Ντεμιρτάς: Αν ήμουν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα κέρδιζα τον Ερντογάν ακόμη και στη φυλακή!

Freepen.gr -
Ο φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει δηλώσει ότι θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του 2023 ακόμη και στη φυλακή αν οριζόταν ως κοινός υποψήφιος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γράφει το turkishminute.com.

«Αν ήμουν ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, θα κέρδιζα τις εκλογές ακόμα και στη φυλακή. Ωστόσο, κάποιοι έξω εξακολουθούν να πιστεύουν πως αυτή η δόλια κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τις εκλογές εξαπατώντας το κοινό», είπε ο Ντεμιρτάς σε tweet την Πέμπτη από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, τον οποίο διαχειρίζονται οι δικηγόροι του.

Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) όταν συνελήφθη το Νοέμβριο του 2016. Έκτοτε βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το Νοέμβριο του 2018 ότι η προφυλάκιση του Ντεμιρτάς ήταν πολιτική ζητώντας την απελευθέρωσή του. Τα τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση και ένα περιφερειακό εφετείο στην Τουρκία επικύρωσε στη συνέχεια την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Ντεμιρτάς για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Ο Ντεμιρτάς ήταν ένθερμος επικριτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας και του αρχηγού του, του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν φυλακιστεί. Έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2014 και του 2018 ως αντίπαλος του Ερντογάν. Ο Ντεμιρτάς διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή για τις εκλογές του 2018.

Παρόλο που ο Ερντογάν, ο οποίος τώρα υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του στην ανώτατη κρατική θέση, θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος της Δημόσιας Συμμαχίας, που αποτελείται από το AKP, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP). Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, η Nation Alliance, που αποτελείται από το CHP, το İYİ (Καλό) Κόμμα και μερικά μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιός της.

Ο πρόεδρος εκλέγεται για πενταετή θητεία στην Τουρκία βάσει του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο η Τουρκία μεταπήδησε από κοινοβουλευτικό σύστημα μετά από το δημοψήφισμα του 2017. Το νέο σύστημα τέθηκε σε ισχύ μετά την εκλογή του Ερντογάν το 2018, παρέχοντας στον πρόεδρο τεράστια γκάμα εξουσιών ενώ αποδυναμώθηκαν το κοινοβούλιο και η διάκριση των εξουσιών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail