Russia Today: «Έγγραφα της Pfizer αποκαλύπτουν ποικιλία παρενεργειών του εμβολίου»

HakanGERMAN / pixabay
Freepen.gr - Έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποκαλύπτουν ότι η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer κατέγραψε σχεδόν 160.000 ανεπιθύμητες ενέργειες στο εμβόλιο της για τον Covid-19 τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του, αναφέρει η ιστοσελίδα Russia Today σε ρεπορτάζ με τίτλο "Έγγραφα της Pfizer αποκαλύπτουν ποικιλία παρενεργειών του εμβολίου".

Τα έγγραφα ελήφθησαν από μια ομάδα γιατρών, καθηγητών και δημοσιογράφων που αποκαλούν τους εαυτούς τους Επαγγελματίες Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής για τη Διαφάνεια, οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα στον FDA για την απελευθέρωσή τους.


Η πρώτη δόση των εγγράφων (https://phmpt.org/wp-content/uploads/2021/11/5.3.6-postmarketing-experience.pdf) αποκαλύπτει ότι, από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν το εμβόλιο της Pfizer κυκλοφόρησε παγκοσμίως σε βάση έκτακτης ανάγκης, η φαρμακοβιομηχανία είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 42.000 αναφορές περιστατικών που περιγράφουν λεπτομερώς σχεδόν 160.000 ανεπιθύμητες ενέργειες στο τρύπημα.

Αυτές οι αντιδράσεις κυμαίνονταν από ήπιες έως σοβαρές και 1.223 ήταν θανατηφόρες. Η πλειοψηφία αυτών των αναφορών περιπτώσεων αφορούσε άτομα ηλικίας μεταξύ 31 και 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφέρθηκαν περισσότερες από 25.000 διαταραχές του νευρικού συστήματος, μαζί με 17.000 διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού και 14.000 γαστρεντερικές διαταραχές. Αναφέρθηκε μια σειρά διαφορετικών αυτοάνοσων καταστάσεων, μαζί με ορισμένες περίεργες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 270 «αυθόρμητων αποβολών» και περιστατικών έρπητα, επιληψίας, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών, μεταξύ χιλιάδων άλλων.

Αυτές οι παρενέργειες ήταν προηγουμένως γνωστές και όλες έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων του Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (VAERS), η οποία μέχρι την Κυριακή έχει παρακολουθήσει 3.300 θανάτους μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer, αριθμός που σε γενικές γραμμές συμβαδίζει με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας.

Οι επικριτές λένε ότι ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους δεν μπορούν να συνδεθούν οριστικά με τον εμβολιασμό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ο πραγματικός αριθμός θανάτων και ανεπιθύμητων επιπτώσεων υποκαταγράφεται.

Ουσιαστικά, τα έγγραφα της Pfizer χρησιμοποιήθηκαν από τον FDA για να δηλώσει ότι το τρύπημα της εταιρείας είναι ασφαλές, κάτι που έκανε για Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω τον Αύγουστο. Έκτοτε έχει εγκριθεί για παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών και οι αναμνηστικές δόσεις για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η FDA λέει ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2096 για να κυκλοφορήσει και οι 451.000 σελίδες που χρησιμοποίησε για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer.

Μπροστά στο πιο μεταδοτικό και προφανώς πιο ανθεκτικό στα εμβόλια στέλεχος του κορωνοϊού Omicron, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέχισε να προβάλλει τον εμβολιασμό ως κλειδί για την καταπολέμηση του Covid-19. Το ίδιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να χρειαστεί και ένα τέταρτο εμβόλιο της εταιρείας του για να διατηρηθούν τα επίπεδα ανοσίας σε υψηλά επίπεδα.

Με μια μελέτη (https://secureservercdn.net/50.62.198.70/1mx.c5c.myftpupload.com/wp-content/uploads/2021/12/MEDRXIV-2021-267417v2-Sigal.pdf) στη Νότια Αφρική που δείχνει το εμβόλιο της Pfizer έως και 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικό κατά του Omicron από τις προηγούμενες παραλλαγές, η εταιρεία λέει ότι θα μπορούσε να έχει στην αγορά ένα ειδικό εμβόλιο για την Omicron έως το Μάρτιο του 2022.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail