Τούρκοι και Ουκρανοί υπερεθνικιστές αυξάνουν τη συνεργασία για να αμφισβητήσουν τη Ρωσία

Ολοκληρωμένη στρατιωτικοπολιτική και στρατιωτικοτεχνική συνεργασία

Η σχέση μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας εξελίσσεται σε συμμαχία καθώς ενισχύουν τις στρατιωτικές, τεχνολογικές και πολιτικές σχέσεις τους. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη συμβάλλει επίσης στην αποσταθεροποίηση της περιφέρειας της Ρωσίας και στοχεύει στην καταπάτηση της κυριαρχίας και της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - Παρουσίαση Freepen.gr

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, μέλη της τουρκικής ακροδεξιάς και υπερεθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, που στο παρελθόν χρηματοδοτούνταν και βοηθούνταν από την Επιχείρηση Gladio του ΝΑΤΟ , χρησιμοποιούνται περιοδικά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να πολεμήσουν σε περιφερειακές συγκρούσεις και να επιβάλουν τουρκοποίηση σε περιοχές που κατέχουν, όπως η επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Τώρα αναφέρεται πως οι Γκρίζοι Λύκοι αναπτύσσονται στα σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, ιδιαίτερα στην περιοχή Χερσώνα. Ουσιαστικά, οι Τούρκοι εξτρεμιστές δημιούργησαν ένα προγεφύρωμα για πιθανή επίθεση κατά της Κριμαίας και επιβολή αποκλεισμού.

Ένας από τους κύριους διοργανωτές του αποκλεισμού, ο Lenur Islyamov, δημοσίευσε μια φωτογραφία με Τούρκους μαχητές στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενη από τη λεζάντα: «Τούρκοι πατριώτες από την οργάνωση Bozkurtlar, που συνήθως αναφέρονται ως "Γκρίζοι Λύκοι", μας επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού».

Το αυστριακό Contra Magazin ανακοίνωσε την άφιξη 300 μαχητών τουρκικής καταγωγής από την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες στη Μαριούπολη το 2015-16. Λίγο νωρίτερα, μια άλλη μονάδα που στρατολογήθηκε από την τουρκική διασπορά των Τατάρων της Κριμαίας ακολούθησε την ίδια διαδρομή. Η Ουκρανία και η Τουρκία έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις για δολιοφθορές και τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.

Η κατάσταση επαναλήφθηκε στις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους, όταν φάνηκε και πάλι ότι η Ουκρανία προετοιμαζόταν για πόλεμο κατά των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς. Στις αρχές Απριλίου, τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ετοιμότητα της Τουρκίας να μεταφέρει έως και 7.000 Σύριους μαχητές στο Ντονμπάς.

Μια εβδομάδα αργότερα, στα μέσα Απριλίου, το κανάλι στο Telegram του WarGonzo με στρατιωτική εστίαση ανέφερε πως οι τουρκικές ειδικές υπηρεσίες στη βόρεια Συρία στρατολογούσαν ρωσόφωνους τρομοκράτες για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό του ουκρανικού στρατού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι μια εταιρεία τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού είχε φτάσει στη Μαριούπολη για να συντονίσει τους τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το WarGonzo, δημιουργήθηκε ένα τάγμα Βορειοκαυκάσιων τζιχαντιστών που κατέφυγαν στην Ουκρανία μετά την Πρώτη και τη Δεύτερη εκστρατεία της Τσετσενίας. Για τον ουκρανικό εθνικοσοβινισμό, μια τέτοια συνεργασία δεν είναι καινούργια. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου της Τσετσενίας, ακροδεξιές ουκρανικές πολιτοφυλακές πολέμησαν μαζί με Τσετσένους τρομοκράτες εναντίον της Ρωσίας.

Η συνεργασία μεταξύ Ουκρανών και Τούρκων υπερεθνικιστών έχει μακρά και συνεχή ιστορία. Το 2017, το Syria Today ανέβασε ένα βίντεο με τον συριακό στρατό να διεξάγει επιχείρηση έρευνας κοντά στο Deir ez-Zor. Ο συριακός στρατός βρήκε ίχνη Ουκρανών υπηκόων στις τάξεις του ISIS σε ένα από τα κτίρια. Το Κίεβο αρνήθηκε ότι έστειλε Ουκρανούς υπηκόους στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας ότι, αντίθετα, προσπαθούν να αποτρέψουν αυτού του είδους τη διέλευση. Ωστόσο, το Κίεβο εκφράζει συνεχώς την υποστήριξή του για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής του Ιντλίμπ.

Κατά τον περσινό Δεύτερο Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ηθική υποστήριξη για τη συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν κατά των αρμενικών δυνάμεων. Η νίκη Τουρκο-Αζερμπαϊτζάν ονομάστηκε ανοιχτά πρότυπο για την Ουκρανία όσον αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της διασποράς του Αζερμπαϊτζάν στην Ουκρανία, Χικμέτ Τζαβάντοφ, ο οποίος το 2014 πήρε μια ενεργή θέση κατά της Μόσχας, είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια από την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο για να «νικήσει τη Ρωσία» και «να επιστρέψει στο Ντονμπάς».

Δεν αγνοείται ούτε η ουκρανοτουρκική συνεργασία στην Κεντρική Ασία. Το Σεπτέμβριο, όταν διέσχιζε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ένας παράνομος μετανάστης από το Ουζμπεκιστάν συνελήφθη. Είχε χάρτη και κατασκοπευτικό εξοπλισμό ραμμένο στα ρούχα του και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης αποδείχθηκε ότι εργαζόταν για τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσαν τη σύλληψη 12 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Hizb ut-Tahrir που δρούσαν στην Ουκρανία υπό την ηγεσία του Κιργιζιανού υπηκόου Mahmudjon Kholdarov. Μπορεί να υποτεθεί πως η στρατηγική της Κεντρικής Ασίας των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών και άλλων τμημάτων συντονίζεται με την Άγκυρα για την οικοδόμηση ενός ενιαίου «τουρκικού κόσμου» για να αμφισβητήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Τέλος, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διάσκεψη στην Τουρκία με τίτλο: «Το Νότιο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι Ιράν» και πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στην επαρχία Κοτζαέλι, Γιουνούς Εμρέ, και του γραμματέα των Γκρίζων Λύκων της ίδιας επαρχίας. Παρά το γεγονός πως η διάσκεψη επικεντρώθηκε κυρίως στις διεκδικήσεις του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ιρανικό έδαφος, δεν απέρριψε ότι ένας «παν-τουρκικός» χάρτης με σύμβολα των Γκρίζων Λύκων παρουσιάστηκε στην οθόνη και περιλαμβάνονταν Κριμαία και Νταγκεστάν, ως μέρος της φιλοδοξίας της Άγκυρας να εδαφικά επεκταθεί.

Το πώς οι Γκρίζοι Λύκοι συμβιβάζουν τις αξιώσεις τους για την Κριμαία έναντι των ουκρανικών αξιώσεων δεν είναι ακόμη γνωστό.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ιστορία δεκαετιών Τούρκων και Ουκρανών υπερεθνικιστών που συνεργάζονται για να πολεμήσουν και να αμφισβητήσουν τη Ρωσία στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της. Αυτό έγινε πιο έντονο μετά τη λεγόμενη επανάσταση του Μαϊντάν το 2014. Το ουκρανικό κράτος ουσιαστικά κυριαρχείται πλέον από την επιρροή και τη δύναμη των ακροδεξιών πολιτοφυλακών και των συμμάχων τους στον στρατό. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν συχνά απεικονίζεται να κάνει το σύμβολο του χεριού των Γκρίζων Λύκων και βρίσκεται σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, την πολιτική πτέρυγα των Γκρίζων Λύκων.

Αυτός ο γάμος μεταξύ Ουκρανών και Τούρκων υπερεθνικιστών, που τώρα κυβερνούν τις χώρες τους, είναι μια δύναμη που στοχεύει μόνο να πιέσει και να αμφισβητήσει τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Με αυτόν τον τρόπο, το ΝΑΤΟ είναι επίσης ικανοποιημένο καθώς ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη του και οι μη-μέλη εταίροι του συντονίζονται τώρα στενά μαζί ενάντια στη Ρωσία.

* πρώτη δημοσίευση infobrics.org, εστάλη στη Freepen.gr για παρουσίαση στα ελληνικά

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail