Μουτρώσαμε στους Ισπανούς και τους κάναμε τη μούρη... κρέας

Μπηχτές Δένδια προς τον Ισπανό ομόλογό του για τη φιλοτουρκική στάση της Μαδρίτης και για τις εξοπλιστικές μπίζνες με την Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός, αν και δεν χάνει ευκαιρία να συναντηθεί με ξένους υπουργούς Εξωτερικών, απέφυγε να δει τον Ισπανό

Από: antinews.gr

Προ ετών, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της, Γ. Κουμουτσάκος, αβίαστα είχε συνταχθεί με τους ισχυρισμούς του τότε Ισπανού πρέσβη στην Ελλάδα, ότι δήθεν η Αθήνα υποστηρίζει το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλωνία. Δηλώσεις, ωστόσο, για τις οποίες η ίδια η Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη από την Αθήνα.

Τώρα, ο κ. Κουμουτσάκος ασχολείται με τους ποδηλατοδρόμους της εκλογικής περιφέρειάς του, και δεν έχει βρει χρόνο για να σχολιάσει τις πολιτικές της Μαδρίτης σε σχέση με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του «κακού» έχει ανατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος χθες, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον ομόλογό του, Jose Manuel Albares Bueno, άφησε κάποιες ελαφρές μπηχτές έναντι της Ισπανίας.

Διπλωματικές καντρίλιες

Βέβαια, τις τελευταίες εβδομάδες, βάσει των διαρροών από το υπουργείο Εξωτερικών, είχε σχηματιστεί η εντύπωση ότι ο Ν. Δένδιας θα τρίξει τα δόντια στον Ισπανό ομόλογό του. Ειδικά, μετά το ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία και τα εξοπλιστικά ντηλ Μαδρίτης - Άγκυρας που ανακοινώθηκαν εκεί.

Μάταια, όμως. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με διπλωματικό τρόπο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι à la carte», για να προσθέσει: «Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον». Ως προς το πρώτο, αναμφισβήτητα η Μαδρίτη λειτουργεί à la carte. Ως προς το δεύτερο, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να συναντάται με όποιον υπουργό Εξωτερικών περνάει το κατώφλι του Ν. Δένδια στη Βασιλίσσης Σοφίας, ακόμα και ΥΠΕΞ ήσσονος σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, απέφυγε να δει τον Ισπανό, δίνοντας έτσι μια... νότα «δυσαρέσκειας» προς τη Μαδρίτη.

Μένει να φανεί, πάντως, εάν αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, και εάν θα του πει όλα όσα δεν είπε ο Ν. Δένδιας στον Χοσέ Μπουένο.

Νέο ισπανικό άδειασμα

Ωστόσο, προχτές, μια ημέρα προτού έλθει στην Αθήνα ο Ισπανός υπουργός, η χώρα του αρνείτο να ταχθεί υπέρ της λήψης απόφασης σχετικά με το περίφημο «κείμενο επιλογών» (options paper), το οποίο περιλαμβάνει και light «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας για τον «τρίτο Αττίλα» στην Κύπρο. Δηλαδή, για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου (περιοχή Βαρωσίων).

Όπως έγινε γνωστό, κατά πληροφορίες, την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων επί του options paper υποστήριξαν οι Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Εσθονία, Μάλτα, Λουξεμβούργο. Αντίθετα, η Γερμανία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το κείμενο, όπως το ίδιο και η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της γενικότερα ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι ο Χοσέ Μπουένο πραγματοποιεί επίσκεψη, ως όλα δείχνουν, καθησυχασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Εξαιρετικά αμφίβολο, ωστόσο, είναι εάν η Ισπανία θα αλλάξει έστω και κατ' ελάχιστον την στάση της έναντι της Τουρκίας.

Παρά ταύτα, η εικόνα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι, μόλις η Αθήνα ζήτησε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών να έλθει στην Ελλάδα, αυτός αμέσως κτύπησε προσοχή και ήλθε.

Αυτό, άλλωστε, διέρρεαν κυβερνητικοί κύκλοι τις τελευταίες ημέρες και αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί και ο Ν. Δένδιας, μιλώντας για το «πόσο εξετίμησε η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία το γεγονός ότι, αμέσως μετά το τηλεφώνημά μου, εκδήλωσες την πρόθεση να έρθεις στην Αθήνα και πραγματοποίησες την υπόσχεση σου μέσα σε ένα διάστημα λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα».

Εξοπλιστικά

Ως γνωστόν, προ μηνών, η Αθήνα έβγαλε την Ισπανία από τη λίστα των υποψηφίων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για το «νέο πλοίο» του, αν και, κατά κοινή ομολογία, κατασκευάζει «καλό πλοίο».

Ο λόγος ήταν ότι η Ισπανία έχει πολλά πάρε δώσε με την Τουρκία. Κυρίως, δε, επειδή εδώ και καιρό, εντός της ΕΕ, δεν στηρίζει ουσιαστικά καμία από τις ελληνικές τοποθετήσεις.

Όπως είναι γνωστό, εκτός από τα εξοπλιστικά ντηλ Μαδρίτης - Άγκυρας, η Ισπανία έχει επενδύσει σημαντικά στον Τραπεζικό τομέα στην Τουρκία, ενώ έχει αναπτύξει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την γείτονα.

Όλα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να πέσει από τα σύννεφα. Να σημειωθεί ότι την άρνησή της να σταματήσει τα εξοπλιστικά ντηλ με την Τουρκία δεν έχει καταστήσει σαφή μόνο η Ισπανία, αλλά και η Γερμανία.

Μεταναστευτικό

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Ακόμα κι' αν ο Ν. Δένδιας και η Αθήνα γενικότερα δεν ήθελαν να δώσουν δημοσίως την εικόνα ψύχρανσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Ισπανία, τουλάχιστον, κατ' ιδίαν, στο γεύμα των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο Έλληνας απαίτησε κάποια ανταλλάγματα από τον ομόλογό του;

Στην προκειμένη, τον «απείλησε» ότι, εάν δεν υποστηρίξει κάποιες ελληνικές θέσεις εντός της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπλοκάρει αιτήματα που θα υποβάλλει η Ισπανία προς την ΕΕ; Διότι, καλές οι ήπιες δηλώσεις, αλλά ακόμα καλύτερα να δώσει η Ισπανία τη θετική ψήφο της σε κάποια ζητήματα που αφορούν άμεσα τη χώρα μας.

Άραγε, η Ισπανία θα δώσει την ψήφο της, για παράδειγμα, στο αίτημα της Ελλάδας για λίστα κυρώσεων προς την Τουρκία για τα Βαρώσια; Θα την δώσει, επίσης, υπέρ της ελληνικής θέσης για κυρώσεις προς όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό ως «όπλο» τους;

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο, με αφορμή την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, στους κόλπους της ΕΕ διεξάγεται συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ.

Η θέση Ελλήνων διπλωματών, την οποία υϊοθέτησε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι σε μόνιμη απειλή για κυρώσεις δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο η Λευκορωσία, αλλά και όλες εκείνες οι «τρίτες χώρες» που εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό. Μεταξύ αυτών, δηλαδή, η Τουρκία.

Χώρες, όπως της Βαλτικής και η Πολωνία, που τις αφορά άμεσα η πολιτική της Λευκορωσίας, έως τώρα έχουν πάρει ό,τι ζήτησαν από την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ζυμώσεις με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να υϊοθετηθεί η θέση της; Τι απάντησε πάνω σε αυτό ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών;

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, είπε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να αποσταθεροποιήσει είτε την ΕΕ, είτε χώρες-μέλη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail