Τα ΗΑΕ θα πουλήσουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη Mirage 2000 στο Μαρόκο και την Αίγυπτο;

Freepen.gr - Μετά την ανακοίνωση ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποκτούν  80 ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη «4+ γενιάς» Rafale από τη Γαλλία, η μοίρα του στόλου των αεροσκαφών Mirage 2000 που αναμένεται να αντικαταστήσουν τα νέα αεροσκάφη τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τα ΗΑΕ έχουν αναπτύξει τα Mirage 2000s από τη δεκαετία του 1980 και σήμερα διαθέτουν 66 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 59 από τα βελτιωμένα Mirage 2000-9 και 7 Mirage 2000 RAD. 

Παλαιότερα αεροσκάφη που προηγήθηκαν του Mirage 2000-9 πιστεύεται ότι βρίσκονται επί του παρόντος σε αποθήκευση. Με τα Mirage 2000 και Rafale να χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος της ίδιας υποδομής για συντήρηση και να είναι συμβατά με τον ίδιο οπλισμό, θεωρήθηκε πιθανό ότι τα ΗΑΕ θα αποσύρουν τα παλαιότερα αεροσκάφη μέχρι την παράδοση των τελικών Rafales. Έκτοτε, έχουν προκύψει διάφορες αναφορές πως το Άμπου Ντάμπι σκοπεύει να πουλήσει το αεροσκάφος στο Μαρόκο και την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος ήταν ο πρώτος ξένος πελάτης για το Mirage 2000 και πραγματοποίησε μια εφάπαξ αγορά μόλις 14 μαχητικών που άρχισαν να παραδίδονται από το 1985. Αυτά τα παλαιότερα Mirage αναμένεται να αποσυρθούν στο εγγύς μέλλον. Τα Mirage των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσαν πλέον να πάρουν τη θέση τους. 

Το Μαρόκο ήταν μια από τις πρώτες χώρες στις οποίες η Γαλλία προσπάθησε να διαθέσει το Rafale, αλλά η χώρα επέλεξε το αμερικανικό F-16C/D που είναι το μόνο μαχητικό 3+ γενιάς σε υπηρεσία σήμερα. Το Μαρόκο χρησιμοποιεί ήδη τον πύραυλο MICA αφού έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα αεροσκάφη Mirage F1 ώστε να είναι συμβατά με αυτά και τα οποία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με τα 2000 των ΗΑΕ. 

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail