Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική μισθοφορική Wagner Group

Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό ιδιωτικό στρατιωτικό εργολάβο Wagner Group, καθώς και σε τρεις οντότητες και επτά ή οκτώ άτομα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, αφού η Γαλλία πίεσε για τιμωρητικά μέτρα επικαλούμενη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάνω από δώδεκα άτομα με δεσμούς με τον όμιλο Wagner έχουν δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι είχαν πραγματοποιήσει μυστικές αποστολές μάχης για λογαριασμό του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι οι Ρώσοι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι είχαν το δικαίωμα να εργάζονται και να επιδιώκουν τα συμφέροντά τους οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον δεν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Πούτιν είχε δηλώσει πως ο Όμιλος Wagner, τα μέλη του οποίου είναι ως επί το πλείστον πρώην υπηρεσιακό προσωπικό, ούτε εκπροσωπούσε το κράτος της Ρωσίας ούτε πληρωνόταν από το ρωσικό κράτος.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στην ΕΕ ότι οι κυρώσεις σε πολίτες της έμοιαζαν με ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πως θα προχωρήσει σε αντίποινα.

«Η Βάγκνερ δραστηριοποιείται στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία και τα άτομα (που δέχθηκαν κυρώσεις) σχετίζονται με κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν πως οι κυρώσεις επροκείτο να εγκριθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα του μπλοκ.

Δεδομένου ότι ο όμιλος Wagner δεν έχει άμεσους δεσμούς με την ΕΕ, η προσθήκη των τριών άλλων οντοτήτων και ατόμων στοχεύει να έχει αντίκτυπο χτυπώντας εταιρείες που συνεργάζονται με τους μισθοφόρους, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το Reuters ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η στρατιωτική χούντα του Μάλι ήταν σε συζητήσεις για την ανάπτυξη της Wagner στη χώρα, κάτι που η Γαλλία λέει ότι δεν είναι αποδεκτό επειδή έχει δικά της στρατεύματα στην περιοχή.

Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι η χούντα στρέφεται προς τη Βάγκνερ ως μέρος των προσπαθειών να προσκολληθεί στην εξουσία πέρα ​​από μια μεταβατική περίοδο που πρόκειται να λήξει μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου.

* πληροφορίες alwasat.ly

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail