Η FSB ανατρέπει δραστηριότητες δολιοφθοράς από ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες

Freepen.gr - Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) απέτρεψε τις δραστηριότητες πληροφοριών και σαμποτάζ που σχεδίαζαν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

«Η FSB κατέστειλε τις δραστηριότητες πληροφοριών και δολιοφθοράς που πραγματοποιεί η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας σε τρεις ρωσικές περιοχές», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία στο TASS την Πέμπτη. Η FSB σημείωσε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη πρόσθετα ενεργά μέτρα έρευνας και διερεύνησης.

Συλλογή δεδομένων

Η FSB συνέλαβε δύο Ουκρανούς πράκτορες, τον Zinoviy Koval, γεννημένο το 1974, και τον γιο του Igor Koval, γεννημένο το 1999, που έφτασαν στη Ρωσία για να συλλέξουν πληροφορίες και να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο στρατηγικών σημαντικών επιχειρήσεων και υποδομών μεταφορών. Σύμφωνα με την FSB, «οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι είχαν στρατολογηθεί από έναν σημερινό υπάλληλο της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, τον συνταγματάρχη Vasily Kovalik <…>, ο οποίος τους έδωσε εντολή να συλλέξουν δεδομένα για στρατηγικές τοποθεσίες έναντι αμοιβής 10.000 δολαρίων». Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι όπλα, αυτόματα όπλα και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο των υπόπτων, στάλθηκαν για περαιτέρω εξέταση.

Επιπλέον, η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία αποκάλυψε μια βιντεοσκόπηση με ομολογίες των Ουκρανών κατασκόπων. «Μου δόθηκε εντολή να τραβήξω φωτογραφίες ρωσικών σιδηροδρομικών και οδικών γεφυρών καθώς και ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού», είπε ο Igor Koval.

Σχεδίαση τρομοκρατικής επίθεσης

Επίσης, η ασφάλεια συνέλαβε έναν πράκτορα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας επειδή σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία. Ο συλληφθείς, Alexander Viktorovich Tsilyk, γεννημένος το 1998, είναι κάτοικος της Περιφέρειας Κιέβου. "Ομολόγησε ότι είχε στρατολογηθεί και ακολούθησε τις οδηγίες του αντισυνταγματάρχη Maksim Leonidovich Kirilovets, γεννημένος το 1988, αρχηγός τομέα και μέλος της ειδικής ομάδας που ανήκε στο επιχειρησιακό τμήμα της ειδικής εφεδρείας στην Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας". δήλωσε το γραφείο Τύπου της FSB.

Ο σαμποτέρ έπρεπε να πυροδοτήσει δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που περιείχαν 1,5 κιλό TNT. Για να εκτελέσει αυτή την αποστολή, έφτασε αρχικά στη Ρωσία μαζί με τον Kirilovets και δύο αξιωματικούς των στρατιωτικών πληροφοριών για να δημιουργήσουν ένα κρησφύγετο και αποθήκη όπλων και να μεταφέρουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο Tsilyk πιάστηκε στα χέρια με τα εν λόγω όπλα καθώς κατευθυνόταν στον τόπο του εγκλήματος», αποκάλυψε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία. «Λάβαμε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους τρομοκρατικούς σχεδιασμούς των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας εναντίον εγκαταστάσεων στο έδαφος της χώρας μας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της FSB.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Tsilyk αποκάλυψε ότι είχε εκπαιδευτεί να εργάζεται με κρυψώνες, ειδικό σύνδεσμο, για την ανίχνευση εξωτερικής επιτήρησης και πλοήγησης εδάφους. «Μου ανέθεσαν να διαπράξω μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά συνελήφθην», δήλωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail