Η Ρωσία προειδοποιεί για νέα «κουβανική πυραυλική κρίση»

Sputnik / Alexandr Kryazhev
Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επαναφέρει τον κόσμο σε μια τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα, προειδοποίησε η Ρωσία εν μέσω μιας περιόδου ταραγμένων σχέσεων.

Layla Guest - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι τρέχουσες εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση αντίστοιχη της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962.

«Αν, όπως λένε, οι σύντροφοι από την άλλη πλευρά, δεν καταλάβουν και όλα συνεχίσουν όπως είναι, μπορεί κάλλιστα, σύμφωνα με τη λογική των γεγονότων, να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να δούμε τους εαυτούς μας σε κάτι παρόμοιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι σχέσεις επιδεινωθούν σε αυτόν το βαθμό, θα ήταν αποτυχία της διπλωματίας, αν και τόνισε πως υπάρχει ακόμη χρόνος «να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε υγιή βάση», αναφερόμενος στην ελπίδα της Μόσχας να λάβει εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από εκβιασμό, απειλές και κυρώσεις στην αμερικανική εργαλειοθήκη εξωτερικής πολιτικής όταν πρόκειται για τη Ρωσία. Αλλά αυτή δεν είναι η γλώσσα που αντιλαμβανόμαστε», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας αποφυγή διέλευσης των κόκκινων γραμμών της Μόσχας θα γλύτωνε ένα σπιράλ αντιπαράθεσης.

Οι δηλώσεις του Ριάμπκοφ έρχονται αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε μέσω σύνδεσης βίντεο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη. Σύμφωνα με μια ανάγνωση της κλήσης που δόθηκε από το Κρεμλίνο, η Μόσχα είπε ότι «ενδιαφέρεται σοβαρά» για την απόκτηση «αξιόπιστων και σταθερών νομικών εγγυήσεων» που θα αποκλείουν την περαιτέρω επέκταση των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και την στάθμευση «επιθετικών οπλικών συστημάτων κρούσης σε χώρες δίπλα στη Ρωσία».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Μόσχας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως «σημαντικές μονάδες και οπλισμοί από χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών και βρετανικών, μετακινούνται πιο κοντά στα σύνορά μας». Κατηγόρησε τους δυτικούς εταίρους ότι ενθαρρύνουν αξιωματούχους στην Ουκρανία, η οποία ελπίζει να ενταχθεί στο μπλοκ, να συμμετάσχουν σε αντιρωσικές ενέργειες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πραγματική ένοπλη σύγκρουση, προειδοποίησε ο Λαβρόφ.

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ατομικών όπλων στην Ευρώπη αποτελούν εδώ και καιρό σημείο διαμάχης για τη Ρωσία. Το 2019, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν και οι δύο χώρες αναπτύξουν πυραύλους με πυρηνική ικανότητα στην ήπειρο, αυτό θα οδηγούσε σε κλιμάκωση των εντάσεων που δεν είχε παρατηρηθεί από το 1962, όταν οι ΗΠΑ απείλησαν να επιτεθούν σε σοβιετικά πλοία αντί να τους επιτρέψουν να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail