Το Φάντασμα του «Σκιώδους ΝΑΤΟ» επικρέμεται βαριά πάνω από τη «Μεγάλη Σκανδιναβία»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε ανησυχία το Σαββατοκύριακο για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να επεκταθεί στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αυτή προειδοποίησε ότι «Είναι προφανές πως η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσε επαρκή απάντηση από τη ρωσική πλευρά». Αν και η Φινλανδία δε θεωρείται επίσημα ως μέρος της Σκανδιναβίας, η ιστορία της σουηδικής κυριαρχίας πριν από την ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Αυτοκρατορία και η γεωγραφική εγγύτητα με αυτό το γειτονικό κράτος μπορεί να οδηγήσει τους παρατηρητές να τη θεωρήσουν μέρος της «Μεγάλης Σκανδιναβίας», αν θέλουν.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η περιοχή είναι αναμφισβήτητα ένας από τους στόχους του «Shadow NATO», μιας έννοιας που αναφέρεται στην de facto ένταξη χωρών στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το σκιώδες ΝΑΤΟ έχει ήδη εισχωρήσει στην Ουκρανία, η οποία ήταν ένα από τα αίτια της αδήλωτης προκληθείσας από τις ΗΠΑ πυραυλικής κρίσης στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία ανησύχησε πως η Αμερική σχεδιάζει να αναπτύξει κρυφά πυραύλους κρούσης εκεί υπό την κάλυψη των λεγόμενων «αντιπυραυλικών συστημάτων». Η «Μεγάλη Σκανδιναβία», ιδίως η Σουηδία και η Φινλανδία, είναι επίσης στόχοι αυτής της πλοκής και ήταν από το 2015 όταν αμφότερες άρχισαν να ασχολούνται με φανταστικά ρωσικά κυνήγια υποβρυχίων εκείνη την εποχή.

Δεδομένου ότι η πρόταση της Ρωσίας για την «εξίσωση ασφαλείας» στοχεύει να ρυθμίσει υπεύθυνα τον στρατιωτικό ανταγωνισμό αυτής της χώρας με τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, είναι επιτακτική ανάγκη η υφέρπουσα επιρροή του Σκιώδους ΝΑΤΟ στην Ευρύτερη Σκανδιναβία να διατηρείται υπό έλεγχο ως μέρος των προσεχών διαπραγματεύσεων. Ούτε η Ουκρανία, ούτε η Σουηδία ή η Φινλανδία θα πρέπει να τους επιτραπεί να γίνουν de facto μέλη αυτής της συμμαχίας, δεδομένου ότι τέτοιες προσπάθειες ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κρίση ασφάλειας μετά τον Παλαιό Ψυχρό Πόλεμο στην ήπειρο. Ακόμη και αν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας για την άτυπη ένταξη της Ουκρανίας, η κρίση αναπόφευκτα θα επαναληφθεί με τον καιρό στη Βόρεια Ευρώπη, εάν Σουηδία και Φινλανδία συνεχίσουν να απορροφώνται ανεπίσημα από το μπλοκ.

Εξάλλου, η Αρκτική θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως ένα αναδυόμενο μέτωπο στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Οι ΗΠΑ στοχεύουν στη στρατιωτικοποίηση αυτής της περιοχής καθώς γίνεται πιο σημαντική για τη διεθνή ναυτιλία μέσω του σταδιακού ανοίγματος της «Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής» (NSR) μέσω των πλωτών οδών υπό τον κυρίαρχο έλεγχο της Ρωσίας. Η Κίνα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτή τη διαδρομή πιο συχνά μέσω του οράματός της για τον «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού» για επέκταση των εμπορικών δεσμών με την ΕΕ μέσω της Αρκτικής. Η μαχητικότητα του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ευρώπη θα βλάψει άμεσα τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας ακόμα κι αν εφαρμοστεί με το πρόσχημα του «περιορισμού» της Κίνας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί στη Σουηδία και τη Φινλανδία να πλησιάσουν λειτουργικά το ΝΑΤΟ.

Δεν έχει δοθεί πολλή προσοχή στο «Μπλοκ των Βίκινγκ» που σκοπεύουν να συγκεντρώσουν οι ΗΠΑ μεταξύ των τριών παραδοσιακών Σκανδιναβικών κρατών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας (το τελευταίο από τα οποία δεν είναι επίσημα μέρος του ΝΑΤΟ) και των άλλων δύο χωρών που περιλαμβάνουν την έννοια της «Μεγάλης Σκανδιναβίας»: Ισλανδία-μέλος του ΝΑΤΟ και φιλόδοξο μέλος του «Shadow NATO» Φινλανδία. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο των προσεχών διαπραγματεύσεων για την «εξίσωση ασφαλείας» της Ρωσίας που προτείνει ρητά την ανάσχεση της επέκτασης του μπλοκ. Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, όπως λένε, αλλά ήταν επίκαιρη για τη Ζαχάροβα να το θίξει αυτό πριν από τις συνομιλίες του επόμενου έτους, προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι αυτό το θέμα θα είναι σίγουρα στην ημερήσια διάταξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail