Η επέκταση του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες - Ρωσία

nato.int
Οι προσπάθειες επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα οδηγήσουν σε «τρομερές συνέπειες» για το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και δεν υπάρχει περίπτωση η Μόσχα να μετατοπιστεί από την αντίθετη θέση της στη διεύρυνση της συμμαχίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Του Jonny Tickle - Russia Today
- Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας στην εφημερίδα Izvestia, ο Σεργκέι Ριάμπκοφ ισχυρίστηκε πως σε μια σειρά σοβιετικών και ρώσων ηγετών «ειπώθηκε επανειλημμένα» ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αλλά το αντίθετο έχει αποδειχθεί πως ισχύει.

«Δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ», είπε ο Ριάμπκοφ. «Οι προσπάθειες να παρουσιαστούν τα πράγματα ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο εδώ είναι όλες αβάσιμες. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Αν οι αντίπαλοί μας πάνε εναντίον μας, θα δουν ότι δεν ενισχύεται η ασφάλειά τους. Οι συνέπειες για αυτούς θα είναι τραγικές».

Η προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών έρχεται καθώς οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζουν να αυξάνονται, με το Κρεμλίνο να κατηγορείται πως συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα. Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα αντιμετωπιστεί με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, ενώ η Ρωσία έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες πως σχεδιάζει μια ολοκληρωτική επίθεση.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει την υποτιθέμενη απειλή των ρωσικών στρατευμάτων για να προσπαθήσει να ωθήσει το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιτρέψει στο Κίεβο να γίνει κράτος μέλος. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένας από τους βασικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και εργάζεται για την επίτευξη της ένταξης από την εκλογή του το 2019. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε πως το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να περιμένει πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα.

«Για να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να πληροίς τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Τους βοηθάμε να οργανώσουν την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά 30 σύμμαχοι πρέπει να συμφωνήσουν και δεν έχουμε συναινετική συμφωνία στο ΝΑΤΟ τώρα για την πρόσκληση της Ουκρανίας να γίνει πλήρες μέλος».

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα περιγράψει την ένταξη της Ουκρανίας ως κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Επίσης τη Δευτέρα, ο Ριάμπκοφ μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, προειδοποιώντας το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα εάν αγνοηθεί το αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας.

«Η έλλειψη προόδου προς μια πολιτική και διπλωματική λύση σε αυτό το πρόβλημα θα οδηγήσει στην απάντησή μας να είναι στρατιωτική και τεχνολογική», είπε ο Ριάμπκοφ.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία δεν περιλαμβάνουν μόνο ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που θα σταματούσε την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά και μια συμφωνία να μην αναπτυχθούν επιθετικά οπλικά συστήματα σε εδάφη γειτονικών χωρών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail