Τουρκία 2022: Η απειλή ενός εμφυλίου πολέμου

Όταν κάποιος ξεκινάει ένα κείμενο και στον τίτλο περιλαμβάνει τη λέξη "εμφύλιος" πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και ομολογώ ότι εδώ και πολλές μέρες που σκέφτομαι να γράψω αυτό το άρθρο με ταλανίζει η σκέψη της χρήσης της λέξης γιατί έχει τεράστιο ειδικό βάρος. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Υπάρχει απειλή εμφυλίου στην Τουρκία; Θεωρητικά όταν ένας ηγέτης καλεί τα μέλη της παράταξης του να δώσουν τη μήνυμα τους στο δρόμο, αυτό ακριβώς σημαίνει. 

Η Τουρκία έχει βαρύ παρελθόν με εμφυλίους και στρατιωτικά κινήματα με τελευταία απόπειρα τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Σε όλο το μεσοδιάστημα τα σύννεφα μια εμφύλια σύγκρουσης δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα να υπάρχουν. 

Αντίθετα μάλιστα μικρές "αθώες" ενέργειες από την μια ή την άλλη πλευρά (π.χ. ο οπλισμός των ανθρώπων του Τούρκου Προέδρου στο όνομα της ασφάλειας και της δημοκρατίας) δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές του 2023. 

Η Τουρκία αυτήν την στιγμή είναι μια πολύ επικίνδυνη χώρα. Η πολιτική αβεβαιότητα, η οικονομική κατάσταση, η βίαιη αναδιανομή του χρήματος που γίνεται μέσα από την πτώση της λίρας είναι στοιχεία που δείχνουν ότι, ανά πάσα στιγμή μπορεί στην πορεία προς τις εκλογές μπορεί να συμβούν πράγματα που θα υπονομεύσουν την ασφάλεια όχι της χώρας αλλά ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου. 

Είναι κοινά αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών σε όλον τον κόσμο πως στην Τουρκία επί του παρόντος δεν έχουν πολίτες - υποστηρικτές της μιας ή της άλλης παράταξης αλλά φανατικούς οπαδούς, έτοιμους ακόμα και να χύσουν το αίμα τους. 

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε δεδομένης της κακής γειτονίας να έχουμε τα μάτια ανοιχτά γιατί πραγματικά από εδώ και πέρα και ίσως και για πολύ καιρό μετά τις τουρκικές εκλογές του 2023 κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. 

Η επιστροφή των δυνάμεων της στρατιάς της Πόλης και της στρατιάς του Αιγαίου από τα μέτωπα της Συρίας πίσω στις βάσεις τους, από τη μια μεριά ήταν πάνω κάτω αναμενόμενη από την άλλη όμως με τις δύο αυτές στρατιές σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάνουν στο 100% της δύναμης τους και μάλιστα με 9ετή πολεμική εμπειρία ξεχνάμε το σενάριο της αποδυναμωμένης Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail