Η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες

Freepen.gr - Η ρωσική Gazprom μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη το Σαββατοκύριακο, οδηγώντας τις τιμές να εκτιναχθούν καθώς η γηραιά ήπειρος προετοιμάζεται για μια εβδομάδα με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, γράφουν οι themoscowtimes.com.

Οι αποστολές μέσω του αγωγού Yamal — ο οποίος διέρχεται από τη Λευκορωσία και την Πολωνία στη Γερμανία — ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο για τουλάχιστον ένα μήνα το Σαββατοκύριακο, ανέφερε το Interfax , επικαλούμενο στοιχεία της αγοράς. Οι ημερήσιες αποστολές μειώθηκαν από 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την Παρασκευή σε 5,2 mcm και 4,7 mcm το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα.

Η Gazprom έκλεισε επίσης ελάχιστη πρόσθετη χωρητικότητα στη διαδρομή διαμετακόμισης τη Δευτέρα - 3,8 εκατ. εκ. - ανησυχώντας τις αγορές καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν για άλλη μια φορά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα τη Δευτέρα - 70% υψηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το Σεπτέμβριο, όταν οι πολιτικοί σε όλη την ήπειρο άρχισαν να ανησυχούν για μια πιθανή ρωσική πίεση των προμηθειών ενόψει του χειμώνα.

Ο αγωγός Yamal λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα 89 mcm την ημέρα, που σημαίνει ότι οι ροές λειτουργούσαν μόνο στο 4% της χωρητικότητας τη Δευτέρα.

Η Ρωσία και η Gazprom έχουν στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να πιέσουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου για να προωθήσουν το έργο Nord Stream 2 και να ωθήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες φυσικού αερίου με την Gazprom που εγγυώνται προμήθειες σε σταθερές τιμές.

Η εταιρεία αύξησε τις προμήθειες στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, αν και οι τιμές παρέμειναν υψηλές λόγω των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης στην Ευρώπη, των φόβων για σύγκρουση στην Ουκρανία και των νέων καθυστερήσεων στην πιστοποίηση του Nord Stream 2.

Ο αγωγός Yamal είναι μία από τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού της Gazprom προς την ήπειρο, εκτός από τον πρώτο αγωγό Nord Stream και τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας. Ο Nord Stream λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα και η Ρωσία ήταν απρόθυμη να κλείσει επιπλέον χωρητικότητα στην ουκρανική γραμμή τους τελευταίους μήνες. 

Σε δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα για την παροχή διέλευσης τον Ιανουάριο, η Gazprom απέρριψε την επιλογή να κάνει κράτηση για επιπλέον προμήθειες μέσω της Ουκρανίας για τέταρτο συνεχή μήνα και έκανε κράτηση μόνο για το 22% της προτεινόμενης επιπλέον προμήθειες για τη διαδρομή Yamal, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail