State Department: Η Τουρκία χώρα προέλευσης ξένων τρομοκρατών μαχητών

Freepen.gr - Η Τουρκία είναι χώρα πηγής και διέλευσης για ξένους τρομοκράτες μαχητές που επιδιώκουν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε έκθεσή του τον Ιανουάριο, ανέφερε πως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνέχισε να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς κόμβους - logistical hubs» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του. Έκτοτε, οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εκδώσει κυρώσεις για να στοχοποιήσουν άτομα που εδρεύουν στην Τουρκία σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις περισσότερες από μισή ντουζίνα φορές.

Η Τουρκία έχει έναν ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας, σημειώνει η έκθεση, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τακτικά για να ποινικοποιήσει την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και του ειρηνικού συνέρχεσθαι.

Ένας τόσο ευρύς ορισμός της τρομοκρατίας περιλαμβάνει «τα λεγόμενα εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του κράτους», ανέφερε η έκθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να κινηθεί νομικά «κατά περισσότερων από 6.743 χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγόρησε για προπαγάνδα ή προώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Αναφερόμενη στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, η έκθεση ανέφερε ότι η Τουρκία απέλασε 8.143 άτομα μεταξύ του 2015 και του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους για ύποπτες σχέσεις με την τρομοκρατία. Η λίστα με τα άτομα που απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα περιείχε «περίπου 100.000 ονόματα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail