Η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη καθώς επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση

Fotiniya / pixabay
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να επανεξετάζει τη θέση της σχετικά με την παράταση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου πέραν του 2049 ως μέρος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά φυσικού αερίου της για την επίτευξη του μηδενικού στόχου έως το 2050. Εάν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η θέσπιση χρονοδιαγράμματος για το τέλος των μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου θα ανοίξει άλλη μια ρήξη με τη Ρωσία, η οποία παρέχει το ένα τρίτο της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω αγωγών υπό μακροχρόνιες προθεσμιακές προσφορές.

Της Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μέτρο, εάν εγκριθεί από την ΕΕ, θα αντίκειται στη θέση της Ρωσίας πως οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες είναι επωφελείς για την Ευρώπη και η απομάκρυνση από αυτές και η αυξανόμενη εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ήταν και θα παραμείνει λάθος.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι επιφυλακτικά με αυτό που αντιλαμβάνονται πως η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο για να επηρεάσει τη γεωπολιτική.

Ωστόσο, ως έχει, ειδικά με τα χαμηλά επίπεδα φυσικού αερίου στην αποθήκευση και τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας, η προμήθεια από τη Ρωσία και η προθυμία της να παράσχει επιπλέον ποσότητες στην Ευρώπη πέρα από τις συμβατικές της δεσμεύσεις ήταν και θα είναι βασικό κλειδί της αγοράς και των τιμών φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς κόμβους αυτόν τον χειμώνα.

Παρά την τρέχουσα κρίση, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρεται να εκπονεί σχέδια για διακοπή των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου έως το 2049. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg, επικαλούμενο σχέδιο εγγράφου που συνέταξε η Επιτροπή.

Η ΕΕ παλεύει με τον ανεπαρκή εφοδιασμό φυσικού αερίου εδώ και μήνες και η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει ακριβώς ό,τι είχε δεσμευτεί να παραδώσει στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Αυτό της έχει "εξασφαλίσει" κατηγορίες για χρήση φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο και αύξησε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται οποιεσδήποτε κατηγορίες για χρήση φυσικού αερίου για γεωπολιτική και επιβεβαιώνει ότι προμηθεύει όγκους φυσικού αερίου στους πελάτες της στην Ευρώπη σύμφωνα με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Και λέει ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης να απομακρυνθεί από μακροπρόθεσμες συμφωνίες είναι ένας από τους λόγους για την τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου.

«Οι πρακτικές των Ευρωπαίων εταίρων μας [ευθύνονται]. Αυτές οι πρακτικές επιβεβαίωσαν ότι, σωστά μιλώντας, έχουν κάνει λάθη. Μιλούσαμε με την πρώην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σύνολο των δραστηριοτήτων της, είχαν ως στόχο την περιστολή των λεγόμενων μακροπρόθεσμων συμβάσεων και τη μετάβαση στην spot διαπραγμάτευση αγοράς αερίου» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για να συζητήσει την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.

«Αποδείχθηκε –και σήμερα αυτό είναι απολύτως προφανές– πως αυτή η πολιτική είναι λανθασμένη, για το λόγο ότι δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς φυσικού αερίου που εξαρτώνται από μεγάλο αριθμό παραγόντων αβεβαιότητας», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ.

Ο καιρός και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς και των τιμών του φυσικού αερίου της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα. Περιορισμένη προμήθεια από τη Ρωσία — η οποία στέλνει όλους τους όγκους φυσικού αερίου σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αλλά δεν αποστέλλει ιδιαίτερη επιπλέον προμήθεια — και ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να αφήσει την ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμη και να εξαντλήσει τους χώρους αποθήκευσης, λένε οι αναλυτές.

Καθώς η δυνητική ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει τόσο τον εφοδιασμό του όσο και να μειώσει πιθανώς, στο μέλλον, την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται επίσης να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα ένα νέο σύστημα κοινής αγοράς φυσικού αερίου, προκειμένου να δημιουργηθούν στρατηγικά αποθέματα για την προστασία των χωρών και των καταναλωτών από τις ελλείψεις φυσικού αερίου και τις ραγδαίες τιμές της ενέργειας.

Παρά την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, το φυσικό αέριο θα εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές αγορές της ηπείρου.

Κατά την έναρξη της κρίσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε:

«Οι δεσμοί μεταξύ των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα. Το φυσικό αέριο παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την εξισορρόπηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές περιοχές σήμερα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail