280 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία το 2021

Freepen.gr - Υπήρξαν 280 περιπτώσεις δολοφονίας γυναικών ενώ 217 γυναίκες πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες στην Τουρκία το 2021, σύμφωνα με έκθεση μιας πλατφόρμας για τα δικαιώματα των γυναικών που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ανέφερε η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Η πλατφόρμα We Will Stop Femicide δημοσίευσε την Τρίτη την Ετήσια Έκθεση Δεδομένων για το 2021.

Από 280 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άνδρες το 2021, 124 σκοτώθηκαν από τους συζύγους τους, 37 από φίλους, 24 από γνωστούς, 21 από πρώην άντρες, 16 από συγγενείς, 13 από πρώην αγόρια, 13 από πατέρες, 11 από γιους, έξι από αδέρφια, τρία από άγνωστους δράστες και μία από καταδιώκτη. Δεν μπόρεσαν να ληφθούν πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ της γυναίκας και του δολοφόνου της σε 11 περιπτώσεις, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε ότι η πλειονότητα — 178 — των ανθρωποκτονιών γυναικών διαπράχθηκαν στο σπίτι, με τις υπόλοιπες σε άλλες διάφορες τοποθεσίες.

Στην έκθεσή της η πλατφόρμα σημείωσε ότι σε 33 περιπτώσεις το 2021, τα θύματα είχαν υποβάλει επίσημες καταγγελίες στην αστυνομία ή στην εισαγγελία ή είχαν λάβει εντολές προστασίας από τα δικαστήρια.

Η πλατφόρμα ανέφερε ότι ο αριθμός των ύποπτων θανάτων είχε αυξηθεί από την στιγμή που οι δράστες προσπάθησαν να κάνουν τη δολοφονία τους να φαίνεται ύποπτη, γνωρίζοντας ότι οι αρχές θα αποτύχουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

«Σε κάθε ύποπτο θάνατο, ρωτάμε τι πραγματικά συνέβη. Όμως οι αξιωματούχοι αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις. Δε θα αφήσουμε τον θάνατο καμίας γυναίκας να παραμείνει ύποπτος. Οι αξιωματούχοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους για να ρίξουν φως σε ύποπτους θανάτους», ανέφερε η πλατφόρμα.

Η βία λόγω φύλου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα από τον Sezgin Tanrıkulu, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σχεδόν 7.000 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί κατά τα 18 χρόνια που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) βρίσκεται στην εξουσία.

Παρά τα ανησυχητικά δεδομένα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε στις 20 Μαρτίου διάταγμα για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, πιο γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συμφωνία που αποσκοπεί στην προστασία τα δικαιώματα των γυναικών και την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας στις κοινωνίες, προκαλώντας οργή στην Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία, το πρώτο κράτος μέλος που επικύρωσε τη σύμβαση του CoE, η οποία άνοιξε προς υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Τουρκίας στον οργανισμό πριν από 10 χρόνια, κατά ειρωνικό τρόπο έγινε επίσης το πρώτο κράτος που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από αυτήν.

* πληροροφίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail