Πούτιν και Τζινπίνγκ σχεδιάζουν τη διαφυγή τους από το SWIFT

Φωτογραφία: The Cradle
Η ανακοίνωση της Ρωσίας και της Κίνας για μια ανεξάρτητη πλατφόρμα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα απελευθερώσει τα κράτη που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις από την εισβολή της Δύσης στις εμπορικές τους δραστηριότητες 
 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπήκε κατευθείαν στο θέμα. Κατά την έναρξη της συνομιλίας του με βίντεο διάρκειας μίας ώρας και δεκατεσσάρων λεπτών με τον Σι Τζινπίνγκ στις 15 Δεκεμβρίου, περιέγραψε τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας ως «παράδειγμα γνήσιας διακρατικής συνεργασίας στον 21ο αιώνα».

The cradle.co - Πέπε Εσκομπάρ - Παρουσίαση Freepen.gr

Τα αμέτρητα επίπεδα συνεργασίας τους είναι γνωστά εδώ και χρόνια – από το εμπόριο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τη χρηματοδότηση, την αεροδιαστημική και την καταπολέμηση του Covid-19, έως την προοδευτική διασύνδεση της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) και της Eurasia Economic Union (EAEU).

Αλλά τώρα είχε τεθεί το σκηνικό για την ανακοίνωση μιας σοβαρής αντίστροφης κίνησης στο προσεκτικά συντονισμένο μπαλέτο τους που αντιτίθεται στον αδυσώπητο συνδυασμό υβριδικού / ψυχρού πολέμου 2.0 που ανέπτυξε η Αυτοκρατορία (ΗΠΑ).

Όπως εξήγησε συνοπτικά ο Βοηθός του Προέδρου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ, ο Πούτιν και ο Σι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «ανεξάρτητη οικονομική δομή για εμπορικές δραστηριότητες που δε θα μπορούσαν να επηρεαστούν από άλλες χώρες».

Διπλωματικές πηγές, off the record, επιβεβαίωσαν ότι η δομή μπορεί να ανακοινωθεί από μια κοινή σύνοδο κορυφής πριν από το τέλος του 2022.

Αυτό είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι που αλλάζει με περισσότερους από έναν τρόπους. Είχε συζητηθεί εκτενώς σε προηγούμενες διμερείς συναντήσεις και στις προετοιμασίες για τις συνόδους κορυφής των BRICS - κυρίως επικεντρώθηκε στην αύξηση του μεριδίου του γιουάν και του ρουβλίου στους διακανονισμούς Ρωσίας-Κίνας, παράκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ και άνοιγμα νέων χρηματιστηριακών επιλογών για Ρώσους και Κινέζους επενδυτές.

Τώρα φτάσαμε στο κρίσιμο. Και το καταλυτικό γεγονός δεν ήταν άλλο από τα γεράκια των ΗΠΑ που επιπλέουν την –οικονομικά πυρηνική– ιδέα της αποβολής της Ρωσίας από το SWIFT, το δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από 11.000+ τράπεζες σε περισσότερες από 200 χώρες, καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για γρήγορες μεταφορές χρημάτων παγκοσμίως.

Η αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT θα ήταν μέρος ενός νέου πακέτου σκληρών κυρώσεων που αναπτύχθηκε ως απάντηση σε μια «εισβολή» στην Ουκρανία που δε θα συμβεί ποτέ – κυρίως επειδή οι μόνοι που προσεύχονται γι’ αυτήν είναι επαγγελματίες πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ.

Κέρδος από μια στρατηγική γκάφα

Για άλλη μια φορά, μια αμερικανική στρατηγική γκάφα προσφέρει στην αυτοαποκαλούμενη «ολοκληρωτική στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας-Κίνας την ευκαιρία να προωθήσουν τον συντονισμό τους.

Ο Ουσάκοφ το έθεσε πολύ διπλωματικά: είναι καιρός να παρακάμψουμε το μηχανισμό SWIFT «επηρεασμένου από τρίτες χώρες» για να σχηματίσουμε «μια ανεξάρτητη χρηματοοικονομική δομή».

Αυτό ισοδυναμεί με μια σοβαρή αλλαγή του παιχνιδιού για ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο – καθώς πολλά έθνη λαχταρούν να απελευθερωθούν από μια de facto δικτατορία του δολαρίου ΗΠΑ, με τα επαναλαμβανόμενα πακέτα τσίρκου ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Η Ρωσία και η Κίνα πειραματίζονται με τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών τους εδώ και αρκετό καιρό: το ρωσικό SPFS (Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων) και το Κινεζικό CIPS (Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών).

Δε θα είναι εύκολο, καθώς οι πιο ισχυρές κινεζικές τράπεζες είναι βαθιά στο SWIFT και έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το SPFS. Ωστόσο, θα πρέπει αναπόφευκτα να ενσωματωθούν πριν από την έναρξη του νέου μηχανισμού, πιθανώς στα τέλη του 2022.

Μόλις οι πιο σημαντικές ρωσικές και κινεζικές τράπεζες – από τη Sberbank έως την Τράπεζα της Κίνας – υιοθετήσουν το σύστημα, ανοίγει ο δρόμος για να συμμετάσχουν και άλλες τράπεζες σε όλη την Ευρασία και τον Παγκόσμιο Νότο.

Μακροπρόθεσμα, το SWIFT, επιρρεπής σε αδιάκοπη αμερικανική πολιτική παρέμβαση, θα περιθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο ή θα περιορίζεται σε ατλαντικά γεωγραφικά πλάτη.

Η παράκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ, για το εμπόριο και κάθε είδους χρηματοοικονομικούς διακανονισμούς, είναι ένα απολύτως κεντρικό στοιχείο της διαρκώς εξελισσόμενης αντίληψης Ρωσίας-Κίνας για έναν πολυπολικό κόσμο.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς, φυσικά, ειδικά όταν πρόκειται να προσφέρουμε μια σταθερή αντίστιξη στο ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έναν λαβύρινθο που περιλαμβάνει τους τεράστιους επενδυτικούς οίκους της ποικιλίας των BlackRock, Vanguard και State Street, με την αλληλένδετη συμμετοχή τους σε σχεδόν κάθε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Ωστόσο, μια απόδραση από το SWIFT θα αποκτήσει γρήγορα δυναμική, επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια σειρά από εξελίξεις που έθιξαν οι Πούτιν-Σι στη συνομιλία τους, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

1. Η προοδευτική διασύνδεση BRI και EAEU, που προσφέρει διευρυνόμενους ρόλους στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB) που διευθύνουν οι BRICS καθώς και στην Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής της Ασίας (AIIB).

2. Η αυξανόμενη γεωπολιτική και γεωοικονομική εμβέλεια του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ιδιαίτερα μετά την αποδοχή του Ιράν τον Οκτώβριο.

3. Και το πιο σημαντικό, η επερχόμενη κινεζική προεδρία των BRICS το 2022.

Η Κίνα το 2022 θα επενδύσει βαθιά στο BRICS+ . Αυτό το διευρυμένο κλαμπ BRICS θα συνδεθεί με μια διαδικασία ανάπτυξης που περιλαμβάνει:

1. Την ενοποίηση της Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) – μια τεράστια εμπορική συμφωνία για την Ανατολική Ασία που ενώνει την Κίνα, το ASEAN 10 και την Ιαπωνία, και τη Νότια Κορέα, καθώς και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

2. Την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ACFTA).

3. Και τα μνημόνια συνεννόησης που υπογράφηκαν μεταξύ EAEU και MERCOSUR και μεταξύ EAEU και ASEAN.

Αγκυροβολώντας στη Δυτική Ασία

Ο Yaroslav Lissovolik, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο στο BRICS+, υποστηρίζει πως είναι τώρα η ώρα για το BRICS+ 2.0, το οποίο λειτουργεί σε ένα σύστημα που ανοίγει «τη δυνατότητα διμερών και πολυμερών συμφωνιών να συμπληρώνουν το βασικό δίκτυο περιφερειακών συμμαχιών που σχηματίζουν οι χώρες BRICS και οι αντίστοιχες περιφερειακούς γείτονες».

Επομένως, αν μιλάμε για ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο, το ερώτημα είναι αναπόφευκτο. Τι γίνεται με τη Δυτική Ασία;

Όλες αυτές οι διασυνδέσεις, συν μια απόδραση από το SWIFT, θα ωφελήσουν σίγουρα τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), αναμφισβήτητα το εμβληματικό έργο BRI, στο οποίο το Πεκίνο σχεδιάζει να προσαρτήσει το Αφγανιστάν.

Το CPEC θα συνδεθεί σταδιακά με το μελλοντικό διάδρομο Ιράν-Κίνας μέσω του Αφγανιστάν, μέρος της 20ετούς στρατηγικής συμφωνίας Ιράν-Κίνας στην οποία θα προβάλλονται ιδιαίτερα τα έργα του BRI. Το Ιράν και η Κίνα ήδη συναλλάσσονται σε γιουάν και ριάλ, επομένως οι διακανονισμοί μεταξύ Ιράν και Κίνας σε μηχανισμό που δεν είναι SWIFT θα είναι δεδομένοι.

Αυτό που συνέβη στο Ιράν είναι ένα κλασικό παράδειγμα της SWIFT που έγινε όμηρος της αυτοκρατορικής πολιτικής χειραγώγησης. Οι ιρανικές τράπεζες εκδιώχθηκαν από το SWIFT το 2012, λόγω πιέσεων από τους συνήθεις υπόπτους. Το 2016, η πρόσβαση αποκαταστάθηκε ως μέρος του JCPOA, που ολοκληρώθηκε το 2015. Ωστόσο, το 2018, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, το Ιράν αποκόπηκε για άλλη μια φορά από το SWIFT.

Τίποτα από αυτά δε θα συμβεί ποτέ με την ένταξη του Ιράν στο νέο μηχανισμό Ρωσίας-Κίνας.

Και αυτό μας οδηγεί στη διασύνδεση της επέκτασης του BRI της Κίνας στο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και την Υεμένη. Η ανοικοδόμηση της Συρίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του μηχανισμού μη SWIFT. Το ίδιο και για την Κίνα που αγοράζει ενέργεια από το Ιράκ. Το ίδιο και για την ανοικοδόμηση μιας Υεμένης που ενδεχομένως φιλοξενεί ένα λιμάνι κινεζικής ιδιοκτησίας, μέρος της «σειράς των μαργαριταριών».

Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Ισραήλ ενδέχεται να παραμείνουν στη σφαίρα χρηματοοικονομικής επιρροής των ΗΠΑ ή της απουσίας τους. Και ακόμη κι αν δεν υπάρχει κανένα έθνος των BRICS που να αγκυροβολεί τη Δυτική Ασία και δεν υπάρχει οικονομική συμφωνία περιφερειακής ολοκλήρωσης στον ορίζοντα, το ρόλο του οικονομικού ολοκληρωτή θα παίξει τελικά η Κίνα.

Η Κίνα θα διαδραματίσει παρόμοιο ρόλο με τη Βραζιλία που αγκυροβολεί τη MERCOSUR, η Ρωσία αγκυροβολώντας την EAEU και η Νότια Αφρική αγκυροβολώντας τη SADC/SACU.

Τόσο η BRI όσο και η EAEU θα λάβουν τεράστια ώθηση παρακάμπτοντας το SWIFT. Απλώς δεν μπορείτε να πάτε πολυπολικά εάν κάνετε συναλλαγές χρησιμοποιώντας (υποτιμημένο) αυτοκρατορικό νόμιμο χρήμα (εννοεί το δολάριο ΗΠΑ).

Η BRI, η EAEU και εκείνες που αλληλεπιδρούν συμφωνίες οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία, θα ενσωματώσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους στον Παγκόσμιο Νότο.

Σκεφτείτε ένα πιθανό, ευοίωνο μέλλον που θα περιγράφει φθηνές τηλεπικοινωνίες που θα παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, σε ένα περιβάλλον χωρίς δολάρια, σε όλους εκείνους που μέχρι στιγμής ήταν αποκομμένοι από μια πραγματικά παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail