Τολμηρός Πούτιν προς μια νέα πραγματικότητα

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε την ετήσια συνέντευξη Τύπου του στις 23 Δεκεμβρίου 2021. Διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους».

Ο Πούτιν εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που πρότεινε η Μόσχα. Χαρακτήρισε «θετικές» τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και άφησε να εννοηθεί πως έπονται νέες άμεσες συνομιλίες στη Γενεύη το 2022.

Αλλά «οι ενέργειες της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από το αν θα διασφαλιστεί η άνευ όρων εγγύηση της ασφάλειας της Ρωσίας παρά από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων».

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά είναι απαράδεκτη… Μας είπαν ψέματα. Έχουν υπάρξει πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Και ιδού το αποτέλεσμα – η Ρουμανία και η Πολωνία έλαβαν πυραυλικά συστήματα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που απειλούν κάποιον. Δεν είμαστε εμείς που πλησιάζουμε τα σύνορα των ΗΠΑ ή της Βρετανίας… Η Δύση πρέπει να μας παράσχει άμεσα εγγυήσεις. Τώρα».

“Δε ζητάμε πολλά”

«Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που ήρθαν στο σπίτι μας με τους πυραύλους τους… Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητάμε; Να μην τοποθετούν συστήματα επίθεσης κοντά στο σπίτι μας; Τι είναι τόσο ασυνήθιστο εδώ;»

Νωρίτερα, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως η Μόσχα «ανησυχεί εξαιρετικά για το γεγονός ότι στοιχεία της παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ αναπτύσσονται κοντά στη Ρωσία. Οι εκτοξευτές Mk 41 που βρίσκονται στη Ρουμανία και προγραμματίζονται να αναπτυχθούν στην Πολωνία είναι προσαρμοσμένοι στη χρήση συστημάτων Tomahawk. Εάν αυτή η υποδομή μετακινηθεί προς την κατεύθυνση, εάν τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναπτυχθούν στην Ουκρανία, τότε ο χρόνος πτήσης τους στη Μόσχα θα μειωθεί σε επτά με δέκα λεπτά και κατά την τοποθέτηση υπερηχητικών όπλων - έως και πέντε. Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση για εμάς – μια πρόκληση για την ασφάλειά μας».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε: Μονάδες των ΗΠΑ με συνολικό αριθμό περίπου 8000 στρατιωτικών έχουν αναπτυχθεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Δημιουργείται υποδομή για να φιλοξενήσει την αμερικανική τεθωρακισμένη ταξιαρχία. Ολοκληρώνεται στην Πολωνία η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συγκροτήματος Aegis Ashore. Στη Ρουμανία, το μαχητικό καθήκον εκτελείται ήδη σε παρόμοια εγκατάσταση αντιπυραυλικής άμυνας.


«Τρίτη Στρατιωτική Επιχείρηση»

«Υπάρχει η εντύπωση ότι, ίσως, προετοιμάζονται για την τρίτη στρατιωτική επιχείρηση [στην Ουκρανία] και μας δίνουν μια δίκαιη προειδοποίηση: μην επέμβετε, μην προστατέψετε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά αν επέμβετε και προστατέψετε τους ανθρώπους, θα υπάρξουν νέα κυρώσεις. Ίσως, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό».

Σεργκέι Σόιγκου: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυξάνουν σκόπιμα την κλίμακα και την ένταση των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης στρατευμάτων κοντά στη Ρωσία με αυξημένη εμπλοκή της στρατηγικής αεροπορίας, εκτελώντας εκτοξεύσεις πυρηνικών πυραύλων υπό όρους στις εγκαταστάσεις μας. Ο αριθμός των πτήσεων τους κοντά στα ρωσικά σύνορα έχει υπερδιπλασιαστεί. Το ΝΑΤΟ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι σύμβουλοι από αμερικανικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες (PMC) έχουν σταλεί στο Donbass της Ουκρανίας, δημιουργώντας θέσεις βολής και άμυνες, εκπαιδεύοντας ουκρανικές ειδικές δυνάμεις. Υποστήριξε ακόμη πως προκλήσεις με χημικά όπλα ετοιμάζονται στην Ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται από την προμήθεια ελικοπτέρων, επιθέσεων σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ATGM από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η παρουσία περισσότερων από 120 υπαλλήλων αμερικανικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στους οικισμούς Avdiivka και Priazovskoye στην περιοχή του Ντόνετσκ έχει επιβεβαιωθεί με αξιοπιστία».


Κυρώσεις για τη Δημοκρατία

Πούτιν: «Είναι μια περίεργη κατάσταση: αν κάποιος πιστεύει ότι η Κριμαία είναι κατεχόμενη, τότε οι κάτοικοι της Κριμαίας είναι θύματα επιθετικότητας. Γιατί λοιπόν τιμωρούνται περισσότερο; Αλλά αν επέλεξαν να ενταχθούν ξανά στη Ρωσία με δημοψήφισμα, τότε είναι επίδειξη δημοκρατίας. Αυτοί [η Δύση] πολεμούν τη δημοκρατία; Η απάντηση είναι: δε δίνουν δεκάρα για τα συμφέροντα των ανθρώπων της Κριμαίας και της Ρωσίας ή για τη δημοκρατία. Επιδιώκουν τη γεωπολιτική τους ατζέντα. Αυτό είναι όλο. Το καταλαβαίνουμε και θα απαντήσουμε ανάλογα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail