Τα ΗΑΕ χαστούκισαν τις ΗΠΑ: Παγώνουν τη συμφωνία για τα F-35 - Κρυφογελούν οι Γάλλοι;

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πάγωσαν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35 εκτός από drones της General Atomics, λόγω των αμερικανικών συνθηκών που ανάγκασαν το Άμπου Ντάμπι να «επανεκτιμήσει» τη σχεδιαζόμενη εξαγορά.

Αξιωματούχος των Εμιράτων είπε σε μια δήλωση σε επιλεγμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης πως το Άμπου Ντάμπι είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον ότι «οι τεχνικές απαιτήσεις, οι κρατικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους-οφέλους οδήγησαν στην επαναξιολόγηση».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Θα επιμένουμε πάντα, ως θέμα νομοθετικών απαιτήσεων και πολιτικής, σε μια ποικιλία απαιτήσεων τελικού χρήστη. Αυτό είναι χαρακτηριστικό. Και αυτές οι απαιτήσεις τελικού χρήστη και η προστασία του αμυντικού εξοπλισμού των ΗΠΑ είναι καθολικές, αδιαπραγμάτευτες και δεν αφορούν συγκεκριμένα τα ΗΑΕ».

Κοινός στρατιωτικός διάλογος ΗΑΕ-ΗΠΑ

Ο Κίρμπι είπε περαιτέρω πως «ο κοινός στρατιωτικός διάλογος επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο μεταξύ μας και των Εμιράτων και ανυπομονούμε για αυτή τη συνάντηση. Και η συνάντηση δε σχεδιάστηκε για να μιλήσει για στρατιωτική πώληση. Σχεδιάστηκε μια συζήτηση για το ευρύ πεδίο της αμυντικής μας σχέσης με τα ΗΑΕ. Αλλά θα περίμενα ότι αυτό θα ήταν κάτι που θα εκμεταλλευόμασταν την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους για τις ανησυχίες τους, καθώς και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την πώληση».

Αν και οι λεπτομέρειες των όρων της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν είναι γνωστές, οι «κυρίαρχοι επιχειρησιακοί περιορισμοί», όπως δήλωσε ο αξιωματούχος των Εμιράτων, αποτέλεσαν μήλο της έριδος για πολλές χώρες που χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα. Αναφέρονται σε συνθήκες τελικού χρήστη που θα περιόριζαν την επιχειρησιακή απόδοση των αεροσκαφών.
 
Rafales
 
Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού ανακοινώθηκε η συμφωνία για την απόκτηση μεγάλου αριθμού μαχητικών Rafale από τη Γαλλία. Άραγε να κρυφογελούν οι Γάλλοι;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail