Θα ξεπεράσει η Ρωσία τη Γερμανία στο δράμα του Nord Stream 2;

Ο Olaf Scholz θεωρεί ότι το Nord Stream 2 είναι εμπορικό έργο και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πιστοποίησή του είναι μη πολιτικές.

Το Nord Stream 2 γίνεται πολιτικό έργο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας (BNA) δεν προσπαθούσε να φέρει πολιτικά κίνητρα στην πιστοποίηση της Nord Stream 2 AG ως κύριου φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 2, η υλοποίηση του οποίου έχει προχωρήσει στο σημείο ολοκλήρωσης της κατασκευής του. 

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γερμανία αισθάνεται πολύ υπεύθυνη για να παραμείνει η Ουκρανία χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου, δήλωσε ο νέος καγκελάριος.

Δε φαίνεται ότι ο Σολτς είναι ειλικρινής στις δηλώσεις του. Πώς μπορεί να είναι ένα μη πολιτικό έργο εάν αφορά την Ουκρανία; Μπορεί το έργο να είναι εμπορικό αν δεν αποφέρει ακόμη κέρδος;

Το Nord Stream 2 έχει γίνει από καιρό ένα πολιτικό έργο και η Δύση έχει συμβάλει πολύ σε αυτό. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν πως η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διέλευσης φυσικού αερίου μόνο όταν αλλάξει το σημερινό ουκρανικό καθεστώς. Η Ρωσία δε θέλει να στηρίξει οικονομικά τους αντιπάλους της στην Ουκρανία.

Η Gazprom λειτουργεί χωρίς καμία πολιτική εμπλοκή. Η εταιρεία λειτουργεί βάσει συμβάσεων.

Το έργο Nord Stream 2 κατασκευάστηκε για να αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μόλις έγινε σαφές ότι η Γερμανία δε βιαζόταν να ξεκινήσει τον νεόδμητο αγωγό, όλες οι προσφορές της Gazprom εξαφανίστηκαν από τα swap sites. Η εταιρεία αρνήθηκε να συμμετάσχει και στην προμήθεια πρόσθετων δυνατοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η Gazprom κερδίζει υπερβολικά κέρδη από αυτό – έτσι λειτουργεί το καπιταλιστικό εμπόριο. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αφορούν την Gazprom - η Ευρώπη μπορεί τελικά να στραφεί σε βιοκαύσιμα ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όσοι ενδιαφέρθηκαν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με την Gazrom, έχουν ήδη συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις με το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου – η Ουγγαρία, για παράδειγμα.

Η Δύση μπορεί να συνεχίσει να χορεύει για την Ουκρανία. Ωστόσο, εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί τελικά από το SWIFT, οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν στα ύψη. Οι τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων θα αυξηθούν επίσης και δε θα είναι πλέον ανταγωνιστικές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail