμό, αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων εξαλείφοντας την πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά στο μέλλον.

Επιπλέον, ο Νοέμβριος είναι μήνας-ρεκόρ για τον e-ΕΦΚΑ καθώς εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. 

Πίνακας 1

Λόγω της σημαντικής βελτίωσης των ρυθμών απονομής, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.  Παράλληλα, οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν κατά 56%, φτάνοντας από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 στα 278 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων για τις οποίες υπήρχαν και οι μεγαλύτερες οφειλές.

Πίνακας 2

 
Η μείωση κατά 50.000 των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων το 12μηνο Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021 κατέστη δυνατή παρά την σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανέρχεται σε 21.629. Ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το 11μηνό του 2021 ανέρχεται σε 191.062, ενώ το 2020 ανήλθε σε 175.705 και το 2019 σε 170.111. Πρόκειται για σημαντική αύξηση στις νέες αιτήσεις η οποία όμως δεν ανέκοψε τον ισχυρό ρυθμό μείωσης των εκκρεμών συντάξεων. 

Πίνακας 3

Οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες συντείνουν: 

α) στην επίτευξη του βραχυπρόθεσμου στόχου της εκκαθάρισης όλων των εκκρεμοτήτων προ του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και 

β) στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου 2022. 

Πού οφείλεται η πρόοδος στις εκκρεμείς συντάξεις

Η σημαντική πρόοδος είναι αποτέλεσμα μιας σειράς νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021. 

Συγκεκριμένα:

  1. Δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα Έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.
  2. Τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα. Με τον Πύργο Ελέγχου επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της απόδοσης ανα εισηγητή, διεύθυνση και περιφερειακή διεύθυνση και ως εκ τούτου καλύτερο management. 
  3. Δημιουργήθηκε η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτήριο της Λ. Κηφισίας.
  4. Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.
  5. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για το 2022 προγραμματίζεται η προμήθεια 2.000 ακόμη υπολογιστών.
  6. Δόθηκε έμφαση στα πλέον προβληματικά Ταμεία του τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΑΥ και στο ΝΑΤ όπου οι εκκρεμείς συντάξεις παρελθόντων ετών έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό άνω του 75%.
  7. Θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Ήδη πάνω από 300 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξηση τους το προσεχές χρονικό διάστημα. 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Κάθε μήνα ο ΕΦΚΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην έκδοση νέων συντάξεων και στη μείωση των εκκρεμοτήτων. Το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά για τον ΕΦΚΑ με 225.000 απονομές, 82% περισσότερες σε σχέση με το 2019. Δεν υπερηφανευόμαστε αλλά ούτε και υποτιμούμε την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί. Παράλληλα, υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων για τις οποίες υπήρχαν και οι μεγαλύτερες οφειλές. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που υλοποιήσαμε τους τελευταίους 12 μήνες που συνέβαλαν και στην αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων που ασχολούνται με την έκδοση των συντάξεων. Στόχος μας είναι οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί απονομής να συνεχιστούν και να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου». 

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές νέων κύριων συντάξεων και το κλείσιμο χιλιάδων συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων. Πλέον ο e-ΕΦΚΑ πατάει γερά στα πόδια του, λειτουργεί με σύγχρονα εργαλεία management και δρομολογεί την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail