Τουρκοκύπριοι ψάχνουν για δουλειά στην ελεύθερη Κύπρο, Ελληνοκύπριοι κάνουν ουρές για ψώνια στα Κατεχόμενα

Freepen.gr - Η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία έχει επιταχυνθεί οδηγώντας επίσης σε μια πλήρη καταστροφή τα Κατεχόμενα στην Κύπρου. Ο οικονομικός πόνος μιας ταχέως υποτιμούμενης τουρκικής λίρας έχει επιδεινωθεί από την κατάρρευση της εκλογικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφήνοντας πολλούς Τουρκοκύπριους ανίκανους να έχουν πρόσβαση στα πιο βασικά αγαθά, αναφέρει η duvarenglish.com.

Το ψευδοκράτες σχημάτισε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η λίρα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης έχει ξεσπάσει κρίση καυσίμων στα Κατεχόμενα, γεγονός που αμφισβητεί η νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες καυσίμων δυσκολεύονται να εισάγουν φυσικό αέριο με τιμή σε ξένο νόμισμα.

Παρά τις αρνήσεις της για την έλλειψη καυσίμων, η κυβέρνηση του ψευδοκράτους έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τις τιμές των καυσίμων τις επόμενες ημέρες.

Οι Τουρκοκύπριοι λένε ότι σημάδια ενεργειακής κρίσης υπάρχουν παντού και δεν περιορίζονται στην πρόσβαση στα καύσιμα. Τα φώτα του δρόμου είναι σκοτεινά σε ορισμένες από τις κύριες οδούς και οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει ρουτίνα.

Σε αυτό προστίθεται μια διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση. Τις τελευταίες ημέρες, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την αγορά αλευριού και αρτοσκευασμάτων στις τουρκικές εισαγωγές αφορολόγητα. Προηγουμένως, το ψευδοκράτος είχε ένα εθνικοποιημένο σύστημα παραγωγής αλευριού για την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων. Τώρα, λένε ότι η εισαγωγή από την Τουρκία θα «αυξήσει τον ανταγωνισμό» στην εγχώρια αγορά.

Αυτό οδήγησε σε αυτό που τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «κρίση του αλευριού». Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, τρεις μεγάλοι παραγωγοί αλευριού στα Κατεχόμενα δήλωσαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή και πως η νομοθετική αλλαγή είχε γίνει χωρίς τη συμβολή τους. Η κυβέρνηση παρενέβη και έκανε διάλογο με τους αλευροπαραγωγούς, διαπραγματευόμενη την προσωρινή επανέναρξη της παραγωγής, αλλά πολλοί στο νησί φοβούνται ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της κρίσης.

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επιβάλλεται από την καταρρέουσα λίρα και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, πολλοί Τουρκοκύπριοι αναζητούν ευκαιρίες εργασίας στον ελεύθερο νότο, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολλά έξοδα διαβίωσης στα Κατεχόμενα πληρώνονται σε ξένο νόμισμα και η φθίνουσα αξία της λίρας κάνει τη ζωή εκεί αβάσταχτη.

Όπως σε πολλές παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας, οι Ελληνοκύπριοι που έχουν το ευρώ κατακλύζουν επίσης την τουρκική πλευρά του νησιού αναζητώντας φθηνά καύσιμα και είδη καθημερινής ανάγκης. Τα λίγα Σαββατοκύριακα, καθώς το ευρώ έχει εκτοξευθεί στα ύψη έναντι της λίρας, έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στα σημεία ελέγχου της «πράσινης γραμμής», όπου οι Έλληνες μπορούν να περάσουν στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των Ελλήνων που περνούν από ένα από τα πιο πολυδιάβατα σημεία ελέγχου, το Ay Demet (Metehan), έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail