Η «μεγάλη πτήση» των F-35 προς την Ελλάδα - Τα οικονομικά δεδομένα που καθορίζουν το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι Αμερικανοί όμως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι όσο σημαντικός σύμμαχος και να είναι η Ελλάδα και όσο ευνοϊκοί μπορεί να είναι οι όροι-ειδικά μετά το νομοσχέδιο Μενέντεζ- για τα οπλικά συστήματα made in USA που επιθυμούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα χρονοδιαγράμματα για τα F-35 είναι ξεκάθαρα.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

H Πολεμική Αεροπορία έχει καταστήσει σαφές ότι στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια επιθυμεί να συμπεριλάβει το «αόρατο» Αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς F-35. Οι Αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για την πώληση του αεροσκάφους στην Ελλάδα. Αλλά και η Ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την διάθεσή της να προχωρήσει τις διαδικασίες εισόδου στο πρόγραμμα με απόκτηση τουλάχιστον μιας Μοίρας F-35 μέσα στα επόμενα χρόνια. Και μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι η κινητικότητα η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι η Ελλάδα μεσομακροπρόθεσμα θα αποκτήσει το stealth μαχητικό. Αρκετοί μάλιστα συνδυάζουν την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τους πρώτους μήνες του 2022 με επιτάχυνση των εξελίξεων.

Η έλευση στην Αθήνα εντός του Δεκεμβρίου κλιμακίου Αμερικανών από το Joint Strike Fighting Programme, στελεχών δηλαδή που «τρέχουν» το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει ότι πλησιάζει η ώρα της μεγάλης απόφασης για τα Ελληνικά «γεράκια». Η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί με την αποστολή στην Αμερικανική κυβέρνηση του έγγραφου ενδιαφέροντας της Αθήνας μέσω Letter Of Request για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα και την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς. Κίνηση τόσο ουσίας, αφού θα αφορά την εκτίναξη της επιχειρησιακής ισχύος της ΠΑ έναντι της Τουρκικής απειλής, όσο και συμβολισμού στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρα θα θελήσει να δώσει πολιτικό χαρακτήρα. Σε αυτή τη λογική η απόφαση της Αθήνας να ανεβάσει τα «μπλε» φτερά σε stealth επίπεδο θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακοινωθεί σε ανώτατο επίπεδο.

Όμως χωρίς αμφιβολία το μεγάλο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα στο δρόμο για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό. Την ώρα μάλιστα που για την Πολεμική Αεροπορία ήδη «τρέχουν» και αποπληρώνονται δύο μεγάλα προγράμματα που πλησιάζουν τα 5 δις και αφορούν την αναβάθμιση των F-16 block 52+ σε Viper αλλά και την απόκτηση των 18+6 Γαλλικών μαχητικών Rafale. Mε το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ήδη πάρει σειρά στα εξοπλιστικά που αφορούν καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Ακόμη 5 δις θα χρειαστεί να βγουν από τα κρατικά ταμεία για την ενίσχυση του Στόλου ενώ ανάγκες έχει και ο Στρατός Ξηράς ο οποίος διεκδικεί το δικό του μερίδιο.

Οι Αμερικανοί όμως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι όσο σημαντικός σύμμαχος και να είναι η Ελλάδα και όσο ευνοϊκοί μπορεί να είναι οι όροι-ειδικά μετά το νομοσχέδιο Μενέντεζ- για τα οπλικά συστήματα made in USA που επιθυμούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα χρονοδιαγράμματα για τα F-35 είναι ξεκάθαρα. Από τη στιγμή της συμφωνίας η πενταετία μέχρι να παραδοθούν τα πρώτα stealth μαχητικά πρέπει να θεωρείται από την Αθήνα δεδομένη. Και οι φήμες περί παραχώρησης στην Ελλάδα των μαχητικών που προορίζονταν για την Τουρκική αεροπορία ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Όμως τα F-35 αποτελούν ένα ξεχωριστό μαχητικό το οποίο απαιτεί υποδομές τις οποίες δεν διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Κατά συνέπεια στο κόστος απόκτησης του Stealth μαχητικού και το οποίο υπολογίζεται για κάθε Μονάδα στα 80 εκ δολάρια θα πρέπει να προστεθούν τα ποσά που αφορούν τα έργα σε αεροδρόμια και ραντάρ ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί τόσο η εκπαίδευση και η συντήρηση όσο και ο οπλισμός. Ακόμα και για μια Μοίρα των 18 μαχητικών το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει αρκετά το ποσό που θα δαπανήσει η Ελλάδα για τα Γαλλικά μαχητικά Rafale.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail