Σενάρια του 2022: Από τις πρόωρες εκλογές πήγαμε στην… πτώση της κυβέρνησης

Ένα από τα κλασικά διακινούμενα σενάρια εδώ και 2 χρόνια, θα έλεγα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ είναι ότι ο Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Μέσα στις γιορτές ξεπήδησε ένα νέο σενάριο περί παραίτησης της κυβέρνησης.

Από: newsbomb.gr - Κώστας Τσιτούνας

Το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, όπως ξέρετε διακινείται περίπου μια με δυο φορές το μήνα από το 2020 μέχρι και σήμερα με βασικό επιχείρημα ότι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σπάσει την απλή αναλογική που έφερε ο Αλ. Τσίπρας και την δεύτερη Κυριακή θα πάρει την αυτοδυναμία. Φτάσαμε στο 2022 και το σενάριο παρότι γράφεται εντόνως, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Προφανώς ο αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα «πανδημία» ανατρέπει συνεχώς τους όποιους σχεδιασμούς μπορεί να έχει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το νέο σενάριο που διακινείται μετά την άγρια κόντρα της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης έχει ανοίξει ένα νέο κύκλο πολιτικής φιλολογίας για το πώς θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές, για το τι θα συμβεί αν παραιτηθεί μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πρωθυπουργός, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να πάνε τη βαλίτσα ακόμα πιο μακριά κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση τύπου «Λουκά Παπαδήμου».

Τα νομικά ζητήματα περί παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τα εξήγησε επαρκώς θα έλεγα ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης σε πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή. Σωστά είπε ότι «υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκ των πραγμάτων εκλογές».

Κάποιοι βεβαίως άρπαξαν την ευκαιρία να μπουν σε ακροβασίες και ερμηνείες ότι η κυβέρνηση απεργάζεται κάποιο σχέδιο κυβέρνησης κοινής αποδοχής με κάποιον τεχνοκράτη στο τιμόνι της χώρας. Όλα αυτά βεβαίως τα μυθιστορηματικά σενάρια είναι ευχάριστα όταν τα διαβάζεις για να περνάει η ώρα. Ας επανέλθουμε τώρα στη γη. Πρόθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί δεν υπάρχει ούτε στο προσκήνιο, ούτε στο παρασκήνιο.

Περίπτωση να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία. Να χάσει η ΝΔ από πρόταση δυσπιστίας είναι περίπου απίθανο, αφού θα απαιτηθεί η συμβολή εν δυνάμει αποστατών βουλευτών της γαλάζιας παράταξης. Συμπερασματικά: Τα «πέφτει η κυβέρνηση», «φέρνουν νέο Παπαδήμο», «θα φύγουν βράδυ», είναι προφανώς μύχιοι πόθοι ορισμένων κέντρων και είναι μόνο για να κάνουμε χαβαλέ στο twitter.

Σε ότι αφορά τέλος το σενάριο των εκλογών εντός του 2022, ακόμα κι αυτό φαίνεται να απομακρύνεται λόγω covid και λόγω οικονομικής δυστοκίας. Χωρίς λεφτά, εκλογές δεν κάνει κανένας, μην είστε αφελείς. Χωρίς ρευστό το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ανακατεύεις την τράπουλα. Ένα γερό ανασχηματισμό δεν θα τον απέκλεια μέσα στο 2022. Όλα τα υπόλοιπα είναι «να ΄χαμε να λέγαμε… ».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail